Jump to content

Kupnja stana pod djelomičnom ovrhom


MaliMomak

Preporučene objave

Pozdrav,

kupio bi stan koji je u obiteljskom naslijeđu (stan se vodi na oca, i njegova dva brata). Jedan od braće nije plaćao porez i porezna mu je sjela na njegov dio stana, znači na 1/3 ukupnog dijela. Ja bi taj stan kupio, bio sam u poreznoj, i rekli su mi da njima nije isplativo slati taj slučaj na sud (kao premalo bi se naplatili s obzirom na njihove troškove spora) i da se rješava standardnom procedurom, nego da bi ja trebao napraviti pismo namjere u kojem se taj stric koji ima dug slaže s prodajom tog njegovog dijela stana (trebam njegov potpis), sam da platim sudskog vještaka tj procjenu stana i sve ostalo što treba, te tu dokumentaciju trebam poslati u Zagreb na njihovo odobravanje..

Zanima me da li mogu na ikoji način "natjerati" poreznu da preuzme slučaj tj da ga rješavaju po standardnoj proceduri (sud, procjena, dražba), ili ću stvarno morati sve sam odraditi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dug je puno veci od vrijednosti cijelog stana, a kamoli trecine.. ovrha nece ostati, nisam lud da takvo sta kupujem.. i kako s pismom moze trajati duze, kad oni u poreznoj govore da ce redovnim putem trajati duze.. pismo namjere je izvanredni postupak, navodno ne traje dugo.. 

 

da opet ponovim pitanje, kako "natjerati" poreznu da se pozabave slucajem, tj da ga pokrenu? ili je sve njihova dobra volja tj kad slucaj dode na red,a moglo bi se raditi o godinama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakav slučaj,kakvo pokretanje?

Pa neće ti porezna ni u kakvom postupku maknuti založno pravo bez obzira koliko dug bio veći od vrijednosti nekretnine.

I ne treba stricu dozvola od porezne da proda svoj dio. Nekretninu uvijek možeš prodati ako si vlasnik i ako imaš dovoljno hrabrog kupca.

I kakva je to "standardna procedura" ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

care, ocito ne znas o cemu pricas.. porezna uprava je sjela na trecinu stana, oni su sad "vlasnici" tog dijela stana.. stan u slucaju prodaje ide na bubanj, znaci drazba, prva, druga. treca, ako se nitko ne nadmece.. to zovem "standardnom"  procedurom.. ali oni to nece napravit jer im se ne "isplati", tocno tim rijecima su mi tako rekli, tj sluzbenica koja vodi taj slucaj..godinu dana vec odlazim u poreznu da vidim jesu pokrenuli slucaj, tj poslali ga na sud..ali nisu.. i sad su mi tek nedavno rekli ako zelim brzo to sve rijesit, da napravim pismo namjere, platim procjenu i posaljem dokumentaciju u zagreb.. ja to ne zelim, zasto bi radio njihov posao umjesto njih? stric vise nije vlasnik te trecine, ali opet je potrebno pismo namjere, tako su mi rekli u poreznoj. taj dio nije ni meni jasan, zasto trebam njegovu dozvolu, ali eto tako su mi rekli.. 

 

opet da ponovim, ne pricam gluposti, sve sto sam napisao su rijeci sluzbenice koja radi u poreznoj, i koja drzi taj slucaj, ovrhu, sta god u fasciklu na stolu.. pitas kakvo pokretanje slucaja? pa opet kazem, rijeci sluzbenice, oni salju slucaj na sud, sud pomocu sudskog vjestaka procjenjuje stan i pokrece drazbu.. pun net takvih drazbi, tako da taj dio vise necu objasnjavat

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"care" ,ti pišeš da je porezna vlasnik trećine a onda napišeš da za prodaju trebaju i nekakvu dozvolu od strica..

Evo ja koji ne znam ću ti reći da si ih krivo shvatio.

Ako oni jesu vlasnici trećine a ti želiš kupiti cijeli stan, normalno da traže procjenu.

Pa ili napravi procjenu ili čekaj sto godina da oni pokrenu razvrgnuće suvlasničke zajednice sudskim putem iako kažu da im se to ne isplati.

Već vidim da ćeš nastaviti sa pitanjima...ako tražiš odgovore potrudi se postaviti konkretna pitanja jer ovo je đumbus.

uređeno: od wrritteer
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , MaliMomak je napisao:

da opet ponovim pitanje, kako "natjerati" poreznu da se pozabave slucajem, tj da ga pokrenu? ili je sve njihova dobra volja tj kad slucaj dode na red,a moglo bi se raditi o godinama

suvlasnik  stana koji ima dug prema pooreznoj potpiše priznanje da je i vama dužan iznos u 1/2 vrijednosti njegova suvlasništva. posudio je novac od vas a koji nije vratio u dogovortenom roku.

pokrenete ovrhu(kad neće porezna) i taj suvlasnički dio kupite za malu svotu (ili cijeli stan u dogovoru sa suvlasnicima). nakon kupovine stana(ili djela stana) briše  se upis hipoteke tj. dobijete čist vlasnički list.

postupak je dugotrajan ali možda se isplati.

uređeno: od bovu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, MaliMomak je napisao:

ok, vlasnik/suvlasnik.. ne baratam pravnim pojmovima, laik sam.. sjeli su na trecinu stana, naplatit ce se od te trecine stana.. traze me da ja/stric platimo procjenu i sve obavimo.. mene zanima samo da li je stvarno tako, ili postoji caka da oni to obave jer se oni time bave.. boze, toliko komplikacija oko niceg

vlasnik u svom posjedu ima neku stvar (stan, auto,kuća itd.).

ako na nekoj stvari postoji više vlasnika oni su suvlasnici.

zašto bi plaćo procijenu stana? dug je veči od vrijednosti cijelog stana.

cijuenu procijene stana neče priznati u trošak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepo ste zamoljeni od strane moderatora, tako da vam je nastavak iste komunikacije obrisan.

Nerazumjevanje se sastoji u tome što ni sami ne znate točno opisati problem. Radi li se o zabilježbi ovrhe ili se PU baš uknjižila kao suvlasnik.

Iz svega napisanoga predmnjevam da se radi o zabilježbi ovrhe na nekretnini od strane PU. U tome slučaju bez obzira što je stric i dalje suvlasnik 1/3 nekretnine ne može samostalno raspolagati suvlasničkim dijelom, pa ni otuđiti (prodati) bez da se nešto ne pita ovrhovoditelja. Poradi toga je i vjerovatno traženo pismo namjere za prodaju, od strane PU, uz koje ćete vi i stric sve obaviti a oni će razmisliti je li im to interesantno ili ne.

Oni kao ovrhovoditelj predaju zahtjev za dražbu, te i u prvom (pismo namjere) i drugom slučaju (pokretanje dražbe) imaju vremena.

Tako vam je savjet za fiktivnim dugom i ovrhom donekle i dobar. Naime u tome slučaju nećete moći pokrenuti novi ovršni postupak, ali ćete ući u već postojeći. U tome slučaju zabilježba ovrhe PU daje prvenstven red naplate, no barem se nešto može pokrenuti. Druga je stvar što ovrhovoditelj sa zabilježbom može nastupiti i kao kupac te podizati cijenu, u tome slučaju je ne bi dobili za malu svotu.

I budimo realni i korektktni, da nema duga, ne bi bilo ni problema i to nema veze ni sa dnom ni sa državom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija