Jump to content
Zumzicka

Lažiranje e-maila

Preporučene objave

Ljubazno molim pomoć oko sljedeće situacije.

Osoba koju sam vidjela jednom u životu (poznanstvo preko drugih osoba) je lažirala e-mail, odnosno iskoristila mail poslan pravom primaocu na način da je izmijenila podatke (polja primaoca) te na taj način napravila dojam da sam identičan e-mail poslala upravo njoj. Također je na taj e-mail odgovorila i prihvatila poziv na službeni event na koji nije bila pozvana i nikad ju ne bi  pozvala.

Tim činom dovela me u vrlo neugodnu situaciju da sam u kompaniji u kojoj radim morala "rukama i nogama" objašnjavati da nisam poslala nikakav e-mail navedenoj  osobi doslovno nikada te zamoliti da provjere sve moje poslane e-mailove svih godina od kada radim u tvrtci.

S obzirom da su e-mailovi završili, što je normalno zbog interne procedure, kod direktora najavljen mi je razgovor pred Upravom uz trenutno negodovanje i optužbe.

Što učiniti, postoji li u pravnim propisima lijek/tužba/slično za navedenu situaciju?

 

Ovo je ozbiljna situacija, posebno jer mi se narušava poslovni ugled, a ja nisam ničim pridonijela tomu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 5 minuta, drot13 je napisao:

Kako je originalni mail drugog primaoca došao do nje?

Proslijeđen s maila pravog primatelja (bez mog znanja), kojem je mail bio upućen.

Uređeno od Zumzicka

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hoće li originalni primatelj to posvjedočiti? Meni se čini da je ovdje riječ o kaznenom djelu krivotvorenja isprave iz čl. 278 KZ, ali tada bi navedenu osobu trebalo prijaviti policiji i državnom odvjetništvu, što mi se s obzirom na posljedice čini pretjeranim, no opet, to je istovremeno i jedini način da dokažete kod svog poslodavca da niste slali e-mail toj osobi. Savjetujem Vam da postupite u dogovoru s poslodavcem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Svakako treba porazgovarati sa poslodavcem i ljudski objasniti situaciju te problemu pristupiti u dogovoru s poslodavcem. Mislim da nema potrebe ići "đonom" odmah na tu osobu, jer je kazneno djelo upitno (po meni), moguće da je ovo što je spomenula Ruby, ali kako bi sud reagirao na eventualnu takvu optužbu, pitanje je. Za ubuduće barem znadete koja vas je to osoba zeznula sa prosljeđivanjem maila, pa ni s njom više nećete imati posla, a isto tako možete na neke buduće evente ljude pozivati dobrim starim (staromodnim) pismom ili pak angažirati zaštitarsku tvrtku, koja će provjeravati ljude koji su došli na event, imaju li doista stvaran poziv za isti (možete im skrenuti pozornost na osobu/-e, koja nema stvaran poziv).

Narušavanje vašeg ugleda, druga je stvar i tu bi, po meni, sasvim dovoljno bilo jedno "fino" koncipirano pismo, sastavljeno od odvjetnika, kojim pojašnjava dotičnoj osobi, što se "nalazi iza vrata", ako još samo jednom ponovi nešto slično.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nazalost, mejl komunikacija koja je danas jako rasirena je ujedno i najnesigurniji vid komunikacije. Poruke se salju nekriptirano, vrlo je lako lazirati posiljatelja i glumiti neku trecu osobu.

Tragovi kako je putovala poruka (od releja do releja) mogu se djelomicno popratiti, ali sto ako je netko slao lazirane poruke s WiFija u lokalnoj birtiji?

Nedavno smo na primjeru jednog ministra vidjeli koliko je mejl nezgodno sredstvo.

Tvoja kolegica se moze konzultirati sa vasim internim IT-om da joj objasne ovo gore navedeno, pa nece imati sumnje u vas.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×