Jump to content

Prigovor na ponasanje/zloupotrebu polozaja djelatnika MUPa


DFurka

Preporučene objave

Pozdrav,

imao sam jucer neugodnu situaciju u prometu te me zanima gdje i kako mogu prijaviti neprimjereno ponasanje djelatnika MUP-a ili barem onoga tko je bio u posjedu policijske znacke. Policijska znacka nije bila na uniformi vec na onom preklopnom komadu koze, crne boje.

Naime, na Ljubljanskoj aveniji kod King Crossa u smjeru Samobora, vozim se u lijevoj traci maksimalnom dopustenom brzinom. Na to mi se, grubom procjenom 110 km/h, priblizava auto sto vidim na internom/srednjem retrovizoru. Obzirom da se vozim brzinom kojom se vozim, ne zelim ubrzavati i raditi nagle manevre kako bi se takvom nekom maknuo s puta. Nakon sto je naglo kocio i blendao cijelo vrijeme, maknuo sam se u desnu stranu nakon nekih 150 metara i jasno mu iskazujuci sto mislim o takvoj voznji pokazujuci srednji prst bez ikakvih prikazanih emocija na licu. Na to tip izvlaci nakon par sekundi policijsku znacku na sto mu pokazujem kako me uopce nije briga sto ima policijsku znacku ukoliko se vozi kao idiot i ugrozava promet. Na isto tip potpuno izgubi razum, prebaci se u moju traku i pocne naglo kociti (brake check) na sto sam, naravno, morao i ja naglo kociti. Blendao sam mu u nekoliko navrata nimalo ne uzimajuci u obzir njegovu znacku i gledao ga kako se pjeni unutra, psuje i sto vec sve ne. Naravno, nisam imao nista protiv da me zaustavi i da cujem sto tocno nije bilo po pravilu obzirom da Ljubljanska avenija nije autocesta vec brza cesta na kojoj nisam obavezan prebaciti se u desnu traku. Imao je mjesta i vremena da me iskljuci iz prometa jer je tu odvojak za Krapinu, no on je ipak odlucio takav zapjenjen i ljutit nastaviti prema Samoboru.

Auto je bio civilni (Golf), neobiljezen, bez rotacije ili neceg treceg sto bi moglo upucivati na intervenciju. Zapamtio sam registraciju i tip vozila, no ne vise od toga da je bio Golf obzirom da se radilo o vecoj brzini.

Hrvatska se definira kao ljubazna, usluzna zemlja orijentirana turizmu. No, ponasanje takvih i tome slicnih primitivnih oblika zivota mogu itekako prouzrociti negativna misljenja turista ili drugim posjetiteljima. Naime, imam strane tablice i imao sam auto ispunjen strancima kojima nije bilo jasno sto se desava. Iskljucivo iz tog razloga nisam odmah nazvao policiju vec zelim na ovaj nacin podnijeti Prigovor na ponasanje/zloupotrebu polozaja te zatraziti sankciju.

Ovim putem molim ekipu ovdje da mi preporuci kako podnijeti prigovor i kome.

Na slici dolje, moj auto je zute boje, pored mene je bio auto broj 1, a djelatnik MUPa je vozio auto broj 2.

 

prs_preticanje_obilazenje7w.jpg

 

Hvala, lp!

uređeno: od DFurka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I odgovor ce biti: zatrazeno izvjesce i nije protuzakonito postupao

Vjeruj mi znam

Ako im zelis nekaj dokazat na sud s njima, ovi prigovori su besplatni, a znas kako kazu: koliko para toliko muzike

, drot13 je napisao:

Žalbu na ponašanje policajca (ili prijavu događaja ako nije policajac) možeš poslati mailom na bilo koji mail na Internet stranicama MUP-a ili policijske uprave. U 30 dana ćeš dobiti odgovor.

uređeno: od Spitfire
Nepotrebno
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I što, po kojoj osnovi bi vi nekog prijavili na sud? Kakvu prijavu, za što, ako govorimo o konkretnom slučaju?

Prije svega, ovdje imate detaljno objašnjeno kako se žaliti na rad i postupanje policijskih službenika:
http://stari.mup.hr/104.aspx

 

Nadalje, zbog ovakvih stavova teško ćemo do promjena. Ako ste zaista doživjeli neprikladno postupanje policijskog službenika zašto ga ne prijaviti ? Zbog čega ? Zbog toga što vlada u društvu neki općeniti stav kako prijavljivanje policije policiji nema nikakve koristi jer se tamo svi štite i rade jedni za druge. Krivo totalno.

Krenite od osnovne pretpostavke, unutarnja kontrola MUP-a, je neovisno i samostalno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova koje se bavi ovakvim pitanjima. Zašto bi netko od njih štitio djelatnika MUP-a i tako riskirao svoj posao? Moš misliti. Ne kažem da je to nemoguće, ali je po mom sudu prije za ne očekivati nego za očekivati. 

Kako su vam već rekli, jedna prijava sama po sebi može biti odbačena, ali nakon treće-četvrte prijave, postat će jasno i indikativno da nije baš problem u građanima koji prijavljuju, nego možda u policijskom službeniku. Možda se i vaša prijava prihvati, ako ne prijavite, odgovor nećete znati.

Procijenite koliko je svrhovito prijaviti takav događaj. Ako ne želite da takav policajac narušava ugled policije nedoličnim ponašanjem i to vas smeta, prijavite.

U policiji, ni na ulici ni u crkvi ni bilo gdje na svijetu nećete naći sve savršene ljude. Uvijek je bilo i biti će mana i krivih ponašanja. Ako želimo mijenjati stvari na bolje, svi zajedno tome trebamo pridonijeti pa i ovakvim koracima, od šutnje i trpljenja ništa dobro. Prijava unutarnjoj kontorli MUP-a nije ništa strašno niti će vas to etiketirati u bilo kojoj životnoj situaciji.

Dakako, bitno je da događaj opišete precizno, točno i iskreno, a ostalo je na onima koji odlučuju.

Također, u konkretnom slučaju postavljaju se neka pitanja:

Je li policajac u trenutku takve reakcije bio na dužnosti?

Ako nije, zašto maše sa značkom, zašto se tako ponaša te ukoliko je uočio protupravno ponašanje zašto nije događaj prijavio policiji. Policajac van službe i radnog vremena je običan građanin koji se mora ponašati jednako kao i svako drugi ukoliko uoči neko protupravno ponašanje. Nitko ne očekuje od policajca da van službe nosi oružje i značku niti to smatram primjerenim. Ni porezni inspektor nije ovlašten pisati kazne za neizdavanje računa u kvartovskom kafiću ukoliko u tom trenutku nije u službi, ali je itekako ovlašten na takav slučaj nekome ukazati.

Od policijskog službenika se i van službe očekuje uzorno i propisno ponašanje, svakako ne šerifovanje i mahanje značkom.

Nadalje, je li osoba koja je mahala značkom uopće bila policajac ? Danas imate značke na njuškalu za sto kuna kupiti, koje izgledaju slično i teško ih je razlikovati nekom tko je neupućen, a kamoli iz auta u vožnji.

Imamo slučaj policijskog kapelana koji je zaustavljao ljude po cesti i maltretirao ih mašući palicom "Stop policija" u sličnim situacijama kao što je vaša, a provaljen je samo iz razloga što ga je jedan od oštećenika prepoznao kao svog župnika.

Sve su to legitimna pitanja i ukoliko vas navedena situacija muči, proučite korake prijavljivanja takvih stvari i postupite ispravno.

Stavovi o državi gdje uvijek nekoga netko štiti i gdje je svaka borba unaprijed izgubljena bitka, neće nas nigdje dovesti. To samo može dovesti do situacije da to zapravo tako i bude. Stoga, postupajte sukladno vašoj savjesti i istini, a priče ostavite po strani.

p.s

ja bi išao sa prijavom sjedištu unutarnje kontrole MUP-a, ne bi išao sa prijavom nadležnoj PU.

 

unutarnja@mup.hr

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je to lijepo.

Ali oni tamo pausalno citaju prijave, a odgovori su toliko nategnuti da je to vise zloupotreba prava nego siroko tumacenje.

Moje je misljenje da ako zelite "frku" najbolje je prijavit pravobraniteljici, ona ce proslijediti nacelniku ili ravnateljstvu policije i to ce malo dobiti na tezini.

Oprostite, ako sam nekoga uvrijedio svojim pesimizmom, ali da krenem nabrajati sto sve pouzdano znam steci cete dojam da sam najgori pesimist.

Nije da se oni tamo stite, jer nitko nikoga ne stiti nego ni ne citaju. 

Samo iznimni ljudi, hrabri i koji grizu ko lav s njima bitku dobiju.

Pogledajte samo presude ESLJP Dolenac protiv Hrvatske covjek osuden bez da su mu uvid u spis dali? 

B.J protiv Hrvatske skandalozna istraga silovanja, s svi njihovi nadzori rekli da je OK

Ne zelim nikome lomit nadu

Svatko nek svoje misli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I neke sudske presude su u najmanju ruku neobične, pa što, ne trebaju nam sudovi?

Svakodnevno se policajci osuđuju na disciplinskim postupcima, a neki dobiju i otkaz. Jest da je policija zatvorena grupa, ali ako na nekoga dođe hrpa žalbi, dosadit će i onima koji ga eventualno štite. Sve prolazi do jednom, a zato treba koristiti svoje pravo na žalbu.

Što se tiče postupka, svaki mail se čita i razvrstava. Ako je pritužba, ide u neku od ustrojstvenih jedinica za unutarnju kontrolu. Oni to prosljeđuju nižoj, pa pritužba može proći i par stepenica dok ne dođe kod onoga tko će po njoj postupati. A kad postupi i provjeri sve što treba, onda ide obrnuti postupak, tj. svatko u lancu opet čita odgovor i provjerava svaku sitnicu. Nekad je pritužba na pola stranice, a odogovor na deset ner se posebno odgovara na svaku rečenicu. Ako je nešto preskočeno, vraća se rasi nadopune.

Ovo je u vezi nekih lakših pritužbi, a ako je nešto konkretnije, ode se u tu postaju, sve ispita, provjere sva pismena, priča sa svjedocima i sl. Radi se više nego bi se istraživalo nekog drugog. I, za razliku od kriminalističkog istraživanja, u disciplinskom postupku se može upotrijebiti baš sve što se pronađe.

Što se tiče presuda ELJSP-a, pridružujem se preporukama za čitanje, a posebno bih dodao Mafalani protiv RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako vi objasnjavate ovaj slucaj. 

Policija stavlja kaznenu prijavu protiv osobe s vise "ostecenika". 

Jedan od ostecenika nazovimo ga T, izrazito opovrgava bilo kakve optuzbe protiv tog okrivljenika, nazovimo ga K u svim stadijima.

U jednom trenutku policija i dorh da ga "diskreditiraju" stavljaju niz kaznenih evidencija od T, u raznim nepovezanim slucajevima u spis od K

T je maloljetan, nesrodan s K

U spis od K stavljaju i kaznene spise  protiv cijele obitelji od T

Pazite sad, svi oni mnogobrojni ostecenici imaju u to uvid, a T tvrdi da ga bas ti  drugi "ostecenici" maltretiraju,

T i K se zale na takovo postpanje i sramocenje, krsenje privatnosti od strane policije i dorha

I:

Odgovor svih instanci je i ne salim se:

Iskaz od T se toliko razlikovao od iskaza drugih ostecenika da je policijski sluzbenik postupao u dobroj vjeri pa je pokusao pokazati ranije kaznene prijave od T da se vidi kakva je on osoba i neppuzdan svjedok

T je maloljetan

Nikad osudivan

Ima 9 g

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , atomic95 je napisao:

I što, po kojoj osnovi bi vi nekog prijavili na sud? Kakvu prijavu, za što, ako govorimo o konkretnom slučaju?

Nitko ne očekuje od policajca da van službe nosi oružje i značku niti to smatram primjerenim. 

Ne može ga prijavit nikakvom sudu za konkretni slučaj.

Zakon kaže da oboje može nosit i da mora intervenirati i van službe.

prije 1 sat , Nida je napisao:

 

Moje je misljenje da ako zelite "frku" najbolje je prijavit pravobraniteljici, ona ce proslijediti nacelniku ili ravnateljstvu policije i to ce malo dobiti na tezini.

Pravobraniteljici za što?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 38 minuta, sivko je napisao:

Ne može ga prijavit nikakvom sudu za konkretni slučaj.

Zakon kaže da oboje može nosit i da mora intervenirati i van službe.

Pravobraniteljici za što?

Puckoj pravobraniteljici

I iako nije adresa za to, ona proslijedi kome je i trazi ocitovanje i naredi ocitovanje podnositelju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravobraniteljica, sudovi, radi čega...bolje se ne sramotiti nego odraditi onako kako je propisano i potruditi se da to što bude bolje i uvjerljivije...

 

Gledajući konkretnu situaciju, svakako je neprimjerena, a službenik  ( ako to uopće je ) morat će objasniti zašto nije zaustavio osobu ako se legitimirao, zašto nije nikog obavijestio ako se osoba potencijalno oglušila na njegove naredbe, te zašto je sve uopće nastalo. Ima tu pitanja za odgovoriti. Nitko nema kreaciju da baš izmisli situaciju kao što je ovakva.

I dodat ću nešto na ponašanje policajaca u službi i van nje. Prije svega da se razumijemo da sam podupiratelj policijskog zvanja i posla i "mrzitelj" dijela ljudi koji svojim ponašanjem stvaraju negativnu sliku policije u javnosti, iako to nije tako, već se radi o onome o čemu sam govorio, a to je da svugdje ima neprimjerenog ponašanja i da niti jedna institucija ni mjesto na kugli zemaljskoj nije savršeno. I potpuno je pogrešno kad policiju gledamo kroz postupke male, jako male nekolicine. Ono što me smeta je sljedeće; kod pojave društvenih mreža, često se može naići na službenike koji poziraju sa oružjem u kameru. I nemam ništa protiv slike u uniformi i slično, ali koliko je primjereno potezanje oružja u kameru? Koliko je primjereno pozirati sa oružjem, raditi slike sa kalašnjikovima na cesti itd. I ovaj primjer sa kalašnjikovom, još gore je ako je bio neki zadatak u tijeku pa se slikiva sa puškom na cesti. A nije ni ništa manje gore ako se puška nepotrebno vadi samo da bi se poziralo, a građane bi itekako mogao takav prizor uznemiriti jer puška nije najčestija pojava u ruci policajca na ulici. Također, prilično je neozbiljno izazivati nemir kod građana samo radi slike. Dodao sam to u ovoj temi da ne otvaram novu, ali ima jako puno poziranja sa oružjem i slikivanje sa oružjem unutar prostora akademije što je čak mi se čini i kažnjivo statutom policijske akademije...Trebalo bi poraditi na dodatnoj edukaciji kako bi se disciplina što više dovela u red..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , atomic95 je napisao:

Ono što me smeta je sljedeće; kod pojave društvenih mreža, često se može naići na službenike koji poziraju sa oružjem u kameru.

Prvo je glupo, a onda sve ostalo... Ako naletiš, skini/linkaj i pošalji MUP-u.

Oružje nije neki bauk, nego sredstvo za rad, ali ovakve stvari su previše i pokazuju da pojedinac nije baš nešto naučio na obuci. Slično je bilo kad je kolega objavljivao slike sa mjesta očevida...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , sivko je napisao:

Kao da se jednom takvo što nije dogodilo u prometu i velikom gradu (izuzevši značku)

To i je poanta, mislim da se pitanje ne odnosi na situaciju u prometu, nego na reakciju drugog automobila. Što svakako nije primjerena reakcija.

 

 

prije 3 sati , drot13 je napisao:

Prvo je glupo, a onda sve ostalo... Ako naletiš, skini/linkaj i pošalji MUP-u.

Oružje nije neki bauk, nego sredstvo za rad, ali ovakve stvari su previše i pokazuju da pojedinac nije baš nešto naučio na obuci. Slično je bilo kad je kolega objavljivao slike sa mjesta očevida...


Da, vidio sam takvih slika. Međutim, uvijek sam više za edukaciju nego za kažnjavanje. Nije primjereno i glupo je, ali edukacijom se može postići svrha. Jednostavno nema smisla tako nešto kačiti na net kako bi prijatelji vidjeli da ti imaš pušku :D

Upravo zbog ovakvih situacija mi je žao, jer se stvara kriva slika o policiji. Znate kakvi su ljudi, puno je lakše to primjetiti nego dobra djela policajaca. I općenito je tako, ljudi puno lakše primjećuju ono loše. A da bismo poboljšali sigurnost trebamo svi zajedno raditi na tome, a temelj je suradnja na relaciji policija-građani.

I jedan mali dodatak, što je čisto moje opažanje, primjetio sam da takve slike stavljaju većinom ljudi koji i ne vole taj posao, već im je stalo da nekome nešto dokažu. Poznam puno uzornih policajaca i oni su u velikoj većini naspram ovih drugih, te od njih nisam nikad doživio slikivanje sa mecima, oružjem, šaržerima i ostalim težim oružjem. ( s tim da ako neko baš želi imati takve slike, nemam ništa protiv, ali javna objava je neprimjerena )

I nedavno sam uočio kako je osoba kažnjena jer je snimala vojarnu. Nisam sada detaljno upućen u propise, ali puno ljudi slikiva prostor akademije koji možda ne bi smio biti dostupan svima. Pri tom ne mislim na dvorišta i sobe, već na streljane, poligone, skladišta oružja i sl.

Molio bi pokretača teme ako podnese prigovor da nas obavijesti o odgovoru :)

uređeno: od atomic95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, DFurka je napisao:

  Ljubljanska avenija nije autocesta vec brza cesta na kojoj nisam obavezan prebaciti se u desnu traku.  

Na Ljubljanskoj i sličnima smiješ voziti lijevom trakom sve dok ne ometaš ostale sudionike u prometu.

Kao što vidimo, ometao si nekoga iza sebe i bio si dužan prestrojiti se u desnu traku.

To što ti voziš na rubu ograničenja ne daje ti za pravo da takvom vožnjom kočiš i ometaš ostale sudionike u prometu,

nebitno kojom brzinom oni vozili.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim da se prilikom komentiranja držite teme, a ne drugih korisnika. Zahvaljujem.

 

DFurka, iako si formalno u pravu u ovoj situaciji, nije na tebi da reguliraš promet. U ovakvim slučajevima se uvijek preporuča deeskalacija, što bi značilo maknuti se agresivcu i pozvati policiju (dojavi se registracija vozila i smjer kretanja, pa će oni sankcionirati ako utvrde kakve prekršaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 35 minuta, drot13 je napisao:

Molim da se prilikom komentiranja držite teme, a ne drugih korisnika. Zahvaljujem.

 

DFurka, iako si formalno u pravu u ovoj situaciji, nije na tebi da reguliraš promet. U ovakvim slučajevima se uvijek preporuča deeskalacija, što bi značilo maknuti se agresivcu i pozvati policiju (dojavi se registracija vozila i smjer kretanja, pa će oni sankcionirati ako utvrde kakve prekršaje.

U redu, prihvaćam kritiku.

 

Ne pokušavam regulirati promet već se voziti prema propisu dok mi savjest ne dozvoljava dozvoljavati ovakvim primjercima da se voze kako hoće. Iz primjera vidimo da policija često zna ne poduzimati ništa dok netko ne ostane bez glave. Da sam postupio na bilo kakav drugačiji način, eskaliralo bi na višu razinu.

 

No, reci mi svoje mišljenje, na koji način policija može utvrditi i sankcionirati takve događaje? Imao sam auto pun putnika, s time da je dvoje putnika straga vidjelo samo ovaj dio priče kad mi je naglo počeo kočiti. Putnik pored mene je svjedočio cijeloj situaciji, dok je vozač tog auta bio sam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 sati , wrritteer je napisao:

Na Ljubljanskoj i sličnima smiješ voziti lijevom trakom sve dok ne ometaš ostale sudionike u prometu.

To nije točno.

Na gradskim prometnicama vozila mogu voziti u obje ili više traka, a pravilo da bi se trebalo micati u desnu traku vrijedi samo za teretna vozila. A i to pravilo je dvojbeno u gustom prometu kakav je stalno na takvim gradskim avenijama. Gradska prometnica nije autocesta. Vozila se prestrojavaju za skretanje na slijedećim raskrižjima, a u gužvi se nije lako prestrojiti. Takvo pravilo bi ugrožavalo sigurnost prometa. Stvar je vozačke kulture da propustiš vozilo kojem se baš žuri, a budale koje blendaju i stišću gas rado ću propustiti ispred mjesta gdje su sad postavljen kamere koje mjere brzinu. :smijeh:

 Ako vozim dozvoljenom brzinom, kome bih se trebao micati? Samo vozilima koja imaju prioritet dok svjetlosnim i zvučnim signalima ukazuju da su na hitnoj intervenciji. Kraj priče.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U obrazovnim ustanovama postoji predmet Prometna kultura.

A budući da nisu baš svi na svijetu pristojni,zakonodavac je to uredio zakonom:

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Članak 48.

 

2) na cesti u naselju s kolnikom na kojem za promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene prometne trake, vozač se može za kretanje svojeg vozila koristiti i prometnom trakom koja se ne nalazi uz desni rub kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza njegova vozila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , drot13 je napisao:

Ako prolaziš preko zebre i vidiš da vozač neće stati, hoćeš li i dalje ići ili ćeš mu se maknuti? Ako vidiš idiota da s nožem hoda po cesti, hoćeš li stati ispred njega ili mu se maknuti?

Ako vidimo da se netko ponasa ovako kako si naveo, u najmanju ruku cu poduzeti to da nazovem policiju. U krajnju ruku cu poduzeti sam mjere ako juri prema zebri ili nozem ide prema djecjem vrticu. Nisam se jednom isprijecio u manjim ulicicama tako da taj koji juri mora stati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom ću vas zamoliti da se ne prepucavate. Zahvaljujem.

 

Prije 11 minuta, DFurka je napisao:

Ako vidimo da se netko ponasa ovako kako si naveo, u najmanju ruku cu poduzeti to da nazovem policiju. U krajnju ruku cu poduzeti sam mjere ako juri prema zebri ili nozem ide prema djecjem vrticu. Nisam se jednom isprijecio u manjim ulicicama tako da taj koji juri mora stati.

Da, nazvati policiju, maknuti se, upozoriti druge i sl. je dobar izbor. Stati takvom na put nije (tu ne pričam o ugrožavanju i zaštiti drugih, nego o čistoj situaciji jedan na jedan, stati ili maknuti se).

Micanje nekom tko juri i blenda, po meni, nije u duhu ovdje citiranog članka, jer nitko ne treba nekom drugom omogućavati da krši propise. Međutim, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu, razumnije je tako postupiti i to kršenje prijaviti. Sve ostalo je eskalacija i u slučaju eventualne nesreće ili sukoba, kasnije neće biti lako utvrditi tko je započeo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 46 minuta, drot13 je napisao:

Da, nazvati policiju, maknuti se, upozoriti druge i sl. je dobar izbor. Stati takvom na put nije (tu ne pričam o ugrožavanju i zaštiti drugih, nego o čistoj situaciji jedan na jedan, stati ili maknuti se).

Micanje nekom tko juri i blenda, po meni, nije u duhu ovdje citiranog članka, jer nitko ne treba nekom drugom omogućavati da krši propise. Međutim, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu, razumnije je tako postupiti i to kršenje prijaviti. Sve ostalo je eskalacija i u slučaju eventualne nesreće ili sukoba, kasnije neće biti lako utvrditi tko je započeo...

Naravno, slazem se, tu je prije svega bitno odmjeriti rizik i dobitak/gubitak. Nazalost, puno lakse se moze puno izgubiti nego dobiti, ali to ne znaci da ne treba intervenirati i mijenjati stvari na bolje. Zivim vani gdje se postuju pravila, a ovakvi primitivci i nasilnici se brzo dovode u red. I srce me boli kad vidim koliko se kod nas ne postuje nista i nitko.

Sto se tice reakcije, ona je bila napravljena tako da se ugroza svede na najmanju mogucu mjeru - bilo kakvim drugim naglim manevrom, povecanjem brzine ili nesto trece, tada bi ja ugrozio sebe i svoje putnike, kao i auto pored sebe.

Uglavnom, prituzba je podnesena unutarnjoj kotroli, pa obavijestim dalje kad odgovor stigne. Moja pretpostavka je - poduzeti cemo mjere provjere i nista se nece desiti nakon toga. I onda ce takvi i njemu slicni primitivci i dalje voziti nasim cestama i ugrozavati sve normalne gradane.

 

prije 18 sati , sivko je napisao:

Najjednostavnije je takvima dignut srednji prst i zaboravit događaj.A i oni koji voze i kad su u pravu trebaju vozit desnom stranom da se poslije ne događaju razne stvari.Život bude debelo jednostavniji.

Najjednostavnije nije moj osobni izbor. I nece me nitko prisliti da se micem primitivcima. Radi jednostavnosti i upotrebe linije manjeg otpora takvim primitivci misle da se mogu ponasati kako hoce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 47 minuta, drot13 je napisao:

Propisi se krše svugdje, a vjerujem da ovakve ne dovode u red drugi sudionici u prometu...

Nisam rekao da se ne krse, a niti da drugi sudionici dovode druge u red vec to rade za to nadlezni organi. Ali te zato drugi sudionici prijavljuju, pa se ti objasnjavaj s organima. Da ne kazem da te fotkaju kao dokaz.

Sivko, pa vjeruj da se nece tako ponasati. Nasa ekipa se tako ne ponasa u drugim zemljama vec iskljucivo kod nas jer znaju da ce to proci bez posljedica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 30 minuta, DFurka je napisao:

 Ali te zato drugi sudionici prijavljuju, pa se ti objasnjavaj s organima. Da ne kazem da te fotkaju kao dokaz.

Slika iz tvog mobitela neće bit dokaz a možeš prijavljivat što želiš ako ga oni sami nisu vidjeli prošla baka sa kolačima.Da si odmah zvao (i da ne spominješ značku) ne bi se ni pomaknuli.A isto bi bilo i da si spominjao značku.Nema se vremena.

uređeno: od sivko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, sivko je napisao:

Slika iz tvog mobitela neće bit dokaz a možeš prijavljivat što želiš ako ga oni sami nisu vidjeli prošla baka sa kolačima.Da si odmah zvao (i da ne spominješ značku) ne bi se ni pomaknuli.A isto bi bilo i da si spominjao značku.Nema se vremena.

Referirao sam se na drzavu u kojoj zivim. U Austriji slika iz tvog mobitela je dokaz, znam nekoliko primjera. Kod nas cijelo vrijeme prolaze bake i nitko nema vremena, zato i je takvo stanje kod nas.
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Update: nakon vise od mjesec i pol dana od podnesene prituzbe te nakon isteka zakonskog roka ponovljenog upita prema internoj kontroli MUPa, dobijem pismeni odgovor kako su obavljene odgovarajuce provjere. Obavljen je obavijesni razgovor s vlasnikom automobila te utvrdeno kako navedeni vlasnik nije sluzbenik policije.

 

I kako je rekao korisnik Sivko, kraj ove price ce biti - pojeo vuk magare. Nikome nista i opet se serifi mogu i dalje ponasati kao serifi.

Pozdrav svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Takoder me zanima nesto u vezi zaustavljanja od strane policije u civilu. Dakle imao sam dosta rutinskih susreta s njima, nikad problema, ali uvijek se us3rem i jedva se sjetim pitati za znacku, zasto njima nije obicaj to prvo pokazati?

Nadalje, kako da ja znam kako tocno njihova znacka treba izgledati i da nije tamo neki lik na njuskalu kupio (ima i toga vjerujte)? Kad bi ja njih pitao za broj znacke ili da pokazu iskaznicu sa slikom, jesu li oni to duzni napraviti i smatraju li oni to uvredom?

Ni jednom u takvoj situaciji nisam predstavljao prijetnju ili sumnjivca za nesto, tj. nije bilo posebnih okolnosti predvidenih zakonom kad se oni nisu duzni identificirati vec samo poviknuti POLICIJA. Da ne kazem da su se cesto ponasali dosta bahato vec pri mome upitu za znacku, a kako sam sitnije grade i mladih godina nije mi bilo svejedno s kim se susrecem i koje su im namjere. Kako se uopce postaviti u takvim situacijama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, ali kako drot kaze, naletio sam na svakakve, neki ljubazni su me pozvali da razgledam novi presretac, a jednom prilikom su mi neki frajeri u civilu oduzeli predmet elektrosoker-svjetiljka bez bilo kakvog pitanja/naloga/potvrde, cak me nisu ni osobnu trazili i tu sam se osjecao jako bespomocno i jadno, pokazali su znacku ali je u mraku nisam dobro vidio da bi sto korisno zapamtio. Tim vise da sam posteni gradanin, nikad kaznjavan, uvijek hvalim policiju i ne zgrazam se cim ih vidim, a s druge strane siguran sam da se tako nesto ne bi usudili oduzeti nekoj grdosiji od 110 kg ili dvojici takvih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija