Jump to content
ijurcic

Nova zgrada - prava susjednih zgrada

Preporučene objave

Pozdrav,

Planira se gradnja zgrade koja bi svojim dijelom se naslonila na moju zgradu (ja sam jedan od 30tak suvlasnika) te bi poprilicno zatvorila trenutno otvoreni pogled.

Pitanja su dva:

1. Koji je proces u HR koju mora proci investitor, u smislu dozvola itd? Te pristanaka koje mora dobiti od susjednih zgrada, ako ikakve?

2. Koja prava imaju susjedi kao ja, u smislu zalbi i u kojem trenutku i na koje dozvole? Ne u cilju zaustavljanja projekta nego da se gradnjom ne smanjuje vrijednost okolnih stanova....

Lp.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , ijurcic je napisao:

Koji je proces u HR koju mora proci investitor, u smislu dozvola itd?

Podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu te će nadležno upravno tijelo provesti postupak shodno Zakonu o gradnji. 

prije 11 sati , ijurcic je napisao:

Te pristanaka koje mora dobiti od susjednih zgrada, ako ikakve?

Nikakve pristanke, ako je zahvat u skladu sa prostornim planom. Vlasnici susjednih nekretnina jesu samo stranke u postupku koje moraju biti upoznate obuhvatom zahvata te kao takve sudjeluju u postupku, daju izjave, primjedbe pritužbe kod upravnog tijela koje vode postupak. 

prije 11 sati , ijurcic je napisao:

Koja prava imaju susjedi kao ja, u smislu zalbi i u kojem trenutku i na koje dozvole?

Dobiti ćete poziv sa uvid u spis predmeta. Možete se očitovati po istome. Nakon što bude izdana građevinska dozvola, ako ste sudjelovali u postupku dobiti će te jedan prijemjerak građevinske dozvole, na koju imate pravo žalbe. 

Žalbom možete odgoditi pravomoćnost građevinske dozvole, ali imajte na umu ako je zahvat u skladu sa PP-om i vaša žalba bude odbijena ili upravni spor okončan negativno, investitor Vas može tužiti. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znaci nemamo prava glasa? Niti nas se mora pitati...Moze se nasloniti na nasu zgradu polovicno ili u potpunosti...

Uređeno od ijurcic

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, 

imam pitanje u vezi s položajem zgrade koja je izgrađena na strmom terenu. Gradnja je legalna, a položaj takav da je susjednoj kući (sljedeći red iza zgrade) djelomično zaklonjen pogled na more. Dijelom mu se otvara pogled na more s prvog kata njegove kuće, i to preko našeg balkona (s bočne strane zgrade). Taj apartman na katu kuće iznajmljuje po većoj cijeni "s pogledom na more". Istodobno, mi bismo željeli malo privatnosti na balkonu i s te bočne strane staviti zastor ili neku vrstu zaklona. Kad smo to pokušali, susjed je počeo prijetiti. Osobno, prijavom, sudom, inspekcijom... Kad se zgrada gradila, (prije gotovo 20 godina) nije bilo problema i zaustavljanja. Neko smo vrijeme na toj strani balkona imali zaklon od trstike. Nitko se nije bunio. Od prošle godine nema mira. Što učiniti, imamo li se pravo zaštititi od pogleda ili to ne smijemo ako neka vrsta paravana ili zastora susjedu zaklanja pogled na more?  Unaprijed hvala na odgovoru.

Uređeno od Kirka8
Pogreška

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×