Jump to content
Kwiky

Rok za izdavanje računa po otkazu ugovora

Preporučene objave

Odvjetnik ispostavlja račun za sastav tužbe i zastupanje na ročištima 2012., 2013. i 2014. godine. Zastupanje je dogovorno prekinuto 2015. godine, a predmet je preuzeo drugi odvjetnik. U svibnju 2018. godine ispostavlja se račun za odrađenu uslugu, iako je prvotno obavijestio stranku da je sve radio pro bono i nikakvu naknadu prilikom preuzimanja dokumentacije i na upit stranke, nije tražio. Sad, nakon više od tri godine ispostavlja račun, s obrazloženjem da je zaboravio izdati račun!? 

Pitanje je, u kojem roku je odvjetnik obavezan izdati račun po okončanju ugovora, odnosno, kad nastupa zastara u ovakvom slučaju?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zastarni rok je opći, petogodišnji, osim ako ste trgovačko društvo, a bilo bi dobro da ima tko potvrditi da je dogovoreno plaćanje razmjerno uspjehu u parnici (ili takav ugovor); ako ne, odvjetnik je bio dužan ispostaviti račun (ako neki naši ugledni odvjetnici moraju ispostaviti račun Vladi RH za konzultacije, pod pritiskom Komore i Porezne uprave, moraju i svi ostali).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, ali pitanje koje me muči vrijeme od prekida ugovora u kojem nastaje obveza ispostavljanja računa. Postoji li rok ili ne?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Izričiti rok nije upisan u Odvjetničku Tarifu, ali u Tbr. 48. Tarife, istina, piše da naplata odvjetničke usluge dospijeva ili pravomoćnim okončanjem postupka, otkazom punomoći, opozivom punomoći ili raskidom ugovora o zastupanju, ali ta odredba ne sadržava niti u kojem roku je odvjetnik dužan ispostaviti račun, niti sadržava sankcije ukoliko on to ne učini.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Još jednom hvala na odgovoru. Ovo sam sve razumio, ali meni i dalje nije jasno  kojim zakonom je regulirana obveza ispostavljanja računa? Ne vjerujem da je to otvorena opcija i da se račun može izdati unutar pet godina od okončanja ugovora po bilo kom osnovu!? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znam, evo, tražila sam još u Zakonu o PDV-u (on kaže da se račun mora ispostaviti nakon što su dobra isporučena, odnosno usluge obavljene, ali također ne kaže u kojem roku) i Zakonu o financijskom poslovanju, ali on se uopće ne odnosi na ove situacije, tako da ne znam što bih Vam mogla još reći po tom pitanju. Pretpostavljam da to nije bilo potrebno normirati jer je svakom poduzetniku u interesu da što prije izda račun i da naplati svoj rad, proizvod ili uslugu.

Međutim, iako se kod nas uvriježila ona izreka "bez računa se ne računa" pa ljudi misle da ako nisu dobili račun, da ne moraju niti platiti, to zapravo nije točno. Zasnovani ugovor (pa i usmeno zasnovani) se mora platiti. Ako je odvjetnik izvršio usluge, Vi mu za te usluge morate platiti, neovisno o tome je li ili nije ispostavio račun, obveza je zasnovana i mora se ispoštovati. Vi račun morate tražiti ako ga niste dobili, ali uslugu morate platiti po usmeno zasnovanom ugovoru i danoj punomoći. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×