Jump to content

Vlasništvo - poslovni prostor


Biba39

Preporučene objave

Moje pitanje vezano je uz vlasništvo jednog poslovnog prostora. Naime, želim kupiti stan na čiji se zid naslanja poslovni prostor od 15-ak kvadrata. U istom dahu bismo voljeli kupiti i navedeni poslovni prostor kako bismo proširili postojeći kapacitet stana. No taj prostor je zapušten i već godinama nije korišten. Nitko od postojećih stanara ne zna zapravo tko je vlasnik tog prostora (radi se o manjoj zgradi). Pretpostavljala sam ću vlasništvo saznati uvidom u zemljišnoknjižni izvadak no u njemu piše da je vlasnik cijele katastarske čestice na kojoj se nalazi stan i navedeni poslovni prostor stambena zadruga koja je gradila tu zgradu i još nekoliko njih na tom podružju. Obzirom na moje šturo znanje u ovom području, zbunjuje me zašto je u izvadku vidljiva zadruga kao vlasnik, a svi stanovi su prodani još 90-ih godina i vlasnici navedenih su ostali isti do današnjeg dana. Zašto nema navedenih suvlasničkih dijelova i kako uopće doći do informacije tko bi bio vlasnik tog poslovnog prostora?

Zahvaljujem se na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KPU se vodi ko zk odjela suda na čijem se pordučju nalazi stan. 

prije 13 sati , Biba39 je napisao:

zbunjuje me zašto je u izvadku vidljiva zadruga kao vlasnik, a svi stanovi su prodani još 90-ih godina i vlasnici navedenih su ostali isti do današnjeg dana

Zato jer je KPU, propisana ZPSPSP-om 1991. godine, vodi se kao posebna evidencija prodanih stanova, na kojima je prije postojao stanarsko pravo. 

 

prije 13 sati , Biba39 je napisao:

Zašto nema navedenih suvlasničkih dijelova

Zato jer zgrada nije etažirana, odnosno treba provesti upis posebnih dijelova zgrade i upis prava vlasnišva na tim posebnim dijelovima sukladno Zakonu o vlasništvu. 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Biba39 je napisao:

Zašto nema navedenih suvlasničkih dijelova

Po ovome kako ste opisali a ako ja dobro čitam, nema ih zato što građevina uopće nije ucrtana kao ni provedena kroz ZK te se nije moglo na što ni upisati suvlasničke omjere i vlasništvo istih. Prema tome se vjerovatno vodila, kao što su vam već prije napisali, Knjiga položenih ugovora koja se vodi kao posebna evidencija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Spitfire je napisao:

Po ovome kako ste opisali a ako ja dobro čitam, nema ih zato što građevina uopće nije ucrtana kao ni provedena kroz ZK te se nije moglo na što ni upisati suvlasničke omjere i vlasništvo istih.

Čak ni to nemora biti slučaj, masa zgrada i dan danas su ucrtane u katastru (one koje su ucrtane do 25.07.2006., mogu se etažirati bez dokaza lelgalnosti uz zabilješku u katastru), ali u zemljišnim knjigama stoji upisano ili društveno vlasništvo ili pravo korištenja nekih pravnih osoba, koje su većinom bili graditelji, a većina njih je prestala postojati. U vrijeme pretvorbe i privatizacije ustrojena je KPU, za koju  isto tako jedan smatram da je jedan veiliki promašaj. Upisi u KPU provodili su se na temelju opisa posebnog dijela prema podacima iz ugovora te su se tako opisi stanova bitno razlikovali, odosno bili su djelomični, netočni, neuredni i često manjkavi.  

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

, mutavi je napisao:

 

Zato jer zgrada nije etažirana, odnosno treba provesti upis posebnih dijelova zgrade i upis prava vlasnišva na tim posebnim dijelovima sukladno Zakonu o vlasništvu. 

 

 

 

 

 

Raspitala sam se u tom dijelu i bivši predstavnik stanara mi je rekao kako su pokrenuli postupak etažiranja pri Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu u tom periodu kad se krenulo s povezivanjem zemljišne knjige i knjige položenih ugovora i da je zadnja informacija bila kako bi to za tu zgradu trebalo biti gotovo sljedeće godine. Međutim, vlasnici se žele požuriti s prodajom, ne čekati dovršetak postupka, navode da je izvadak iz knjige položenih ugovora dovoljan za pravni promet nekretninama, što mi je u jednom dijelu jasno, ali koliko je to sigurno obzirom na dosad opisanu situaciju?

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Što piše u knjizi položenih ugovora? U posjedovnom listu? 

Moram priznati da još nisam dobila uvid u izvadak iz knjige položenih ugovora, na ZK izvadku je navedeno samo da je za taj objekat otvorena knjiga položenih ugovora i to sa 2006. godinom, a vlasnici stana su naveli kako su prošle godine pokrenuli postupak i da su se oni, za taj stan, uspjeli upisati u knjigu položenih ugovora.

Pregledom posjedovnog lista on-line, po broju za tu k.č., kod podataka o nositelju prava  vidljiva je samo ta zadruga i to sa udjelom 1/1. Što mi opet ne daje potrebnu informaciju o vlasniku prostora. Da li da zatražim diretkno posjedovni list pri uredu za katastar?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija