Jump to content

Skrbništvo nad punoljetnom osobom


pogubljena

Preporučene objave

Ukratko opisujem svoju situaciju te se nadam da ćete mi bilo kakvim savjetom ili uputom pomoći da ju što lakše riješim.

 Imam 38 godina, zaposlena sam kao prodavač te već dvije godine ne živim u roditeljskom stanu iako nisam prijavila boravište na drugoj adresi. Moj otac je u mirovini i oporavlja se od moždanog udara. Imam sestru od 35 godina koja ima teško mentalno oštećenje te je osoba s posebnim potrebama koja prima invalidninu zbog nesposobnosti za rad, uvećani dječji doplatak i pomoć i njegu preko Centra za socijalnu skrb. Sestra je potpuno ovisna o brizi, ništa ne može obaviti samostalno, ne govori.

Prije tjedan dana umrla mi je majka. Prilikom pretrage obiteljskih papira nisam uspjela pronaći rješenje Centra kojim je mojoj sestri imenovan skrbnik (otac tvrdi da nije nikada išla na sud ili da je provođeno bilo kakvo komisijsko ispitivanje) što me dovodi do zaključka da moja majka nikada nije pokrenula postupak oduzimanja poslovne sposobnosti za sestru. Uskoro se treba održati ostavinska rasprava. U nasljedstvo ulaze mamina mirovina, za koju mi je socijalna radnica rekla da sestra ima pravo u iznosu od 70% mirovine kao osoba sa posebnim potrebama i stan koji je na ime oca ali ulazi u bračnu stečevinu. Nasljednici smo moj otac, sestra  i ja. 

Pitanja koja imam su:

1.       Treba li moja sestra biti prisutna na ostavinskoj raspravi? Napominjem da se radi o osobi koja je teško pokretna i potpuno ovisna o tuđoj skrbi.

2.       Trebam li prijaviti boravište na adresi na kojoj stvarno živim? Igra li to nekakvu ulogu u određivanju skrbništva nad sestrom?

3.       Kakav je postupak za određivanje skrbništva nad sestrom? Namjeravam ja postati njezinim skrbnikom.

4.       Utječe li to što sestra nema zakonskog skrbnika na tok ostavinske rasprave?

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, ako je takva stvar kako opisujete kod Vaše sestre, kako joj do danas nije dodijeljen skrbnik (oduzeta poslovna sposobnost), zatražite CZSS da joj dodijeli privremenog skrbnika do trajnog rješenja skrbništva nad njom (adekvatnog djelatnika CZSS) i taj privremeni skrbnik će braniti njezine interese u ostavinskom postupku, a kasnije, možete zatražiti od CZSS da se Vas postavi za njezinog stalnog skrbnika, no takvu odluku donosi sud na prijedlog djelatnika CZSS...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija