Jump to content

Prevara s najmom stana


LordSpirit

Preporučene objave

Isprike ako sam fulao temu nek moderator slobodno premjesti.

Nedavno sam imao problem s prevarom oko najma stana. Pogledali smo stan, gospodični se žurilo iznajmiti jer su taj dan išli za Split i to im je bio zadnji stan, dogovorili smo uvjete isplate, useljenja, 500 kn sam uplatio odmah uz ručno ispisanu i obostrano potpisanu potvrdu o uplati. 

Sutra dan su se već promjenili uvjeti i umjesto nakon par dana morali smo odmah uplatiti ostatak za iduća dva mjeseca ali ajd uplatim i to. S privatnog na privatni račun. Taj dan sam trebao dobiti ugovor ali ga ne dobivam. 

 Dan nakon, 2 dana od kapare od 500 kn, sasvim slučajno u trgovinu ulazi jedna poslovna partnerica i kroz razgovor shvaćam da joj je neposredno prije iznajmljen isti stan, uplatila 500 kn kaparu i isto je ručno ispisana potvrda. Brzo sjedam u auto, dolazim do mjesta i srećom još tamo zateknemo gospodina za kojeg naknadno od policije doznajemo da stoji iza toga te dotična gospodična. Blokiram im automobilom izlaz i konfrotiram. Bježe u kuću, ja zovem policiju, nakon nekog vremena izlazi gospodična i objašnjava kako je došlo do nesporazuma, pokazala je taj stan a trebala je drugi itd. (Dva dana prije to je bio zadnji stan i oni su išli za Split). Policija dolazi, radi zapisnik, u međuvremenu s ceste staje još jedna osoba vidjevši gužvu te se ispostavlja da je isto prevaren. Odlazim u policiju i dajem iskaz. Policiji su dobro poznati pogotovo on, nismo jedini itd.

Gospođica mi je usmeno izjavila pred svjedocima da će novac sutra biti uplaćen nazad, te je to poslijepodne u nestrukturiranom sms-u isto potvrdila. 

Novac, 4 dana nakon, nije uplaćen i nakon mog izričitog traženja kroz sms. Za sve navedeno imam dokaze, preslike, izliste itd.

Šta mi je činiti? 

Želim uložiti minimalno energije tj. izbjegnuti potencijalni sukob sa takvim ljudima jer moje vrijeme vrijedi pumo više od neke plitke sadisfakcije ali novac želim nazad. 

Unaprijed zahvaljujem na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pismeno joj pošalješ zahtjev da ti isplati novac i rok u kojem to mora napraviti (npr. 15 dana) i upozoriš da ćeš u protivnom podnijeti privatnu tužbu za naknadu štete i prijaviti ih policiji (državnom odvjetništvu) za kazneno djelo prijevare.

 

P.S.: Pretpostavljam da su te policajci uputili na isti način...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru.

Policija me nije uputila na nikakav način tj. policija se nada da će proći datum mog useljenja bez da mi vrati novac kako bi imala čvršći dokaz za podnijeti kaznenu prijavu jer ovako je teško dokazivo na sudu.

Da pošaljem na adresu koja joj piše na osobnoj ili na adresu gdje je taj stan? 

Dodatno pitanje, u privatnoj tužbi što od navedenog, osim spornog iznosa, mogu tražiti: kamate,  troškove odvjetnika, troškove suda,naknadu za moje izgubljeno vrijeme? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Pozdrav, 

Reaktivirao bih ovu temu jer imam par pitanja. 
Poslao sam zahtjeve na sve adrese, preporučeno, svi su mi se vratili, poslao sam i na mail te se od onda nije ništa desilo.

Ja sam predao prijavu u policijsku postaju 16.06 policijskom službeniku koji je prikupio izjave od osoba koje su se našle u istoj situaciji prevarene od strane iste osobe i rekao da će proslijediti DORH-u. Pitao sam ga mogu li privatno tužiti na što je rekao da mogu, ali da pripazim jer se ne može istu osobu tužiti dva puta za isto i budući da ide preko DORH-a moja bi mogla biti odbačena te ću morati sam snositi sudske troškove i troškove odvjetnika. To mi je prihvatljivo i razumljivo, ali ja nemam nikakvu povratnu informaciju ni od policijskog službenika, ni od DORH-a jel to odbačeno, jel u postupku i sl.

Ja imam potvrdu i broj kaznene prijave koju sam predao i to je više manje to.

Mogu li negdje online ili bar telefonski provjeriti u kojoj je fazi tužba, kazneni postupak? 
Mogu li sam predati tužbu ili me je službenik dobro savjetovao?
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Pozdrav. 

Nastavak na ovu temu i zaista molim za pomoć jer više ne znam što da radim. 

29.05.2018 sam u PP Krk podigao prijavu za prevaru te su oni poslali DORHu

12.09.2018 sam poslao DORHu upit za stanje slučaja na šta su dogovorili da su naložili PP Krk prikupljanje dodatnih podataka

06.12.2019 sam poslao ponovno upit DORHu na što sam dobio poziv gdje se nova službenica čudila da je zapelo

02.03.2019 šaljem opet upit DORHu šta je sa slučajem te ne dobivam nikakav odgovor!

30.03.2019 opet šaljem upit i naglašavam da mi preko mjesec dana nisu u nikakvom obliku odgovorili na zadnji upit i opet ne odgovaraju!

Šta da radim?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče svoje tražbine, možete podnijeti tužbu za stjecanje bez osnove. Što se tiče rada DORH-a, na njihov rad možete podnijeti pritužbu neposredno višem tijelu (županijskom državnom odvjetniku) i na taj način pokušati požuriti njihovo postupanje. Neka druga mogućnost mi ne pada na pamet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav,

Sad u peto mjesecu sam dobio rješenje općinskog suda gdje se potvrđuje optužnica po kojoj je optužena kriva za kaznena dijela iz članka 236. stavka 1. u vezu članka 51 Kaznenog zakona. Skraćeno da je prevarila 7 stranaka uključujući mene. 

Nije mi jasno što se nigdje ne spominje da optužena mora vratiti novac? Moram li ja dignuti sada privatnu tužbu ili?

Dobio sam savjet i da je samo s ovim papirom dovoljno otići kod javnog bilježnika? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju, kada vam stigne poziv za raspravu (na koju ćete definitivno biti pozvani), nakon uzimanja osobnih podataka, uređujući sudac će vas upozoriti na prava koja vam pripadaju kao oštećeniku, među inim tu je i pravo na ostvarivanje tzv. imovinsko-pravnog zahtjeva, pa ukoliko vaši navodi u prijavi nisu već shvaćeni u tom smislu od strane DORH-a, izjavite kako stavljate prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva usmjerenog na naknadu štete u visini XY kn i to će biti dostatno da se IP zahtjev dosudi, jasno u slučaju osuđujuće presude.

Stavljanje spomenutog prijedloga bitno je i za sam prekid zastarnog roka vezanog za potraživanje naknade štete (ovo za slučaj da kazneni postupak završi oslobađajućom presudom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, LordSpirit je napisao:

Znači nakon ovog slijedi još neka rasprava? Oprostite nisam upućen.

Da, ovo je bilo samo potvrđivanje optužnice, da se vidi da je sve napravljeno kako treba i da optužba "drži vodu". Sada tek slijedi "pravi" postupak pred sudom.

prije 1 sat, LordSpirit je napisao:

Koliki je zastarni rok za potraživanje naknade štete?

Kada je šteta produkt kaznenog djela, vrijedi rok propisan za zastaru kaznenog progona (kod vas to bi bilo 15 godina), a inače, izvan kaznenog djela, vrijedi opći zastarni rok - 3 godine od saznanja za štetu i štetnika, a 5 godina od učinjene štete. Bitno je samo da dtavite prijedlog za ostvarivanje IP zahtjeva kako sam naveo gore i to će prekinuti tijek zastare do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija