Jump to content

Rok za izdavanje računa po otkazu ugovora


Kwiky

Preporučene objave

Odvjetnik ispostavlja račun za sastav tužbe i zastupanje na ročištima 2012., 2013. i 2014. godine. Zastupanje je dogovorno prekinuto 2015. godine, a predmet je preuzeo drugi odvjetnik. U svibnju 2018. godine ispostavlja se račun za odrađenu uslugu, iako je prvotno obavijestio stranku da je sve radio pro bono i nikakvu naknadu prilikom preuzimanja dokumentacije i na upit stranke, nije tražio. Sad, nakon više od tri godine ispostavlja račun, s obrazloženjem da je zaboravio izdati račun!? 

Pitanje je, u kojem roku je odvjetnik obavezan izdati račun po okončanju ugovora, odnosno, kad nastupa zastara u ovakvom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastarni rok je opći, petogodišnji, osim ako ste trgovačko društvo, a bilo bi dobro da ima tko potvrditi da je dogovoreno plaćanje razmjerno uspjehu u parnici (ili takav ugovor); ako ne, odvjetnik je bio dužan ispostaviti račun (ako neki naši ugledni odvjetnici moraju ispostaviti račun Vladi RH za konzultacije, pod pritiskom Komore i Porezne uprave, moraju i svi ostali).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izričiti rok nije upisan u Odvjetničku Tarifu, ali u Tbr. 48. Tarife, istina, piše da naplata odvjetničke usluge dospijeva ili pravomoćnim okončanjem postupka, otkazom punomoći, opozivom punomoći ili raskidom ugovora o zastupanju, ali ta odredba ne sadržava niti u kojem roku je odvjetnik dužan ispostaviti račun, niti sadržava sankcije ukoliko on to ne učini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom hvala na odgovoru. Ovo sam sve razumio, ali meni i dalje nije jasno  kojim zakonom je regulirana obveza ispostavljanja računa? Ne vjerujem da je to otvorena opcija i da se račun može izdati unutar pet godina od okončanja ugovora po bilo kom osnovu!? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam, evo, tražila sam još u Zakonu o PDV-u (on kaže da se račun mora ispostaviti nakon što su dobra isporučena, odnosno usluge obavljene, ali također ne kaže u kojem roku) i Zakonu o financijskom poslovanju, ali on se uopće ne odnosi na ove situacije, tako da ne znam što bih Vam mogla još reći po tom pitanju. Pretpostavljam da to nije bilo potrebno normirati jer je svakom poduzetniku u interesu da što prije izda račun i da naplati svoj rad, proizvod ili uslugu.

Međutim, iako se kod nas uvriježila ona izreka "bez računa se ne računa" pa ljudi misle da ako nisu dobili račun, da ne moraju niti platiti, to zapravo nije točno. Zasnovani ugovor (pa i usmeno zasnovani) se mora platiti. Ako je odvjetnik izvršio usluge, Vi mu za te usluge morate platiti, neovisno o tome je li ili nije ispostavio račun, obveza je zasnovana i mora se ispoštovati. Vi račun morate tražiti ako ga niste dobili, ali uslugu morate platiti po usmeno zasnovanom ugovoru i danoj punomoći. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija