Jump to content

Preuzimanje duga EOS Matrix


Straza

Preporučene objave

Postovani,

imao sam (imam) postojeci dug i ovrhu prema jednoj leasing kuci, zaduznica je iz 2006 godine. 2016 godine sam dobio dopis od suda u zagrebu da leasing kuca povlaci potrazivanje da bi u Sijecnju ove godine dobio obavijest da je EOS MATRIX preuzeo potrazivanje od leasing kuce i iskoristio istu ovrhu (isti broj iz 2006. godine) da bi me blokirao.

Citao sam vise clanak na vasoj stranici i interesira me dali oni mogu koristiti to pravo ili ne? Koliko sam shvatio potrazivanja prije 2014 godine se ne mogu prenositi nego trebaju biti novi zasebni postupak...

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
, Straza je napisao:

Koliko sam shvatio potrazivanja prije 2014 godine se ne mogu prenositi nego trebaju biti novi zasebni postupak...

Mogućnost da novi ovrhovoditelj npr. Eos Matrix nastavi ovršni postupak je uvedena izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (NN 93/14). Do tada se primijenjivao Zakon o parničnom postupku, a prema kojem se za promjenu na strani ovrhovoditelja tražio pristanak ovršenika. 

Tako da ovrhe u kojima je prijedlog za ovrhu predan prije stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna Ovršnog zakona od 01.09.2014. (u kojima je kao ovrhovoditelj naznačen netko tko nije Eos Matrix, a sada Eos Matrix tvrdi da je on ovrhovoditelj, jer je otkupio tražbinu) sud da bi donio rješenje o ovrsi dužan je tražiti pristanak ovršenika za tu preinaku na strani ovrhovoditelja. Ako ovršenik ne da svoj pristanak, taj ovršni postupak sa starim ovrhovoditeljem se obustavlja, i taj stari ovrhovoditelj sam snosi dotadašnje troškove koji su nastali u postupku. I tada novi ovrhovoditelj koji je otkupio tražbinu kao npr. Eos Matrix može pokrenuti posve novi ovršni postupak, u kojemu od ovršenika može potraživati glavnicu i kamate, ali i nove troškove koji su nastali od pokretanja tog novog postupka za Eos Matrix, ali nikako ne može potraživati troškove koji su nastali prije, i to prema starom ovrhovoditelju.

uređeno: od Borbena7
Dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Borbena7 je napisao:

sud da bi donio rješenje o ovrsi dužan je tražiti pristanak ovršenika za tu preinaku na strani ovrhovoditelja. Ako ovršenik ne da svoj pristanak, taj ovršni postupak sa starim ovrhovoditeljem se obustavlja,

Ta odredba vrijedi za rješenja o ovrsi izdana prije 01.09.2014 ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 19 minuta, Wanksta je napisao:

Ta odredba vrijedi za rješenja o ovrsi izdana prije 01.09.2014 ?

Nije bitan datum izdavanja rješenja o ovrsi već datum kada je pokrenut ovršni postupak tj. datum kada je predan prijedlog za ovrhu jer ponekad prođe dosta vremena od dostavljanja prijedloga za ovrhu pa do donošenja rješenja o ovrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Wanksta je napisao:

U tom slučaju je prijedlog za ovrhu svakako pokrenut prije navedenog datuma rješenja o ovrsi.

Uvijek prijedlog za ovrhu prethodi rješenju o ovrsi, jer ovrhovoditelj u prijedlogu za ovrhu nešto predlaže, a javni bilježnik ili sud su ti koji na temelju tog njegovog prijedloga donose rješenje o ovrsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:
, Borbena7 je napisao:

) sud da bi donio rješenje o ovrsi dužan je tražiti pristanak ovršenika za tu preinaku na strani ovrhovoditelja. Ako ovršenik ne da svoj pristanak, taj ovršni postupak sa starim ovrhovoditeljem se obustavlja

 

Hvala.

Znači ta odredba vrijedi za prijedloge o ovrsi izdana prije 01.09.2014 ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija