Jump to content
gesaugen

Lažni iskaz

Preporučene objave

Jedan detektiv mi je rekao da u slučaju davanja lažnog iskaza bi drž. odvjetništvo trebalo pokrenuti istražni postupak utvrđivanja istinitosti no da to nikad ne čini već za oporgavanje lažnog iskaza osoba treba pokrenuti privatnu tužbu. Da li je to isitna, da drž. odvjetništvo ne želi porektati utvrđivanje istinitosti iskaza čak ako postoji osnovana sumnja da je iskaz lažan?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Davanje lažnog iskaza je kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, tako da će DO obraditi svaku takvu kaznenu prijavu i pokrenuti postupak tamo gdje se utvrdi osnovana sumnja da je kazneno djelo stvarno i počinjeno.

Ako sumnjaš da je u nekom postupku dan lažni iskaz, podneseš kaznenu prijavu državnom odvjetništvu. Ako ju odbace, objasnit će ti ju zašto su ju odbacili, pa ćeš znati na čemu si.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, gesaugen je napisao:

Da li je to isitna, da drž. odvjetništvo ne želi porektati utvrđivanje istinitosti iskaza čak ako postoji osnovana sumnja da je iskaz lažan?

Nije istina, međutim svakako da treba prvo provjeriti postoje li elementi kaznenog djela, jer ljudi ponekad krivo protumače što lažan iskaz jeste.

Sve drugo objasnio je Drot.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×