Jump to content

Dugovi nakon moje smrti


Serjoza

Preporučene objave

Poštovani zanima me postupak sa dugovima nakon moje smrti. Naime ja sam podigao kredit u banci 2003. godine za kupnju auta i jedan dio otplatio jer sam tada radio i imao za naše prilike vrlo dobru plaću. Uz to postoje dugovi po karticama. Dio dugova sam redovno otplaćivali dok nisam 2008. obolio od multiple skleroze i od tada sam 10 godina nepokretan isključivo u krevetu (ne mogu ni sjediti) u pelenama jer uz MS (koji je sad pogoršao se u PPMS) imam još desetak dijagnoza od dijabetesa do amputacije određenih dijelova tijela. Tek od 2016. primam invalidsku mirovinu koja je prevedena u najnižu braniteljsku,

Ne posjedujem nikakve nekretnine ni pokretnine. Ništa osim te mirovine. Imam 4 djece od kojih 3 punoljetni i 1maloljetno. Svi 4 se još školuju po fakultetima, srednja i osnovna škola i nemaju nikakve prihode. Supruga radi u trgovini ali prema njezinom ponašanju moja pretpostavka je da ni ona neće moći još dugo raditi zbog više vrsta bolesti.

Meni je u KBC Rebro gdje sam liječen (bez lijekova) na zadnjoj kontroli rečeno da ne trebam više dolaziti k njima jer da je bolest u terminalnoj fazi. Mada sam već sada nadmašio njihove prognoze.

Nakon cijelog ovog skraćenog opisa situacije zanima me što trebam i da li trebam poduzeti da zaštitim suprugu i djecu od utnerivača dugova tipa B2Kapital i sličnih. Ili kako i što trebaju oni postupiti nakon moje smrti  da ne otplaćuju moje dugove jer ni sami ne posjeduju ništa a niti im ja ne ostavljam ništa. Još bih napomenuo da je kreditni dug banka prodala utjerivanja jer ja 8 godina nisam imao prihoda i nisu se mogli naplaćivati. 2012. godine Općinski sud je obustavio ovrhu jer je bila neprovediva i tada je banka prodala dug.

Molim Vas samo me zanima način kako da zaštitim djecu od ovih krvopija.

Hvala i oprostite na dužini pitanja ali puno bi mi značio odgovor kako postupiti.

Lp...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ukoliko nemate baš nikakve imovine koja bi se iza Vas jednog dana mogla naslijediti, tada Vaša supruga i djeca nemaju razloga za brigu, jer nasljednici odgovaraju za duge ostavitelja samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

Ukoliko bi bilo nekakve imovine, npr.auto koje ste kupili na kredit, tada je dovoljno da se nasljednici na ostavinskoj raspravi odreknu te imovine i na taj način ih nitko ne može teretiti za dug ostavitelja, jer i u ovom slučaju ne bi ništa naslijedili.

I svakako, samo nastavite nadmašivati doktorske prognoze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Serjoza je napisao:

Hvala Vam na odgovoru. Još jednu stvar sam zaboravio pitati da li moja mirovina mojom smrću postaje obiteljska mirovina i da li ju dobiva najmlađe dijete te da li ona potpada pod ovrhu?

Hvala i LP....

obiteljska mirovina je zakonsko pravo a ne nasljedstvo. primatelj obiteljske mirovine nema obvezu vračati dug osobe po kojoj je ostvarila pravo. ali ako na bilo koji način priznaju dug dužni su ga vračati.

i razgovor o dugu može se smatrati priznanjem duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija