Jump to content

Upućenje na izvršenje kazne i uvjetni otpust


HJMarseille

Preporučene objave

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Bude to i nekoliko mjeseci, dok se obradi statistika, stavi u KE. Nakon polovice izdržane kazne može se postaviti zahtjev za uvjetni otpust.

1. Koliko je lako/teško dobiti odgodu od šest mjeseci zbog obiteljskih prilika?

 

2. Po zakonu je tako, ali sa svih strana vidim informacije da u realnosti molbu odobravaju samo nakon 2/3 izdržane kazne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
, HJMarseille je napisao:

Poštovani,

zanima me koliko vremena u prosjeku prođe od pravomoćnosti presuda do upućivanja na izvršenje kazne zatvora, kao i nakon koliko se odslužene kazne može tražiti uvjetni otpust?

Radi se o kazni od tri godine za zlouporabu u gospodarskom poslovanju.

Hvala unaprijed.

Nema pravila, računajte okvirno cca 6 mjeseci.

, HJMarseille je napisao:

1. Koliko je lako/teško dobiti odgodu od šest mjeseci zbog obiteljskih prilika?

Morate malo precizirati o kakvim prilikama bi bilo riječ i možete li ih potkrijepiti odgovarajućom dokumentacijom.

, HJMarseille je napisao:

2. Po zakonu je tako, ali sa svih strana vidim informacije da u realnosti molbu odobravaju samo nakon 2/3 izdržane kazne?

U pravilu, veća je vjerojatnost nakon 2/3 nego nakon 1/2. Po izmjenama zakona iz 2013., postoji i pokretanje postupka uvjetnog otpusta po službenoj dužnosti od strane upravitelja zatvora odnosno kaznionice, i to mjesec dana prije izdržane 3/4 izrečene kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Mislio sam na datum upućivanja. Okviran rok.

Glede drugog upita, kao što sam rekao, nekog strogog pravila nema, jer zavisi i o smještajnim kapacitetima kaznionica. Prvo se ide u Centar za dijagnostiku u ZG, pa se tamo bude cca mjesec dana, a onda se određuje kaznionica/zatvor u kojem će se izdržavati kazna, pri čemu je pravilo da se kazne do 6 mjeseci izdržavaju u kaznionici smještenoj u županiji najbližoj mjestu prebivališta zatvorenika, a iznad 6 mjeseci kako odredi Centar za dijagnostiku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom konkretnom primjeru dogodilo se slijedeće. Sa zamjenikom drž.odvjetnika koji vodi predmet je dogovoreno priznanje krivnje i kazna od 3 godine još  prije cca 4 mjeseca. Nakon toga je zakazano ročište u sedmom mjesecu na kojem se to trebalo realizirati. Međutim, zamjenik drž.odvjetnika se nenajavljeno (odvjetniku optuženog) nije pojavio i poslao je svog mlađeg kolegu koji uopće nije bio informiran o dogovoru. Budući da ga kolega nije uspio dobiti na telefon, ročište je otkazano za cca dva mjeseca.

Na novom ročištu se ponavlja potpuno isti slučaj, samo što je ovaj put došla treća djelatnica drž.odvjetništva, također bez informacije o dogovoru. :) Sudac je dao par sati pauze ne bi li dotična uspjela kontaktirati svog šefa, što nakon nekog vremena i uspijeva. On joj potvrđuje postojanje dogovora kojeg ona krene tipkati ne bi li ga sve strane potpisale i samo odnijele sucu. Nakon nekog vremena izlazi iz svog ureda i kaže da joj je jako žao, ali "šefica" (drž.odvjetnica) joj je rekla da ne pristaje na takav dogovor i da je to već rekla zamjeniku drž.odvjetnika, te da se ipak mora održati pripremno ročište, a do prve rasprave se stigne još pregovarati. <3 <3 <3

To se i dogodilo, prva rasprava je zakazana za kraj desetog mjeseca, odbrana je tražila ispitivanje svjedoka itd. Mene sad zanima, ako državno odvjetništvo odustane od bilo kakve varijante dogovora, ili ponudi veću kaznu koja optuženiku ne bi bila prihvatljiva do te mjere da odluči ići dalje sa suđenjem, ima li osnove za traženje izuzeća suca? Naime, svi ovi razgovori o (ne)postojanju dogovora sa djelatnicima drž.odvjetništva su se događali pred njim, tako da ne vidim kako optuženik može računati na objektivno suđenje i presumpciju nevinosti, kad je sudac već informiran da je bio spreman za nagodbu.

Hvala unaprijed!

 

uređeno: od HJMarseille
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Validno pitanje. Po meni, to ipak ne bi bila realna osnova za izuzeće (ionako biste "pucali" na otklon kao blažu varijaciju izuzeća, gdje nam je i praksa dosta štura u korist odobravanja izuzeća), jer suci su profesionalci, koji su svakodnevno suočeni s takvim scenarijima. Da je u pitanju porota (kao u SAD-u), onda bi to bila drugačija priča.

Uostalom, mogla se isto tako čuti glasina da DORH planira odustati od progona, mislite li da bi to onda išlo u prilog stavu suca da je okrivljenik nevin? Ne bi.

Jasno, sve ovo ne znači da vi ne možete uputiti zahtjev za izuzećem, no imajte na umu kako na odluku predsjednika suda po tom zahtjevu, nećete imati pravo žalbe, i tu će priča završiti. Eventualno bi vam ostalo da u žalbi na presudu ističete te argumente ponovno, pa da onda i viši sud to provjeri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija