Jump to content

Odbijen prijedlog za upis promjene nekretnine


minisaki

Preporučene objave

Pozdrav, 

Trebala bi pomoć, naime 2014 godine ishođeno je pravomoćno Riješenje o izvedenom stanju, te je legalizirana nadogradnja stana. Stan se nalazi na zadnjem katu zgrade, te je proširen na terasu, koja se protezala po cijeloj dužini stana. (11m). Zgrada je iz 1954 godine, na zadnjem katu su se nalazila 2 stana ( gledaju na zapad) te 2 veš kuhinje (gledaju na istok. Ta 2 stana su imala izlaz na terasu. Veš kuhinje su u međuvremenu postale stanovi koji također imaju izlaz na terasu. Upisani su u Zk. Naš stan u opisu se sastoji od jedne sobe, te ostalih prostorija, terasa nije bila upisana kao dio stana. 

Naš prijedlog za promjenu opisa nekretnine je odbijen uz obrazloženje da sud ne zna da li je stambeni prostor proširen na terasu koja čini pripadak stanu ili na lođukoja čini zajednički dio nekretnine. 

Potrebna je (kako sud kaže) isprava iz koje bi bilo moguće prethodno utvrditi uz nalaz i mišljenje sudskog vještaka iz kojeg bi vidljiv opis rekonstruiranog posebnog  dijela, sa iskazanom novom površinom stana ukoliko isti nije proširen na zajedničke dijelove. A ukoliko je proširen na zajedničke dijelove, tada je potrebno priložiti ispravu odgovarajućeg oblika iz koje bi bilo vidljivo kako je predlagatelj, u odnosu na ostale suvlasnike predmetne nekretnine izvanknjižno stekao dio te nekretnine na koju je proširio svoj stambeni prostor. 

Molim pojašnjenje, na koji način mogu riješiti navedeno? Da li je potrebno novo etažiranje cijele zgrade, novi elaborat i mišljenje sudskog vještaka ili su za vankjižno vlasništvo dovoljni potpisi svih stanara?  Malo sam se pogubila, tako da unaprijed zahvaljujem. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, minisaki je napisao:

Naš prijedlog za promjenu opisa nekretnine je odbijen uz obrazloženje da sud ne zna da li je stambeni prostor proširen na terasu koja čini pripadak stanu ili na lođukoja čini zajednički dio nekretnine. 

Sudovi uglavnom odbijaju provesti tako tražene zabilježbe, jer za to ne postoji pravni temelj u ZPNIZ-u.

Nadalje 

prije 1 sat, minisaki je napisao:

isprava iz koje bi bilo moguće prethodno utvrditi uz nalaz i mišljenje sudskog vještaka iz kojeg bi vidljiv opis rekonstruiranog posebnog  dijela, sa iskazanom novom površinom stana ukoliko isti nije proširen na zajedničke dijelove.

Arhitektonski snimak izvedenog stanja koje je sastavni dio rješenja o izvedenom stanju.

prije 1 sat, minisaki je napisao:

A ukoliko je proširen na zajedničke dijelove, tada je potrebno priložiti ispravu odgovarajućeg oblika iz koje bi bilo vidljivo kako je predlagatelj, u odnosu na ostale suvlasnike predmetne nekretnine izvanknjižno stekao dio te nekretnine na koju je proširio svoj stambeni prostor

 U postupku ozakonjenja većinom dolazi do promjene površine posebnog dijela uslijed spajanja pripatka (što je slučaj kod Vas) u površinu stana. U samom rješenju o izvedenom tanju nikada se ne vidi što se dogodilo s tim posebnim dijelom u smislu površina koje bi mogle biti upisane u zemljišnu knjigu.

prije 1 sat, minisaki je napisao:

Molim pojašnjenje, na koji način mogu riješiti navedeno? Da li je potrebno novo etažiranje cijele zgrade, novi elaborat i mišljenje sudskog vještaka ili su za vankjižno vlasništvo dovoljni potpisi svih stanara?

Nisam ni sam siguran što bi Vam točno savjetovao, ali probajte postupiti po uputi zemljišno knjižnog suda za koju smatram da u Vašem slučaju kaže, da se  pribave sve isprave koje su i inače potrebne u postupku uspostave etažnog vlasništva. Znači ponovna izrada elaborata, sastav suglasnosti, ovjera potpisa svih suvlasnika (međuvlasnički ugovor) i drugi troškovi ukoliko se radi o proširenju na zajedničke dijelove zgrade. Isto tako probajte se sa ovim informacijama informirati u zk odjelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija