Jump to content

Problemi s predstavnicom suvlasnika


antika

Preporučene objave

Stanujem u zgradi s dva ulaza (A i B). Prije nekoliko godina, grupa stanara  iz ulaza A smijenili su legalno izabranu predstavnicu suvlasnika i izabrali između sebe novu predstavnicu. Odmah nakon toga, bez sazivanja sastanka svih suvlasnika, ona je kod Upravitelja zgrade odvojila ulaz A od ulaza B. Razlog odvajanja je bio taj da većina suvlasnika zgrade (ulaz A i B) nije željela da se postavlja novi krov, već popravi stari jer je bio u dobrom stanju i promijeni fasada, koja je također u dobrom stanju. Pričuva je podignuta za 100%. Premda je tada održan sastanak, suvlasnici  nisu upoznati  s rokom do kad je to povećanje. Odvajanjem od ulaza B oni su vrlo lako nadglasali suvlasnike i promijenili krov. I sad nastavljaju provoditi razne preinake u ulazu bez informiranja svih suvlasnika.

Predstavnica stanara ulaza ne govori o odlukama koje donosi niti prikazuje ostalima gdje odlazi novac s računa, radove dogovara bez sastanka, samo one u njenom interesu i interesu par stanara. Sada pod svaku cijenu žele provesti energetsku učinkovitost zgrade, za što je ona samoincijativno prijavila ulaz A. Može li se energetska učinkovitost provesti na pola zgrade?

U navedenom ulazu postoji još jedan problem. Dio stanara želi etažiranje. Usprkos višegodišnjim upitima stanara predstavnici suvlasnika da se to pokrene, ona odgovara da to nju ne zanima. Odbija raditi na tome. Jedan od razloga je i taj da je njezin zamjenik uzurpirao sve zajedničke prostore te zaključao ih kako bi ih koristio on i njegovi članovi obitelji (balkon na vrhu zgrade, tavanski prostor na kojemu sinovi borave u slobodno vrijeme, bivša kotlovnica u suterenu u kojoj drži drva, ima radionicu i spremište) te 3 mjesta oko zgrade za koja je odredio da su parkirna mjesta za njegova tri automobila. Susjedima to smeta i zato žele etažiranje, ali nakon svake žalbe dobivaju odgovor predstavnice neka ga pustimo na miru. Trebam nadodati da je ova zgrada prvotno izgrađena tako da je, u ulazu A bilo 8 stanova, ali su oni prije useljenja prvih stanara (1974.) smanjeni u korist novih stanova - prenamjene prostora u garsonijere. Stoga postoji sumnja da to nije legalizirano, ali također ne možemo to saznati jer ne zanima predstavnicu koja za prioritet ima energetski certifikat.

Treba li prije energetske učinkovitosti obaviti legalizaciju (ukoliko se utvrdi da treba) i etažiranje? Ponajviše kako bi se točno definirali suvlasnički udijeli. Pitanje je kako to možemo provjeriti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, antika je napisao:

Treba li prije energetske učinkovitosti obaviti legalizaciju (ukoliko se utvrdi da treba)

U samom postupku je potrebno priložiti važeći akt koji dokazuje zakonitost višestambene zgrade.

prije 1 sat, antika je napisao:

Treba li prije energetske učinkovitosti obaviti... i etažiranje?

Nije od utjecaja na prihvatljivost prijavitelja na natječaj.

prije 1 sat, antika je napisao:

Sada pod svaku cijenu žele provesti energetsku učinkovitost zgrade, za što je ona samoincijativno prijavila ulaz A

Jedino ukoliko ima odluku o tome natplovične večine suvlasnika.

prije 1 sat, antika je napisao:

Može li se energetska učinkovitost provesti na pola zgrade?

Ako se nešto nije promjenilo, do sada se na natječaj mogla prijaviti zgrada koja čini jedinstvenu arhitektonsku cjelinu, pri čemu se time mislilo na konstruktivnu, funkcionalnu i oblikvanu cjelinu, koja se sastoji od jedne ili više diletacija. Pri tome se, ukoliko zgrada ima više ulaza, predstavnik kao prijavitelj birao između svih predstavnika ili je to bio upravitelj zgrade.

Btw, gdje je u cijeloj priči upravitelj? Ne upravlja računom predstavnik nego upravitelj. Predstavnik je samo spona između suvlasnika i upravitelja. Valjalo bi kod istoga vidjeti koji su radovi plačani iz sredstava pričuve i na osnovu koje suglasnosti. Svaki suvlasnik ima pravo zahtjevati uvid u račun za poslovanje u prethodnoj godini sa svim ispravama na kojima se to temelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija