Jump to content
Tomi.ZG

Ovršni postupak - 1. uredovanje,pljenidba

Preporučene objave

Poštovani

 

Interesira me kakav je postupak (tjek postupka) u konkretnom slučaju.

 

Ovrhovoditelj je prije par godina pokrenuo Ovršni postupak protiv mene kao jamca za Leasing predmet , poduzeće koje je trebalo platiti je otišlo prije par godina u prisilni stečaj ali moja osobna mjenica poslužila i je Ovrhovoditelju kao sredstvo osiguranja naplate.

Kako se radi o poprilično velikoj svoti cca 250 000 sa svim troškovima (glavnica oko 140 000kn) nisu se mogli naplatiti prek FINE, pa su odlučili provesti ovrhu na drugim sredstvima, konkretno putem sudskog ovršitelja. Jasno mi je da se ovrha ne može izbjeći (ako netko zna kako bilo bi super) .

Kako već dugi niz godina imam blokiran račun i jako mala primanja od cca 2500 kn na zaštićeni račun, inetersira me sljedeće

1. Može li se provoditi ovrha popisivanjem i pljenidbom stvari od strane jednog Ovrhovoditelja dok se istovremeno drugi ovrhovoditelj naplaćuje pljenidbom 1/4 novčanog priljeva?

2. Kakav je daljni postupak s obzirom da mi je doma bio sudski ovrhovoditelj koji mi je predao nekakvo rješenje i pitao čiji je stan i gdje radim?(na plavoj omotnici piše PRI UREDOVANJU)

-te mi je preporučio onak "prijateljski" da bi  bilo dobro da se što prije javim odvj.društvu koji vodi postupak za Ovršitelja te da se  sa njim dogovorim

3. Kakva su iskustva u situacijama kada ovršenik nema dovoljna primanja da u razumnom roku do max. 3 godine otplati dio dugovanja....naime u mom konkretnom slučaju trebao bi plaćati

trostruki iznos svojih primanja da podmirim dugovanje Ovrhovoditelju a svi znamo da to nije moguće (osoba koja ima 2500kn mj prihod ne može preuzet obvezu plaćanja 7000 kn)

 - inzistiranjem ovrhovoditelja na pljenidbi stvari uistinu ne bi mogao doći ni do 5000 kn...ovako u slučaju dogovora da platim možda 1/3 ukupnog dohotka(cca 800kn/mj) došli bi barem do kakve -takve svote novca možda do 40 000 kn u 3. godine. Kakva su Iskustva sa nagodbama?

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Tomi.ZG je napisao:

Kakav je daljni postupak s obzirom da mi je doma bio sudski ovrhovoditelj koji mi je predao nekakvo rješenje i pitao čiji je stan i gdje radim?(

Ako stan nije vaš, većinom su i stvari u stanu u vlasništvu vlasnika stana, tako da vlasnik može uvijek prigovoriti da su stvari njegove. 

S obzirom na vaša mala primanja, upitna je situacija kako ste uopće bili prihvaćeni kao jamac za toliki iznos.

Nagodba je moguća, pogotovo ako nemate ništa od imovine pa spomenite i razmišljanje o osobnom stečaju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Tomi.ZG je napisao:

Može li se provoditi ovrha popisivanjem i pljenidbom stvari od strane jednog Ovrhovoditelja dok se istovremeno drugi ovrhovoditelj naplaćuje pljenidbom 1/4 novčanog prilje

Može, jer su u pitanju dva različita predmeta i sredstva ovrhe - jedno je ovrha na pokretninama, a drugo je ovrha na plaći.

 

, Tomi.ZG je napisao:

Kakav je daljni postupak s obzirom da mi je doma bio sudski ovrhovoditelj koji mi je predao nekakvo rješenje i pitao čiji je stan i gdje radim?(na plavoj omotnici piše PRI UREDOVANJU)

To Vam je putem sudskog ovršitelja uručeno rješenje o ovrsi na pokretninama. Pravilo je da se uručuje pri prvom uredovanju. Na taj način ste obaviješteni da postoji postupak i pozvani ste da platite dug, jer je iduća radnja sudskog ovršitelja, pljenidba pokretnina.

 

, Tomi.ZG je napisao:

inzistiranjem ovrhovoditelja na pljenidbi stvari uistinu ne bi mogao doći ni do 5000 kn...ovako u slučaju dogovora da platim možda 1/3 ukupnog dohotka(cca 800kn/mj) došli bi barem do kakve -takve svote novca možda do 40 000 kn u 3. godine. Kakva su Iskustva sa nagodbama?

Iskustva su da će ovrhovoditelj mijenjati predmete ovrhe dok se ne naplati, odnosno sa tim promjenama predmeta i sredstva ovrhe onemogućiti će da nastupi zastara, a možda se uspije i bar djelomično namiriti.

Svakako pokušajte dogovoriti nekakava način otplate, jer se sa ovim uredovanjima sudskog ovršitelja samo povećavaju troškovi koji će na kraju teretiti Vas. Predložite ovrhovoditelju otplatu u ratama i potom zajedno sa ovrhovoditeljem predložite sudu sporazumnu odgodu postupka, jer ste se obvezali otplaćivati dug u ratama. Sud nakon takvog prijedloga odnosi rješenje o odgodi i nitko Vas "ne dira" po pitanju tog duga, dok god uredno otplaćujete dogovoreni iznos.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što uistinu nemam vrijednih stvari...mogu ponuditi maksimalno 20% ukupnog duga na obročnu otplatu....uz uvjet da odvj.društvo tj.ovrhovoditelj to prihvati...nemam povratnih informacija da li su spremni prihvatiti tako nizak postotak naplate...

 

alternativa tih 20% iznosa je maltretiranje popisivanje bezvrjednih stvari koji ne vrijede 3-4000 kn

 

tako da postavljam logično pitanje jel pametnije da se naplate 30-40 000 kn na rok od 2-3godine ili da se ništa ne naplate...jer tko će kupiti tuđi pohabani namještaj i bezvrijedne stvari....nadam se da su gospoda vjerovnici ipak razumni ljudi...budem probao pa javim :)

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 16 sati , Tomi.ZG je napisao:

alternativa tih 20% iznosa je maltretiranje popisivanje bezvrjednih stvari koji ne vrijede 3-4000 kn

tako da postavljam logično pitanje jel pametnije da se naplate 30-40 000 kn na rok od 2-3godine ili da se ništa ne naplate...jer tko će kupiti tuđi pohabani namještaj i bezvrijedne stvari....nadam se da su gospoda vjerovnici ipak razumni ljudi...budem probao pa javim :)

 

Na žalost, nema tu alternative jer ovršenik nije u položaju da bi alternativom uvjetovao ovrhovoditelja.

Da ovrhovoditelji ovrhu na pokretninama smatraju bezvrijednom ne bi je uopće koristili u postupku. Prije svega, na taj način vrše golemi pritisak na ovršenika, gomilaju mu sudske troškove, prekidaju tok zastare postupka, omogućavaju si da se bar djelomično namire i omogućavaju si da u dogledno vrijeme opravdano zatraže promjenu predmeta i sredstva ovrhe u slučaju nemogućnosti da se u cijelosti naplate na pokretninama. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Tomi.ZG je napisao:

Poštovani

 

Interesira me kakav je postupak (tjek postupka) u konkretnom slučaju.

 

Ovrhovoditelj je prije par godina pokrenuo Ovršni postupak protiv mene kao jamca za Leasing predmet , poduzeće koje je trebalo platiti je otišlo prije par godina u prisilni stečaj ali moja osobna mjenica poslužila i je Ovrhovoditelju kao sredstvo osiguranja naplate

Kako je poduzeće poslovalo u vrijeme vašeg jamstva, pošto navodite iste godine jamstva i stečaja ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Wanksta je napisao:

Kako je poduzeće poslovalo u vrijeme vašeg jamstva, pošto navodite iste godine jamstva i stečaja ?

kad su nastali problemi 2011 je završilo u stečaju...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio pudlica77
   Dali je ova situacija zakonski dozvoljena:
   Da radi jednog potraživanja koje je osigurano s više založnih prava na  različitim nekretninama  (od kojih je 1  glavno a 2 sporedno založno) vjerovnik pokrene ovrhu nad  obje nekretnine u 2 različita ovršna postupka.Razlika u pokretanju između dvije ovrhe je 3 mjeseca i obje nisu uopće došle u fazu rješenja o ovrsi
   Nadam se da je razumljivo...ako nije do not hesitate to ask me
    
  • objavio Ren11
   Roditelji su mi vlasnici građevinskog terena, te bi ga oni prepisali na mene. Međutim, otac je ovršen (dug oko 150.000,00kn). Vrijednost terena je oko 300.000,00kn. S obzirom da imam želju graditi kuću na navedenom terenu zanima me kako riješiti situaciju. Da li je moguće tražiti cijepanje terena pa da svatko od njih tada bude vlasnik jedne polovice, te da mi tad samo mama prepiše svoj dio. Ili je jedino rješenje prodaja ili nešto treće? Zahvaljujem na pomoći
  • objavio Miamalena
   Placala sam Eosu za tele 2 i prestala jer se iznos nije smanjivao bas puno.Sada su me zvali da ce odvjetnik promjenit da se plijeni imovina koju imam,ne sredstva na racunu nego pokretnine i nekretnine.Nemam nista na sebi.Prijete da uplatim 300 kn do 2 sata i da mi nece ništa.Šta da napravim po tom pitanju?
  • objavio Stark1991
   Pozdrav,
   Zanima me dali se članak 369. ovršnog zakona odnosi na novčana sredstva ili općenito na ovrhe.
   Konkretno ako imam nekretninu pod ovrhom od 2009. i 2016. godine.
   Dali znaci ako ovrhovoditelj ta 3 mjeseca nakon novog ovršnog zakona zakona nije ništa poduzeo ja trebam/mogu poslati zahtjev za obustavu ovrhe ili ne?
   Također zanima me bili mi mogli pojasniti taj člnaka kao "laiku".
   Puno hvala.
  • objavio Mrvac123
   Pozdrav, zamolio bih Vas informaciju o slijedećem:
   Razmatram o kupnji stana čije je vlasništovo čisto, tj. u teretovnici (više) nema nikakve zabilježbe i stan glasi na jednu fizičku osobu.
   Međutim sadašnji vlasnik je došao u posijed stana na dražbi koja je uslijedila nakon ovrhe banke prvog vlasnika.
   Sadašnji vlasnik je uknjižio pravo vlasništva pravomoćnim rješenjem o dosudi nad ovhrom, tj. u povijesti vlastovnice je vidljivo da je postojala zabilježba (riešenje o dosudi broj ovrhe ...), te nakon toga brisanje zabilježbe (dosuda, zaključak broj ...).
   Brisanje zabilježbe (ovrhe) je dosuđeno krajem 2016. godine.
   Mene konkretno zanima, u slučaju da se odlućim za kupnju tog stana i upišem se kao vlasnik, da li je moguće da prvobitni vlasnik nekada ponovno pokrene pitanje te ovrhe, ispravnosti presude ili nešto treće.
   Unaprijed hvala na odogovrima.
    
 • Online korisnici×