Jump to content

Pravo na koristenje zajednickih dijelova


Narcisa123

Preporučene objave

Postovani

kupili smo stan u zgradi sa dvoristem na kojem je predvidjeno parkiranje, ali u momentu kupnje nisu bila oznacena parkirna mjesta, nitu u dvoristu niti u nasem ugovoru. Stan je kupljen od privatne osobe, te nam je urucen kljuc od dvorista ( daljinski) koji nam omogucuje parkiranje u sklopu dvorista te nam je usmeno receno da se parkiramo bilo gdje unutar dvorista. Zgrada je sagradjena 2014 godine i ima uporabnu dozvolu izdanu iste godine. Prosle godine netko je oznacio parkirna mjesta i poceli su se postavljati stupici?! 

Koja su nasa prava? Uvidom u zemljisne knjige ne postoji, kod niti jednog stana, oznaceno parkirno mjesto u vlasnistvu, a uvidom u elaborat nacrtano je  vise parkirnih mjesta nego sto ima stanova (16),  ali je u dvoristu sa druge strane zgrade gdje su ucrtana tri parkirna mjesta zapoceta gradnja bazena? Obzirom da je investitor jos uvijek 49% vlasnik zgrade jer preostale stanove nije uspio prodati da li mozemo podnjedi prijavu protiv njega zbog prevare? Da li itko moze etazirati parkirna mjesta bez potpisa svih suvlasnika? Prije par mjeseci obzirom da zgrada jos nema upravitelja, sto je u Zagrebu praksa u trenutku useljenja, na zahtjev jednog od suvlasnika zatrazeno je da se potpise ugovor sa upraviteljem zgrade sa time da je u sklopu tog ugovora napisano da smo suglasni sa etazacijom parkirnih mjesta. Kako je ugovor bio nejasan mi smo odbili potpisati takav ugovor, pa do dana danasnjeg nema upravitelja zgrade.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Narcisa123 je napisao:

da li mozemo podnjedi prijavu protiv njega zbog prevare?

Tužba se uvijek može podnijeti samo u ovom slučaju ne vidim neki smisao za takovo što. Naime, ne vidim kako bi se radilo o prijevari kada parkirno mjesto niti ste kupili (barem se to ne vidi iz posta), nije navedeno u ugovoru, niti se nalaze u etažnom elaboratu kao pripadak nekom stanu.

, Narcisa123 je napisao:

na zahtjev jednog od suvlasnika zatrazeno je da se potpise ugovor sa upraviteljem zgrade sa time da je u sklopu tog ugovora napisano da smo suglasni sa etazacijom parkirnih mjesta

Kako je dogovor uvijek najbolja opcija, probajte to napraviti s investitorom te u tome ugovoru jasno odraditi kome bi koje mjesto pripalo. Nemojte samo smatnuti s uma (a opet napominjem da se iz posta ne vidi jda je kupljeno) da vam to parkirno mjesto nitko neće pokloniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi parkirno mjesto od Investitora nismo kupili, ali nije ni nitko drugi u zgradi, a trenutno neki smatraju da imaju veća prava jer su preko drugih osoba kupili stan (iz 2 ruke, dakle privatne osobe). Prodavatelji privatne osobe koji su u ugovoru naznačili da kupac ima pravo parkirnog mjesta iako to u zemljišnjim knjigama nigdje ne piše (da ironija bude veća priložili su nacrt iz elaborata, gdje se jasno vidi da postoji 16 parkirnih mjesta označenih bijelom bojom i ne etažiranih dakle zajedničko vlasništvo.

Nadalje Uporabnu dozvolu je izdala država, na temelju 16 parkirnih mjesta za 14 stanova, a investitor je 3 parkirna mjesta nacrtao na parceli od jednog od vlasnika koji sad tamo gradi bazen (za koji ne treba građevinska)?!

Zadnje i najbitnije, nitko od nas nema problem da kupi parking, dapače stanari bi otkupili susjednu parcelu koja je pod ovrhom općine ako se može samo da izbjegnu stres ljeti oko parkinga (iako sumnjam da će biti moguće jer na toj lokaciji već bi ju netko kupio da može).

Problem je u tome da nema dovoljno kvadrata, jer na preosalih u elaboratu nacrtanih 13 parkirnih mjesta stane samo 11 koje je naknadno ucrtao investitor i predlaže rješenje da mi sami upišemo svoja imena na parkirna mjesta iako zna da ih nema dovoljno.

Meni nije intencija nekome nešto oteti da bi ja neko pravo stekla ali, malo se u ovoj državi osjećam prevareno i od države i od investitora, jer smo sa 16 zajedničkih parkirnih mjesta spali na 11. A gospodin koji gradi bazen na tri parkirna mjesta može slobodno reći da je to njegovo jer je označeno plavom bojom (bojom njegovog stana), kome se žalilti? Zgrada je sagrađena 2014. Upravitelj zgrade predlaže da stan od gospodina koji gradi bazen izuzmemo iz zajedničkog parkinga i da to ubacimo u zemljišnje knjige, ali to broj mjesta povećava za samo jedno dakle 12... na 13 stanova i to pod uvjetom da on na to pristane...

 

ne bi spominjala da postoje oni kojima su privatne osobe prodale stan i u ugovor stavile pravo korištenja 2 parkirna mjesta koja nikad nisu bila njihova?

 

Samo u RH?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija