Jump to content

Obrt u prostoru kuće u suvlaništvu


tkošto

Preporučene objave

Iza oca sam nasljedio kuću u omjeru 1/6. Po 1/6 imaju i majka i sestra iza oca, a majka je još na 1/2 upisala bračnu stečevinu. U jednoj prostoriji želim napraviti poslovni prostor za šivanje, odnosno tapeciranje namještaja. U startu bih to radio na crno dok ne vidim kakav je interes za tu djelatnost, a vremenom bih vjerojatno otvorio i obrt. Problem će mi u svemu raditi sestra (koja možda ima i neku dijagnozu psihičke bolesti), što znam jer mi je već radila probleme za useljenjem. Naime, supruga, dijete i ja već živimo kao podstanari jer nismo od problema s njom mogli useliti u kuću. Obzirom nismo znali kako postupati u situaciji u kojoj nam je cijeli dan lupala nekim metalnim predmetom od drugi, pozvali smo policiju, na što su nam rekli da nam oni tu ne mogu pomoći jer nije bilo niti fizičkog niti verbalnog napada i prijetnje. E sad, vodeći se tom činjenicom, zanima me mogu li se ja tim poslom baviti u kući iako je bučan, jer ni meni onda policija ne bi trebala pravit probleme samo zbog buke. Buka je sestri inače kao glavni problem, iako ona čuje buku i kad ista ne postoji. Ona nam ne dozvoljava ništa u kući raditi jer ona spava u bilo koje doba dana, odnosno uglavnom ne spava, pa kad zaspe to može biti bilo kad. Inače imamo malo dijete, koje je trpilo taj dan kad nam je stvarala probleme i nije moglo spavati, pa smo odlučili da s malim djetetom u tu kuću ne možemo useliti niti ulagati s takvim stanjem. Ali, kako bih mogao smanjiti troškove za obavljanje posla koristeći taj prostor za rad (meni samom ne smeta ako ona lupa odozgo) zanima me trebam li njihovu suglasnost za to. I da li bih mogao imati problema ako samo počnem to u kući raditi bez da imam dozvolu od sestre. Imate li ideju na koje sve prepreke bih mogao naići ako tako radim i kakva zapravo imam prava na nekretnini kao samo 1/6 suvlasnik?

Unaprijed zahvaljujem na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obrtu samo kaže da obrtnik mora imati pravo korištenja prostora ako je prostor potreban za obavljanje obrta (ali se može obavljati i u stambenim prostorijama). U praksi, znam da neke porezne uprave i odjeli za gospodarstvo traže izjave o davanju prostora na korištenje bez naknade, neki traže ugovore o zakupu.

Zakon o vlasništvu kaže da za izvanredne poslove (a davanje prostora na korištenje u sumnji to jest) je potrebna suglasnost svih suvlasnika. U praksi, ne znam kako bi to prošlo, možda drugi korisnici imaju neposredna iskustva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija