Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Serjoza

Dugovi nakon moje smrti

Preporučene objave

Poštovani zanima me postupak sa dugovima nakon moje smrti. Naime ja sam podigao kredit u banci 2003. godine za kupnju auta i jedan dio otplatio jer sam tada radio i imao za naše prilike vrlo dobru plaću. Uz to postoje dugovi po karticama. Dio dugova sam redovno otplaćivali dok nisam 2008. obolio od multiple skleroze i od tada sam 10 godina nepokretan isključivo u krevetu (ne mogu ni sjediti) u pelenama jer uz MS (koji je sad pogoršao se u PPMS) imam još desetak dijagnoza od dijabetesa do amputacije određenih dijelova tijela. Tek od 2016. primam invalidsku mirovinu koja je prevedena u najnižu braniteljsku,

Ne posjedujem nikakve nekretnine ni pokretnine. Ništa osim te mirovine. Imam 4 djece od kojih 3 punoljetni i 1maloljetno. Svi 4 se još školuju po fakultetima, srednja i osnovna škola i nemaju nikakve prihode. Supruga radi u trgovini ali prema njezinom ponašanju moja pretpostavka je da ni ona neće moći još dugo raditi zbog više vrsta bolesti.

Meni je u KBC Rebro gdje sam liječen (bez lijekova) na zadnjoj kontroli rečeno da ne trebam više dolaziti k njima jer da je bolest u terminalnoj fazi. Mada sam već sada nadmašio njihove prognoze.

Nakon cijelog ovog skraćenog opisa situacije zanima me što trebam i da li trebam poduzeti da zaštitim suprugu i djecu od utnerivača dugova tipa B2Kapital i sličnih. Ili kako i što trebaju oni postupiti nakon moje smrti  da ne otplaćuju moje dugove jer ni sami ne posjeduju ništa a niti im ja ne ostavljam ništa. Još bih napomenuo da je kreditni dug banka prodala utjerivanja jer ja 8 godina nisam imao prihoda i nisu se mogli naplaćivati. 2012. godine Općinski sud je obustavio ovrhu jer je bila neprovediva i tada je banka prodala dug.

Molim Vas samo me zanima način kako da zaštitim djecu od ovih krvopija.

Hvala i oprostite na dužini pitanja ali puno bi mi značio odgovor kako postupiti.

Lp...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, ukoliko nemate baš nikakve imovine koja bi se iza Vas jednog dana mogla naslijediti, tada Vaša supruga i djeca nemaju razloga za brigu, jer nasljednici odgovaraju za duge ostavitelja samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

Ukoliko bi bilo nekakve imovine, npr.auto koje ste kupili na kredit, tada je dovoljno da se nasljednici na ostavinskoj raspravi odreknu te imovine i na taj način ih nitko ne može teretiti za dug ostavitelja, jer i u ovom slučaju ne bi ništa naslijedili.

I svakako, samo nastavite nadmašivati doktorske prognoze.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru. Još jednu stvar sam zaboravio pitati da li moja mirovina mojom smrću postaje obiteljska mirovina i da li ju dobiva najmlađe dijete te da li ona potpada pod ovrhu?

Hvala i LP....

Uređeno od Serjoza

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Serjoza je napisao:

Hvala Vam na odgovoru. Još jednu stvar sam zaboravio pitati da li moja mirovina mojom smrću postaje obiteljska mirovina i da li ju dobiva najmlađe dijete te da li ona potpada pod ovrhu?

Hvala i LP....

obiteljska mirovina je zakonsko pravo a ne nasljedstvo. primatelj obiteljske mirovine nema obvezu vračati dug osobe po kojoj je ostvarila pravo. ali ako na bilo koji način priznaju dug dužni su ga vračati.

i razgovor o dugu može se smatrati priznanjem duga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×