Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

Walenikino

Kaznena prijava za silovanje

Preporučene objave

Dobar dan! Nadam se da će mi netko moći pomoći jednostavnim savjetom. Drago mi je što postoji ovakav forum na hrvatskom.

O čemu se radi? Dakle, u subotu mi se dogodio jedan incident te sam jučer ujutro otišao u policijsku postaju i prijavio jednu osobu za silovanje, premda mi na početku nije bilo jasno radi li se doista o tom kaznenom djelu ili nekom drugom. Ipak, nakon što me saslušao, policajac je rekao: "Da, to je silovanje." Podnijeta je prijava, premda iskreno sumnjam da će policija uspjeti išta učiniti. Kako god bilo, danas ujutro sam razmišljao o mogućim posljedicama za tu osobu te mi je sad nekako žao jer se radi o siromašnom muškarcu koji možda može završiti u zatvoru, a to će mu uništiti život — ako već ionako nije uništen. Stoga me zanima — imam li pravo povući prijavu i postoji li rok za to? Zahvaljujem unaprijed na svakom mogućem odgovoru!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Silovanje se progoni po službenoj dužnosti. Nema povlačenja prijave. Ali eto, svjedočeći na sudu, možete sve uništiti sa iskazom u kojem ukazujete na to da silovanja nije bilo. O tome je teško govoriti, jer ne znam koji su dokazi dostupni i u kojoj bi mjeri vaši iskaz utjecao. Ali ako nešto prijavite, pa promijenite priču, izlažete sebe prijavi za lažno prijavljivanje djela. Na kraju ću ipak reći...pa nije baš silovanje toliko bezvezno da se prijava povlači jer je netko siromašan. Sve mi ovo djeluje čudno. 

Uređeno od atomic95

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Silovanje je jedno od najgorih kd prottiv spolne slobode.

Ukoliko je dobro definirano, to je uistinu tesko kd.

Razumijem da kao zrtva prolazite kroz razne emocije i za to treba imati razumijevanja, ali korate znati da imate pravo na terapiju za zrtve kd. Takoder mozete se javiti i u razne zenske udruge tipa B.A.B.E koje ce vam dati pravnu i emocijonalnu podrsku, naravno govorim Vam da odete u zensku udrugu jer za to kd morate biti zena da budete zrtva

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kao što je rečeno, nema "povlačenja" prijave za takvo djelo, ili se desilo ili nije. Jednom kad se prijavi, ukoliko ćete "promijeniti ploču", gotovo sigurno će vas DO teretiti za lažno prijavljivanje kaznenog djerla, jer se radi o vrlo, vrlo ozbiljnom kaznenom djelu i nitko ne voli da ga se "navlači", pogotovo ne DORH ili sud. Ako dođe do postupka, u svom iskazu eventualno možete istaknuti kao opraštate počinitelju i možete apelirati na sud da bude obazriv kod odmjeravanja kazne. Sve iznad toga je veliki rizik po vas, pa razmislite dobro.

Ja bih, međutim na vašem mjestu pričekao ishod obrade, jer moguće na kraju ipak ne bude silovanje već bludna radnja obzirom da događaj niste opisali, a ni sami niste previše sigurni što se točno desilo.

prije 14 sati , Nida je napisao:

... jer za to kd morate biti zena da budete zrtva

Zapravo spol žrtve je irelevantan. U praksi debelo "prevladavaju" žene, što zbog činjenice da su one najčešće žrtve napada, što zbog nevoljkosti muškaraca, koji jesu silovani, da to djelo prijave zbog srama i stigme koje ga prate.

Istina, za vrijeme važenja KZRH-a, to je bilo tako kako pišete, mogla se silovati isključivo ženska osoba i to ona sa kojom niste živjeli u bračnoj zajednici (što je faktički značilo da ste vlastitu suprugu mogli "legalno" silovati, jer eto "to" je njena dužnost - rijetko viđen debilizam zakonodavca, ali je egzistirao), dok je "silovanje" muškarca predstavljalo kazneno djelo protuprirodnog bluda. No, to su bila drugačija vremena, kako po poimanju žensko-muških odnosa, tako i svjetonazora koji ih prati, pa je i legislativa išla tim putem, no od KZ-a iz 1997. imamo realnu (i dodao bih "normalnu") definiciju silovanja. Za ovo iz KZRH-a mogu samo reći - ne ponovilo se!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zdravo! Ja bih možda i opisao što se zapravo dogodilo, ali moram priznati... sram me...:-( Ipak, odvažio sam se i ipak ispričao policajcima što mi se dogodilo, premda su priznali da će teško pronaći tu osobu. Kako god bilo, drago mi je što ― ako slučaj dođe do suda ― smijem "apelirati" da kazna bude blaža. Baš kao što ste opisali, ja jesam oprostio počinitelju i to je zapravo bilo jedino što me mučilo. No to što sam oprostio, ne znači da ću zaboraviti taj događaj.

Hvala Atomicu95, Nidi i G-manu! Mnogo ste mi pomogli.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To možete i to će utjecati. Ovdje također možete opisati što je bilo jer mi nitko ne znamo tko ste vi, niti možemo znati. Kažem, čisto edukacije radi, da vidimo što je točno okarakterizirano kao silovanje. Vi ste dobili odgovor na ono što vas muči, svakako ne trebate tose opisivati. Možete javiti ishod suđenja. Čuvajte se. Pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Walenikino je napisao:

Zdravo! Ja bih možda i opisao što se zapravo dogodilo, ali moram priznati... sram me...:-(

Sve je u redu i apsolutno razumljivo, nisam to spomenuo zato da vas "navedem" da opišete već da ukažem na činjenicu da možda kroz postupak bude utvrđeno da se i ne radi o silovanju. Nema nikakvih problema, jasno je kada su u pitanju tako delikatne stvari, nitko nema previše volje pričati o istima, jer se radi o intimi.

Lp

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×