Jump to content

prijevara pri kupnji automobila


maya2

Preporučene objave

Poštovani, 

možda je već negdje i otvorena ovakva tema no ja je ne mogu pronaći.Moj je problem ovakav ; kupila sam automobil od jednog poznanika  (kojemu sam vjerovala na riječ)radi se automobilu srednje klase, 5 godina star sa prijeđenih 134000 km u trenutku kupovine uvoz naravno. Suprug i ja nismo nikakvi šverceri i htjeli smo automobil koji će nas poslužiti desetak godina. Nakon nekoliko dana od kupovine počinjem sumnjati u sve navedeno što mi je prodavatelj rekao jer jednom je on je pronašao taj auto u Njemačkoj, pa jednom da su mu prijatelji uvezli i tako dalje, da auto nema servisnu pisanu nego elektroničku i tako dalje... Auto je prije glasio na jednu firmu i ja sam se potrudila i poslala email njima u tu firmu da mi mogu dati par podataka o tom automobilu... za 15 dana slijedi odgovor....auto u 11. mj. 2017 je imao 190 000 km i kao takav je prodan u jednu auto kuću...šok...

malo samo oduljila, ima još njegovih laži no mene zanima što mi je činiti? Prijaviti ga policiji jer ovo je čisti primjer prijevare? li što već?

POzzzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premjestila sam u PF Kazneno pravo, jer ćete ovdje možda dobiti odgovor prije, mada dvojim da ovo pitanje uopće spada i u kazneno-prekršajnu sferu. Je li kilometraža bila odlučujući razlog zbog kojega ste sklopili ugovor o kupoprodaji baš glede tog automobila? Je li automobil imao kvarove zbog povećane kilometraže? Očekujete li smanjenje kupoprodajne cijene zbog razlike u kilometraži? (ne razumijem se baš previše, ali s kompjutorima u automobilima sad je postalo još i lakše vratiti kilometražu, mislite li da je u tom dijelu učinjena prijevara?)

Prijevara je kazneno djelo i spada u nadležnost općinskog državnog odvjetništva, pa je ono što biste Vi trebali napraviti podnošenje kaznene prijave općinskom državnom odvjetništvu po mjestu prebivališta Vašeg osumnjičenika, poznanika koji Vam je prodao auto. To možete učiniti pisanim podneskom koji ćete poslati u ODO, uz sve dokaze kojima raspolažete (kupoprodajni ugovor, informacije o kilometraži itd.), a možete to učiniti i usmeno na zapisnik neposredno kod ODO. Nakon toga ODO i policija vrše izvide i donose odluku o tome hoće li podići optužnicu ili odbaciti kaznenu prijavu. Velika je šansa ovdje da će odbaciti kaznenu prijavu, u prvom redu zato što ovdje možda nema štete (prijevara je kazneno djelo kod kojega netko drži osobu u zabludi ili je dovodi u zabludu da bi ona na štetu svoje imovine nešto učinila, a ako niste učinili ništa na svoju štetu, ako biste ionako kupili automobil i isto ga toliko platili, onda to nije bitna zabluda za Vas), te zato što bi mogli reći da nema javnog interesa da se ovo kazneno djelo progoni.

U tom slučaju bi Vam preostajalo samo tužiti poznanika za raskid ugovora ili naknadu štete odnosno smanjenje cijene ako Vam je to u interesu, i to u građanskom, parničnom postupku, prema pravilima Zakona o obveznim odnosima.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Slažem se s Ruby, ovo mi se čini daleko uputnije rješavati kroz mehanizme građanskog prava (odgovornost za materijalne nedostatke) doli kroz kaznenu sferu.

No, ako hoćete malo "zaplašiti" prodavatelja, psihologije radi u pismu (poštom preporučeno s povratnicom i ne bi bilo loše da ga sastavi odvjetnik) mu slobodno naznačite mogućnost podnošenja kaznene prijave ukoliko ne pristane na sporazumni raskid ugovora, pa svatko vrati drugome ono što dobio.

Jasno, pobrinite se da baratate točnim podacima, inače ćete se dodatno zeznuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija