Jump to content
Blacky19

Prijava braka, privremeni boravak stranca na osnovu braka sa hrvatskim drzavljanom

Preporučene objave

Ovako udana sam za drzavljana Indije i zivimo sada u Indiji imam nekoliko pitanja:

1. Brak smo sklopili u Indiji, da li vjencani list vrijedi i u Hrvatskoj, i da li je moguca registracija braka u Hrvatskoj ambasadi u Indiji, ili treba registrirati brak u maticnom uredu u Hrvatskoj?

2. Sljedece godine bi se preselili u Hrvatsku da li je privremeni boravak moguce zatraziti u Hrvatskoj ambasadi u Indiji?

3. Koje dokumente je potrebno priloziti za privremeni boravak?

4. Moj suprug radi u Qatru na naftnoj platformi te je na platformi 42 dana a 21 dan izvan platforme, da li ce to biti zapreka u odobravanju privremenog boravka s obzirom da ce cesto morati napustati Hrvatsku na 42 dana zbog posla?

 

Unaprijed hvala na odgovorima i utrosenom vremenu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po raznim stranicama sam vidjela da za stalni boravak imaju to izbivanje iz Hrvatske jednokratno do 6 mj ili visekratno do 10 mjeseci.

A nisu nista napisali u vezi toga za privremeni boravak.

Mislite li da se ni sa odvjetnikom ne bi nista moglo rijesiti?

Jer njegovo izbivanje je vezano za posao on nece zivjet ili biti na odmoru u drugoj zemlji pa da je to razlog izbivanja. To mi nema smisla jer niti hrvatski drzavljani ne mogu naci posao u Hrvatskoj, a da ce strani ili jos gore da zivi u Hrvatskoj i sjedi kod kuce.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Blacky19 je napisao:

Po raznim stranicama sam vidjela da za stalni boravak imaju to izbivanje iz Hrvatske jednokratno do 6 mj ili visekratno do 10 mjeseci.

A nisu nista napisali u vezi toga za privremeni boravak.

Mislite li da se ni sa odvjetnikom ne bi nista moglo rijesiti?

Jer njegovo izbivanje je vezano za posao on nece zivjet ili biti na odmoru u drugoj zemlji pa da je to razlog izbivanja. To mi nema smisla jer niti hrvatski drzavljani ne mogu naci posao u Hrvatskoj, a da ce strani ili jos gore da zivi u Hrvatskoj i sjedi kod kuce.

Ovo za 6 mj ili višekratno do 10 mjeseci vrijedi samo za one koji nisu član obitelji, ako je u braku s hrvatskim državljaninom, onda može više izbivati:

https://www.zakon.hr/z/142/Zakon-o-strancima

Piše pod Stalni boravak za člana obitelji koji nije državljanin države članice EGP-a

Uređeno od LittleStar

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Blacky19 je napisao:

Ovako udana sam za drzavljana Indije i zivimo sada u Indiji imam nekoliko pitanja:

1. Brak smo sklopili u Indiji, da li vjencani list vrijedi i u Hrvatskoj, i da li je moguca registracija braka u Hrvatskoj ambasadi u Indiji, ili treba registrirati brak u maticnom uredu u Hrvatskoj?

2. Sljedece godine bi se preselili u Hrvatsku da li je privremeni boravak moguce zatraziti u Hrvatskoj ambasadi u Indiji?

3. Koje dokumente je potrebno priloziti za privremeni boravak?

4. Moj suprug radi u Qatru na naftnoj platformi te je na platformi 42 dana a 21 dan izvan platforme, da li ce to biti zapreka u odobravanju privremenog boravka s obzirom da ce cesto morati napustati Hrvatsku na 42 dana zbog posla?

 

Unaprijed hvala na odgovorima i utrosenom vremenu.

1."Registracija braka" ..mislili ste na naknadni upis u maticu vjenčanih u RH..moguće je putem Konzulata RH diljem svijeta, ali se ti postupci riješavaju u Hrvatskoj, pri matičnom uredu grada zagreba.

2.Privremeni boravak nije moguće zatražiti izvan RH a koji bi se odnosio na boravak u RH.Potrebno je isti osobno zatražiti u RH uz vas supružnika,a uz udovoljavanje i ostalih zakonskih uvjeta.

3.Odgovorio sivko, poslao LINK.

4.Bit će apreka, ali može boraviti kao vaš suprug i u RH i u Indiji..povremeno...jer je bračna zajednica nepovrediva, te je zajamčeno pravo na zajednički život, makar i "kroz papire" a zbog poslovnih i radnih obaveza van RH.

 

Za eventalna detaljnija pitanja, te odgovore pišite u inbox....  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 12 sati , bob25274 je napisao:

2.Privremeni boravak nije moguće zatražiti izvan RH a koji bi se odnosio na boravak u RH.Potrebno je isti osobno zatražiti u RH uz vas supružnika,a uz udovoljavanje i ostalih zakonskih uvjeta. 

"Zahtjev za odobrenje privremenog boravka (Obrazac 1a) nadležnoj diplomatskoj misiji, odnosno konzularnom uredu Republike Hrvatske podnosi stranac osobno.

 Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku nije potrebna viza zahtjev za odobrenje privremenog boravka može podnijeti i u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema mjestu namjeravanog boravka stranca, sjedištu poslodavca ili mjestu rada stranca."

Za ulaz u RH drž.Indije treba viza. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Predala sam papire za stalni boravak.i sad cekam odobrenje istog. Da li smem napustati HR dok ne dobijem odobrenje za privremeni boravak ili sta vec? I zanima me koliko se ceka odobrenje za privremeni boravak? Inace sam iz Srbije a udata za Hr drzavljanina. Hvala na svakom odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Stalni ili privremeni?Očito greška u pisanju.

Smije se odlaziti i vraćat se jer će vršit provjere da li se boravi u RH ili ne.

Čekanje ovisi o količini predmeta u nadležnoj PP.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , sivko je napisao:

Stalni ili privremeni?Očito greška u pisanju.

Smije se odlaziti i vraćat se jer će vršit provjere da li se boravi u RH ili ne.

Čekanje ovisi o količini predmeta u nadležnoj PP.

Predala sam papire za stalni boravak.i sad cekam odobrenje istog. Da li smem napustati HR dok ne dobijem odobrenje za privremeni boravak ili sta vec? I zanima me koliko se ceka odobrenje za privremeni boravak? Inace sam iz Srbije a udata za Hr drzavljanina. Hvala na svakom odgovoru.

 

Izvinjavam se privremeni boravak je u pitanju. Zanima me da li smem biti odsutna na 2 meseca iz Hr? Da li ce to predstavljati problem? Hvala vam puno

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 7 sati , MilIv je napisao:

Izvinjavam se privremeni boravak je u pitanju. Zanima me da li smem biti odsutna na 2 meseca iz Hr? Da li ce to predstavljati problem? Hvala vam puno

Ne možeš,moraš biti ovdje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim za savet. Državljanka sam Srbije i šest godina sam udata za HR državljanina. Prije godinu dana sam produžila privremeni boravak na još godinu dana dok mi se ne reši stalni boravak. Tada sam predala sve papire za stalni boravak i sada sam dobila dopis da sam odbijena jer nemamo dovoljno sredstava za izdržavanje. Suprug je u medjuvremenu oboleo od kancera i na bolovanju je, što znači da dobija 80% od ličnog dohotka. Potreban iznos je 3.400kn ,a mi imamo 3.179kn. Na ovu odluku nije moguće uložiti žalbu, već u roku od 30 dana mogu pokrenuti upravni spor, koji će trajati ko zna koliko... Obzirom da suprug ima samostalnu delatnost da li mogu priložiti poresku potvrdu o ostvarenom dohotku  koji iznosi oko 1500kn mesečno ,plus 3.179kn bolovanja i to bi onda izašlo više od traženih  3.400kn. Da li se to sabira ili moram po jednom osnovu imati 3.400kn? Da li postoji neki drugi način i šta uopšte uraditi u ovoj situaciji? Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 35 minuta, sivko je napisao:

Zavisi o broju boravaka koje moraju obrađivat.Mjesec,dva...bitno je da osoba može legalno boraviti i dok ne dobije odobrenje.

Sad će biti skoro sva mjeseca za odgovor, u pitanju je prvo produljenje, sto ako (ne daj Boze) ne odobre, sto onda, a u braku sam sa HR državljaninom? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Upravo sad, Cipi cips je napisao:

Sad će biti skoro sva mjeseca za odgovor, u pitanju je prvo produljenje, sto ako (ne daj Boze) ne odobre, sto onda, a u braku sam sa HR državljaninom? 

*skoro dva mjeseca 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Neće odobrit ako se ne ispunjavaju uvjeti.Ista procedura je i kad se traži prvi put boravak i kad se produžuje a ekipa koja ide u provjere ima i drugoga osnovnog posla tako da to sve traje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Cipi cips je napisao:

Sad će biti skoro sva mjeseca za odgovor, u pitanju je prvo produljenje, sto ako (ne daj Boze) ne odobre, sto onda, a u braku sam sa HR državljaninom? 

*skoro dva mjeseca i sto ako ne odobre? Kako onda razdvojit obitelj? Kako ponovno se prijaviti za boravak koliko se to čeka? 

 

Prije 34 minuta, sivko je napisao:

Neće odobrit ako se ne ispunjavaju uvjeti.Ista procedura je i kad se traži prvi put boravak i kad se produžuje a ekipa koja ide u provjere ima i drugoga osnovnog posla tako da to sve traje.

I ako ne odobre sto onda ? Pa neće valjda razdvajati obitelj? Posle koliko vremena se može ponovno podnijeti zahtev? 

 

Prije 34 minuta, sivko je napisao:

Neće odobrit ako se ne ispunjavaju uvjeti.Ista procedura je i kad se traži prvi put boravak i kad se produžuje a ekipa koja ide u provjere ima i drugoga osnovnog posla tako da to sve traje.

Kak ste rekli bračna zajednica je nepovrediva a sto to znaci? Ukoliko meni ne odobre produljenje boravka kako ću se vidjeti sa svojim mužem?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jeste već imali odobren boravak u svrhu spajanja obitelji?Ako jeste a svi uvjeti su isti ne vidim razlog zašto ne bi produljili.

To što ste u braku vam nitko ne oduzima jer se ovdje radi o odobrenju boravka a za to je nadležan zakon o strancima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 2 minuta, sivko je napisao:

Jeste već imali odobren boravak u svrhu spajanja obitelji?Ako jeste a svi uvjeti su isti ne vidim razlog zašto ne bi produljili.

To što ste u braku vam nitko ne oduzima jer se ovdje radi o odobrenju boravka a za to je nadležan zakon o strancima.

Hvala Vam puno na odgovoru, jesam već sam imala odobren boravak sad prvi put produljavam, no ipak postoji bojazan da sto ako mi ne produlje , kak ću onda dalje...čitam ovde po forumu piše dosta toga, da se dogadja i to, da ne produlje...a obzirom da muž i ja planiramo i djecu imam bojazan, kak onda ide u slučaju da mi ne daj Boze ne odobre, onda se ulaze žalba ili kako? Koliko vremena treba proći za ponovnu molbu za boravak? Hvala vam puno još jednom 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nema razloga da ne produže ,a naravno nekome ne produže jer više ne ispunjavaju sve uvjete.Jednostavno nemaju vremena sve odrađivat pogotovo tamo gdje je mnogo stranaca na boravku a policije malo.

Ako ne odobre treba vidjet razlog pa onda dalje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Similar Content

    • objavio onyx48
      Supruga želi rastavu braka i zahtijeva da ja iselim iz stana. To je njezin stan koji je imala prije nego smo se vjenčali, ja sam na toj adresi prijavljen. Da li ona mene može izbaciti ili odjaviti sa adrese bez da se ja složim. Naime, kako mi je penzija mala, ja ne mogu financijski podnijeti iznajmiti drugi stan i dok ne nađem prihvatljiv smještaj ja moram ostati u tom stanu. Molim vas, pomozite mi savjetom jer sam očajan. Hvala unaprijed! 
    • objavio ns1312
      Pozdrav,

      Priča ide ovako; s bivšom suprugom bio sam u vezi 4 godine nakon čega smo se vjenčali i bili u braku godinu i pol dana, međutim nakon godinu dana braka, bračna zajednica je prestala jer je bivša supruga otišla od kuće u kojoj smo živjeli. Pokrenula je razvod braka te smo se razveli u siječnju 2018. godine. Nije bilo riječi o podjeli bračne stečevine, nije bilo dogovora jer se dotična nije htjela javljati i uopće komunicirati o tome. Javljala se samo kako bi me obavijestila o svojoj trudnoći za koju se kasnije, uz liječnike, utvrdilo da je izmišljena, te je otprilike mjesec dana prije samog razvoda počela uznemiravati moju novu djevojku pozivima sa skrivenog broja i porukama prijetećih sadržaja. Priča se dalje nastavlja s dolascima na moje radno mjesto i pričama kako će mi ''srediti otkaz'' i to otprilike pola godine nakon samog razvoda braka.
      U braku smo uzeli kredit (na moje ime) od 75000kn s otplatom na 15 godina (ukupnan iznos je oko 150000kn) kako bismo pokrili prethodno dignuti kredit (za kupnju zajedničkog automobila) i namirili troškove svadbe.
      Dobronamjerno, znajući da nema posao te niti jednog dana radnog staža, nisam htio ništa pokretati glede diobe bračne stečevine, međutim njene gore navedene radnje se nastavljaju i jednostavno više nemam empatije za nju.
      Zanima me slijedeće:
      1. Može li se pokrenuti ikakav postupak glede diobe bračne stečevine 10 mjeseci nakon samog razvoda braka?
      2. Koji je postupak kod diobe kredita?
      3. Kome se najbolje obratiti?
    • objavio Vlatka295
      Pozdrav! Trazila sam svuda ali nisa uspjela naci konkretan odgovor na svoja pitanja. Dakle muz i ja smo u braku 3 mjeseca,i nikad nije bilo bajno i krasno,on je stalno pio,dopisivao se s drugim zenama iako sam molila da to ne radi itd. Prije 10 dana ja sam se tesko i fizicki i psihicki razboljela i od onda on zahtjeva razvod braka,odnosno to nije njegova zelja nego je oduvijek bio "mamin sin" i radi sto mu mama kaze. Tako da njegova mama odnosno moja svekrva njega tjera da pokrene tuzbu protiv mene. E sad konkretno pitanje je dal mene itko moze natjerat da ja potpisem razvod ako to ne zelim i ne mogu zbog svog stanja? I koja je tocno procedura? Nemamo ni zajednicke djece ni imovine.
    • objavio n.stevanovic
       Postovanje,
      moj slucaj je malo kompliciraniji,trenutno se nalazim u Bosni I planiram stupiti u brak , sto zbog braka sto zbog poroda koji ce se odvijati ovdje. Moje pitanje je,posto sam iz Zagreba a planiramo u brak stupiti u maticnom uredu u Zupanji,dali je u Zupanji moguce da izvadim I HR putovnicu ili moram u Ambasadu? Ona mi je potrebna radi prijave boravka I ostalih procedura u BiH,a nekako mi je I radi trudnoce lakse sto krace da putujem.
      Nadam se da sam se pravilno izjasnila,ako sam pogrijesila topic ispricavam se
    • objavio Paula29
      Poštovani,
      molim Vas informaciju dali postoji mogučnost kupovine stana ali da je 100% u mojem vlasništvu. U braku sam i suprug pristaje na bilo kakvo ptpisivanje izjave ili bilo čega drugoga.
  • Online korisnici



×