Jump to content

Dokup radnog staža


Ugljan

Preporučene objave

Pitanje:

imam 62,5 godina zivota,i 27,7 staza.

tvrtka u kojoj radimi vrlo brzo moze otic u stečaj ili likvidaciju, zbog blokade računa.

Da li mogu otići u prijevremenu starosnu mirovinu?

da li mogu dokupiti staž 

Dali ako odem na Burzu mogu dobiti određene stimulacije(poslodavac koji me uposli moze li dobiti i kako dugo određena sredstva za pokrivanje doprinosa?

Dali prijavom na Burzu mogu dobiti novčanu pomoć, koliko dugo i sto je sa zdravstvenim osiguranjem?

Molim savjet sto bi za mene bilo najpametnije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Iako odgovor debelo kasni, evo mojih sugestija -

1. Glede mirovine (dokupa staža), moj savjet vam je da odete u najbližu Ispostavu HZMO-a i tamo upitate referenta, tako ćete dobiti najbolji mogući odgovor. Ovdje teško ima nekog, tko je vješt u toj grani (ili su previdjeli vaš upit, pa se možda sada jave). Koliko je meni poznato, dokupljivanja je ranije bilo, ali navodno više nije opcija, no osobno, nisam vješt u ovoj grani prava, pa uzmite ovo s rezervom (slobodno me ispravi tko ima točnih saznanja).

2. Glede stimulacija za potencijalnog novog poslodavca, opet, najbolja adresa za taj upit je HZZ (zavod za zapošljavanje), zna biti stimuliranja zapošljavanja osoba vaše životne dobi, jedino ne znam da li je to nešto što je uvijek opcija ili pak ovisi o točno ciljanim projektima/natječajima/programima koji se financiraju iz sredstava EU. Zato treba provjeriti na HZZ-u.

3. Ukoliko vaš radni odnos ne prestane vašom krivnjom, ostvarujete pravo na novčanu naknadu, a duljina ovisi o trajanju vašeg zadnjeg radnog odnosa, uglavnom ide od 90 dana (ako ste radili od 9 mjeseci do 2 godine) pa do 450 dana (ako ste radili preko 25 godina). Više o tome, vidite ovdje (čl. 45.)

4. Glede zdravstvenog osiguranja, bitno je da se javite u roku 30 dana od prestanka radnog odnosa nadležnoj Ispostavi HZZO-a, o čemu govori i ovaj link.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako firma ode u stecaj ili likvidaciju a vi zavrsite na burzi imate pravo na novcanu naknadu u trajanju od 450 dana, imate pravo i na zdravstveno osiguranje.

Nazalost nemate pravo na prijevremenu starosnu mirovinu jer je zakonski za nju potrebno 60 godina starosti i 35 godina radnog staza (a godine staza vam nedostaju).

Institut dokupa staza u RH ne postoji vec dugi niz godina, postoji institut "produzenog osiguranja" koji placate mjesecno cca 580 kn, ali to vam u vasoj sitiuaciji ne preporucam jer bi ga za prijevremenu mirovinu morali placati cca 7 godina a za to vrijeme cete vec steci uvijet za starosnu mirovinu (65 godina zivota).

Vas jedino spasava navrsenih 65 godina zivota kad cete moci u punu starosnu mirovinu (uvijet je 65 godina zivota i 15 godina staza).

Znaci jedino sto zasad mozete je primati 15 mjeseci novcanu pomoc od burze i cekati 65 godina zivota ili da vas neko u medjuvremenu zaposli.

Niste naveli dali ste mozda sudionik domovinskog rata sa najmanje 100 dana u borbenom sektoru ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Dokup radnog staža

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija