Jump to content

Ozljeda na radu


ssssamanta730@gmail.com

Preporučene objave

Postovani,

Imam jednu pravnu situaciju a u vezi ozljede na radu, osoba je dozivjela nezgodu na radu.

Ta nezgoda je priznata kao profesionalna, te je osoba odradila bol.

Po povratku na posao,  osoba ne moze vise obavljati isti posao.

Ponudjen mu je posao za 2000kn manju placu, te mu nije ponudjena odsteta.

Da li je to u redu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li utvrđeno smanjenje radne sposobnosti ili neposredna opasnost od istog?

Ako nije, vrijedi čl. 40. Zakona o radu -

"Radnik koji je privremeno bio nesposoban za rad zbog ozljede ili ozljede na radu, bolesti ili profesionalne bolesti, a za kojega nakon liječenja, odnosno oporavka, ovlašteni liječnik, odnosno ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom utvrdi da je sposoban za rad, ima pravo vratiti se na poslove na kojima je prethodno radio.

Ako je prestala potreba za obavljanjem poslova na kojima je radnik prethodno radio, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, koji moraju, što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

Ako poslodavac nije u mogućnosti radniku ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova ili ako radnik odbije ponuđenu izmjenu ugovora o radu, poslodavac mu može otkazati na način i pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.

U sporu između poslodavca i radnika, samo je doktor specijalist medicine rada nadležan ocijeniti jesu li ponuđeni poslovi iz stavka 2. ovoga članka odgovarajući.

Radnik iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na dodatno stručno osposobljavanje, ako je došlo do promjene u tehnologiji ili načinu rada, kao i na sve druge pogodnosti koje proizlaze iz poboljšanih uvjeta rada na koje bi imao pravo."

Glede naknade štete, nema spora da poslodavac odgovara za istu po principu objektivne odgovornosti, no je li radnik uopće zatražio naknadu štete? Ima li poslodavac sklopljenu policu osiguranja za navedene slučajeve?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Potraživanje naknade štete je dispozicija radnika, tako da na to poslodavac nema utjecaja. A tvrdite da je i naknadu štete već ostvario.

Što se "premještaja" tiče, budući su stvari takve kakvima ih opisujete, po meni, poslodavac je učinio sve u redu. Razumijem radnika i njegovo nezadovoljstvo, ali ako više ne može raditi posao koji je radio prije, onda ima alternativu - prihvatiti drugi posao, ali jasno s plaćom koja ide uz njega ili otkaz.

Da ne bude zabune, zakon i zdravi razum štiti radnika, ali ne može se u toj zaštiti ići tako daleko da se poslodavcu šteti. Sve je stvar balansa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija