Jump to content

Ovrha


bturk70

Preporučene objave

Poštovani!

Moja supruga je radila u firmi koja je otišla u stečaj. Radila je na radnom mjestu voditelja računovodstva. Njezina potraživanja na osnovu neisplate zaostale plaće iznose oko 45000,00 kn, nakon godinu dana dobila je oko 6000,00 kn od Agencije za radnička potraživanja. Nakon proglašenja stečaja, stečajni upravitelj joj je ponudio da ostane po osnovi ugovora o djelu još mjesec dana, te da će joj za to isplatiti cca jednu minimalnu plaću.
Od toga nije bilo ništa.
Iz nekog razloga, nije se mogla odjaviti s HZMO-a, no to se rješilo na način da ju je računovodstvo stečajnog upravitelja odjavilo putem interneta. Kao, osobno u HZMO-u ne ide, online putem interneta ide.
Negdje u 3.mjesecu je započeo stečaj i završio negdje u 10. mjesecu 2017. godine.
Polovicom 12. mjeseca 2017. godine moja supruga se zaposlila u KTC-u kao prodavačica. Ovaj mjesec, kada je trebala dobiti plaću, 13.04.18. nije mogla podići plaću jer joj je račun bio blokiran. Upućena je na FINU gdje su joj rekli da se radi o ovrsi Trgovačkog suda u Bjelovaru zbog pokretanja stečaja firme. Da pojasnim malo ovo. Dakle, u vrijeme kad je još radila u firmi, njezin šef je odlučio da osnuje još jednu firmu koja bi se bavila prodajom ugljena. Pošto je njezin šef bio u mirovini, kako mu se ne bi ukinula mirovina jer radi, praktično je bio šef ili direktor "iz sjene". Nikad si nije isplaćivao plaću, ali je koristio sve benificije na trošak firme u smislu troškova benzina i svega drugog..  Kako je baš u to vrijeme kad je odlučio osnovati tu firmu, a njegov sin bio u Njemačkoj, nije mogao firmu prebaciti na sina, pa je rekao mojoj supruzi da potpiše da je ona odgovorna osoba, tj. direktor firme. Iako je ona napustila posao sa stečajem glavne firme u kojoj je i bila zaposlena, ostala je evidentirana kao odgovorna osoba u toj drugoj firmi. Napominjem da nikada u toj novoosnovanoj firmi nije primila ni plaću niti ništa drugo. Prema podatcima o firmi, naveden je njezin šef kao vlasnik firme, ali ne i kao odgovorna osoba.

Sada je Trgovački sud ovršio moju suprugu blokadom računa i plaće 5000,00 kn + 1000,00 kn jer je ona navedena kao odgovorna osoba. Niti jedno pismo niti rješenje nije nikad dobila od Trgovačkog suda u Bjelovaru, pretpostavljam da su joj možda slali pismena na fiktivnu adresu te novonastale firme, a pošto tamo nije bilo nikoga da preuzme poštu, vjerovatno su se pisma vraćala natrag u Trgovački sud u Bjelovaru sa naznakom da je primatelj obaviješten, a nije preuzeo pošilljku.

Pretpostavljam da je sud vjerovatno nakon nekog vremena objavio rješenje na Online oglasnog ploči suda, te je time rješenje postalo pravomoćno.

Ne znam kome se i kako žaliti, nemamo niti broj predmeta niti rješenja, na specifikaciji tekućeg računa navedeno je: RJ, ST-45/18-2 TS BJELOVAR.

Kako je moguće da se nad mojom suprugom napravila ovrha, a ona nije u radnom odnosu već skoro godinu dana u prijašnjoj firmi? Zašto sud nije slao rješenje na njezinu privatnu adresu, ako je imao podatke o njezinom računu kad ju je trebalo ovršiti?

Molim Vas za pomoć. 6000,00 kn je jako puno za nas, a ne znamo ni što će se i kako dalje odvijati.

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

St je oznaka stečajnog, ne ovršnog spisa, može biti da se radi o pristojbi za otvaranje stečaja, predlažem da supruga ode u stečajnu pisarnicu na TS BJ vidjeti što je posrijedi. Protiv šefa neka odmah podigne kaznenu prijavu radi kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminala, da joj se ne prišije još štogod, moguće da je bilo krivotvorenja njezinih potpisa. Neka dade ostavku na mjesto direktorice i provede to u sudskom registru prema odredbama ZTD-a, i opet, da se još nešto ne dogodi njoj. Ako je još u dobrim odnosima s im šefom, neka ga nazove, kaže mu što se dogodilo, pa neka joj on refundira tih 6.000,00 kn (iako sumnjam, s obzirom na to da joj je ostao dužan 45.000,00 kn). Ako ima kakvu tražbinu prema firmi koje je bila direktorica, neka prati stečajne objave, možda će sad biti otvoren stečaj pa će moći prijaviti tražbinu (iako vjerojatno naplate neće biti). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas je supruga kontaktirala svojeg bivšeg šefa telefonom i dogovorila da se sastanu ona i on te njegov odvjetnik. Zatražila je da joj on refundira tih 6000,00 kn koliko je iznos ovrhe. Spomenula je to na način da nije fair da ona mora plaćati troškove za firmu koja nije njezina. On se složio s tim, nadamo se da će možda i platiti. Vjerovatno predosjeća da bi sve moglo završiti na sudu, a onda bi puno toga moglo izaći na vidjelo vezano za njega. Inače ste u pravu, radi se o pristojbi za otvaranje stečaja. Uspio sam na osnovu oznake ST-45/18-2 naći dokumente na E-oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Bjelovaru. Stečaj je pokrenula FINA, slučaj je predan Trgovačkom sudu u Varaždinu, a taj je sud predao predmet na rješavanje Trgovačkom sudu u Bjelovaru. Rješenje je od 01.ožujka 2018. a rok za žalbu je bio 8 dana. Ne znam da li se još uvijek može napraviti žalba? Vjerovatno ne.. Da li se može žaliti na osnovu toga da moja supruga nije primila nikakvu obavijest vezanu za pokretanje stečaja, u rješenju se ona navodi kao jedina zaposlena osoba u firmi, a uz njezino ime i prezime odmah u nastavku je navedena i njezina adresa na koju nitko nikad nije poslao nikakvo pismo ili rješenje ili poziv. Ako je što slano, slano je na adresu te novonastale firme, gdje nigdje nikog bilo nije, jer je to adresa kafića koji je u vlasništvu sina od šefa, onog istog kojega nije bilo kad se ta nova firma osnivala.

Što se tiče toga da supruga ode u pisarnicu Trgovačkog suda u Bjelovaru, to je malo teže jer smo mi u Međimurju, kao i ta firma u kojoj je radila. Pokušala je zvati telefonom, no nitko se joj tamo nije javio. Ne znam da li ima smisla uputiti kakvo pismo u Trgovački sud u Bjelovaru? S obzirom da je rok za žalbu prošao, da li će to itko razmatrati i odgovoriti?

Supruga tvrdi da je dala pismeni otkaz na mjesto direktorice u toj firmi prije godinu dana i da ima negdje povratnicu kao dokaz za to. Nadam se da je to istina i da će naći povratnicu. Ako nađe, što dalje onda?

Supruga i ja smo mišljenja da pričekamo kako će taj razgovor sa šefom i njegovim odvjetnikom proći. Ako je spreman platiti, možda s tim sve rješimo. Ako ne, onda ćemo kako ste naveli napraviti kaznenu prijavu protiv njega.

Da li s podizanjem kaznene prijave automatski tražimo i povrat novaca ili moramo podignuti posebnu privatnu tužbu protiv njega da bi dobili povrat ovršenog novca?

Vezano uz Vaš prijedlog da prijavi tražbinu u stečaju, koliko znam ta firma nema nikakvu imovinu niti nekretninu niti ništa drugo, samo dug od nekih 18000,00 kn. Ne vjerujem da će išta tu dobiti, isto kao što vjerovatno neće vidjeti niti prijavljenu tražbinu od stečaja glavne firme u kojoj je radila.

Ta glavna firma inače ima puno popisane robe i nekretnina, no stečajni upravitelj nikako da išta od toga proda. Nekretnina u centru grada trebala bi se prodati dok kažeš keks, osobno imam saznanja da su se određeni ljudi interesirali za kupnju, no kao da stečajni upravitelj tu nešto mulja. Imate kakav savjet u vezi toga? Da li se može prijaviti stečajni upravitelj da ne radi svoj posao kako treba? Možda radi u svom ili u interesu nekog drugog? Prošlo je već nešto vremena od toga, mislim da je već u 10. mjesecu 2017. mogao prodavati imovinu firme. No, nikako da se nešto pokrene. Nešto sam čitao da se nakon 4. javne dražbe imovina firme može prodati i za 1 kn?

Imamo saznanja da je taj stečajni upravitelj već nekako postao vlasnik nekoliko stanova u Varaždinu, možda ima sličan recept i za ovo?

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na rad stečajnog upravitelja možete se žaliti stečajnom sucu na broj stečajnog spisa tog stečaja. Ne mogu spekulirati o poštenju i namjerama stečajnog upravitelja, ali je generalna ideja da se u stečaju imovina unovči za što više novca, jer o tome ovisi i nagrada stečajnom upravitelju.

https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=150:1

Kad u gornju tražilicu sudskog registra upišete ime firme kojoj je Vaša supruga direktorica, da li u izvatku, pod rubrikom osobe ovlaštene za zastupanje, i dalje stoji ime Vaše supruge? Ako stoji, onda je ona i dalje odgovorna osoba te firme, ona odgovara za njezin rad i sve njezine prekršaje, bez obzira na to što je okončala svoj radni odnos, to su dvije odvojene pravne kategorije (podsjećam Vas da je moguće osnovati firmu i biti njezin direktor, a da se nikad ne zaposlite u njoj), i dok god je tako, Vašoj će supruzi dolaziti dokumentacija.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija