Jump to content

Nova zgrada - prava susjednih zgrada


ijurcic

Preporučene objave

Pozdrav,

Planira se gradnja zgrade koja bi svojim dijelom se naslonila na moju zgradu (ja sam jedan od 30tak suvlasnika) te bi poprilicno zatvorila trenutno otvoreni pogled.

Pitanja su dva:

1. Koji je proces u HR koju mora proci investitor, u smislu dozvola itd? Te pristanaka koje mora dobiti od susjednih zgrada, ako ikakve?

2. Koja prava imaju susjedi kao ja, u smislu zalbi i u kojem trenutku i na koje dozvole? Ne u cilju zaustavljanja projekta nego da se gradnjom ne smanjuje vrijednost okolnih stanova....

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , ijurcic je napisao:

Koji je proces u HR koju mora proci investitor, u smislu dozvola itd?

Podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu te će nadležno upravno tijelo provesti postupak shodno Zakonu o gradnji. 

prije 11 sati , ijurcic je napisao:

Te pristanaka koje mora dobiti od susjednih zgrada, ako ikakve?

Nikakve pristanke, ako je zahvat u skladu sa prostornim planom. Vlasnici susjednih nekretnina jesu samo stranke u postupku koje moraju biti upoznate obuhvatom zahvata te kao takve sudjeluju u postupku, daju izjave, primjedbe pritužbe kod upravnog tijela koje vode postupak. 

prije 11 sati , ijurcic je napisao:

Koja prava imaju susjedi kao ja, u smislu zalbi i u kojem trenutku i na koje dozvole?

Dobiti ćete poziv sa uvid u spis predmeta. Možete se očitovati po istome. Nakon što bude izdana građevinska dozvola, ako ste sudjelovali u postupku dobiti će te jedan prijemjerak građevinske dozvole, na koju imate pravo žalbe. 

Žalbom možete odgoditi pravomoćnost građevinske dozvole, ali imajte na umu ako je zahvat u skladu sa PP-om i vaša žalba bude odbijena ili upravni spor okončan negativno, investitor Vas može tužiti. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav, 

imam pitanje u vezi s položajem zgrade koja je izgrađena na strmom terenu. Gradnja je legalna, a položaj takav da je susjednoj kući (sljedeći red iza zgrade) djelomično zaklonjen pogled na more. Dijelom mu se otvara pogled na more s prvog kata njegove kuće, i to preko našeg balkona (s bočne strane zgrade). Taj apartman na katu kuće iznajmljuje po većoj cijeni "s pogledom na more". Istodobno, mi bismo željeli malo privatnosti na balkonu i s te bočne strane staviti zastor ili neku vrstu zaklona. Kad smo to pokušali, susjed je počeo prijetiti. Osobno, prijavom, sudom, inspekcijom... Kad se zgrada gradila, (prije gotovo 20 godina) nije bilo problema i zaustavljanja. Neko smo vrijeme na toj strani balkona imali zaklon od trstike. Nitko se nije bunio. Od prošle godine nema mira. Što učiniti, imamo li se pravo zaštititi od pogleda ili to ne smijemo ako neka vrsta paravana ili zastora susjedu zaklanja pogled na more?  Unaprijed hvala na odgovoru.

uređeno: od Kirka8
Pogreška
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija