Jump to content

Utvrđivanje očinstva


dux13

Preporučene objave

Poštovanje 

 

Imam specifičnu situaciju i molio bi za savjet 

 

Imam dijete sa jednom curom ,uglavnom ja za dijete nisam znao dok nije imalo 7-8 mjeseci ,i tada kada mi je rekla nisam dobio pravo da napravim dnk ,jer ona nije dala ,tvrdila da je netko drugi otac ,nakon 2.5 godine podnijela je tužbu sa utvrđivanje očinstva ,izforsirala tužbu ( jer ja nisam u niti jednom pogledu se skrivao i uskračivao mogučnost da se napravi dnk test)

sada postoji pitanje da mi naplate alimantaciju od dana rođenja ,dana presude ili dana podnošenja tužbenog zahtjeva ,pa >Vas molim za neki savjet ,jer mislimda nije pošteno da sad platim zaostatke ,pošto je ona cijelo vrijeme lagala ..A ja zato nisam uspio upoznati sina :-( ,Molim za neki savjet šta da napravim ? 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, nažalost baš i niste u najboljem položaju, jer ako se utvrdi da ste stvarno Vi biološki otac djeteta, morat ćete platiti zaostatke uzdržavanja od rođenja djeteta, naravno, ako to majka u ime djeteta zatraži, kao i daljnje mjesečne obroke uzdržavanja koje Vam sud odredi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , dux13 je napisao:

Mislim da će moći samo od dana tužbe maximalno ,jer u protivnom je trebala odmah me tužiti,zašto nije .. iskreno jedva čekam sud ,pa da vidim što će zlo reći :-)

na sudu se izjasni da je smatrala da je druga osoba otac. zbog toga je čekala sa tužbom prema tebi.

a možda je i neka treča osoba otac? kad ona nezna sve je moguće.

 u svakom slučaju DNA će pokazati ali ga trebate predložit kao izvođenje dokaza.

uređeno: od bovu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, dux13 je napisao:

MA DNK je pokazao 99,9 da sam ja ali ona je tvrdila skoro 4 godine da je drugi otac .I sad trazi zaostatke 

Ako toliki postotak DNK analize dokazuje da ste Vi biološki otac djeteta, onda zasigurno i jeste, a što je ona tvrdila to "pustite na stranu", jer se vjeruje, a i mjerodavno je, DNK testiranje i nalaz...

A što se tiče zaostataka, bez obzira na sve, ona ih ima pravo, u ime djeteta, kao zz djetete, tažiti, kao i plaćanje daljnjih obroka uzdržavanja djeteta, jer se DNK analizom dokazalo da ste upravo Vi biološki otac djeteta....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od dana kada se utvrdi da ste biološki otac trebali bi plaćat jer vi niste znali i ko zna koga je ona navela da je otac kad se porodila....  Dakle ti traži dijete i optuži nju jer joj tada kad je rodila dijete nije odgovaralo da kaže ko je pravi otac....  Ona mora da je neku izjavu dala prilikom upisa dijeteta i kad se rodilo dijete 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako imate novca onda bih vam savjetovao da napravite DNK analizu u nekom laboratoriju izvan zemlje. Kod nas je moguća i drvena peć ako imate dobre veze. Ako i tada analiza pokaze da ste bioloski otac onda mozete biti sigurni u to pa vam onda vjerojatno nista nece ni biti tako tesko. Medjutim vasa roditeljska prava su takodjer povredjena jer ste bili iskljuceni iz roditeljske skrbi sto ukazuje na majku koja ima interes koji nije za dobrobit djeteta, a to je da ima i oca i majku te da se svi medjusobno vole (ako je moguce).

P.S. Kod svih tih slucajeva je najeteze ocevima. Recimo meni bi bilo Solomonsko rjesenje da vi to platite unazad ako majka dokaze da je ona isti iznos trosila na dijete svaki mjesec.

uređeno: od pitam_se
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, dux13 je napisao:

Poštovanje 

 

Imam specifičnu situaciju i molio bi za savjet 

 

Imam dijete sa jednom curom ,uglavnom ja za dijete nisam znao dok nije imalo 7-8 mjeseci ,i tada kada mi je rekla nisam dobio pravo da napravim dnk ,jer ona nije dala ,tvrdila da je netko drugi otac ,nakon 2.5 godine podnijela je tužbu sa utvrđivanje očinstva ,izforsirala tužbu

Nemoj imati iluzija. Ona je vodila spor protiv nekog drugog muškarca, vjerojatno financijski bolje stojećeg, s namjerom da on prizna očinstvo. Tebe je samo iskoristila da joj 'napraviš' dijete. Sada kad nije uspjelo, ona se okomila na tebe.

, dux13 je napisao:

( jer ja nisam u niti jednom pogledu se skrivao i uskračivao mogučnost da se napravi dnk test)

Kada je napravljen taj test?

, dux13 je napisao:

sada postoji pitanje da mi naplate alimantaciju od dana rođenja ,dana presude ili dana podnošenja tužbenog zahtjeva ,pa >Vas molim za neki savjet ,jer mislimda nije pošteno da sad platim zaostatke ,pošto je ona cijelo vrijeme lagala ..A ja zato nisam uspio upoznati sina :-( ,

Po nekom tumačenju, zastara za potraživanje alimentacije je 5 godina. Dakle, od trenutka podnošenja tužbe 5 godina unatrag, ako nikad nije utvrđeno očinstvo . 

Ali ovo je stvarno specifična situacija. Ona je vodila spor protiv drugog za očinstvo. A treba predmijevati da je znala tko je otac.

 

Citiraj

Molim za neki savjet šta da napravim ? 

Ti bi možda čak mogao pokušati osporavati očinstvo time što nikad nisi bio ni u braku ni u stalnoj vezi, a ona te iskoristila da uvali dijete drugom. 

Pozivati se na ustavno pravo da odlučuješ o tome želiš li biti roditelj, iz čega si bio potpuno isključen voljom majke. Pozvati se i na ravnopravnost spolova koju jamči Ustav i europske konvencije. 

Ako žene imaju pravo da odlučuju o tome žele li postati majke ( imaju pravo na abortus) ili čak da nakon poroda daju dijete na usvajanje (odricanje od roditeljstva) - zašto onda muškarac koji nije bio u braku ili stalnoj vezi a iskorišten je da bez svoje volje (na prijevaru) postane roditelj ne bi imao pravo na tzv. 'ekonomski abortus' - tj. da traži pravo da ne bude bankomat za plaćanje alimentacije osobi koja ga nikad i nije tretirala kao oca svog djeteta?

Da se razumijemo - to je tek teoretska mogućnost da takva tužba uspije. Bilo je već u drugim državama zapada takvih tužbi, ali koliko znam nikad niti jedna nije uspjela. Ali uvijek ima prvi put.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija