Jump to content
tkopitaneskita

Zakup poslovnog prostora i svi porezi i naknade koji proizlaze iz ugovora o zakupu

Preporučene objave

Pozdrav svima,

molio bi neku dobru dušu koja ima nešto slobodnog vremena da mi pokuša odgovoriti na sljedeća pitanja, jer nigdje nisam uspio naći odgovore sam.

Dakle ovako: Nekretnina, tocnije stan, nalazi se u Zagrebu. Vlasnik je pravna osoba. Vlasnik sklopi ugovor o zakupu poslovnog prostora sa drugom pravnom osobom.

Koje sve porezne osnove nastaju po tom ugovoru, tko je porezni obveznik istih? Tko placa komunalnu naknadu i naknadu za uredenje voda, te spomenicku rentu, jer je stan u zgradi koja je spomenik kulturne bastine.

Te sto bi bilo sa svim porezima i naknadama kada bi zakupnik sklopio ugovor sa trecom pravnom osobom o podzakupu? Naravno, to bi bilo predvideno ugovorom o zakupu kao mogucnost..

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Uređeno od tkopitaneskita

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakupodavac je obveznik poreza na dobit od zakupa prostora, a troškovi koje spominjete ugovaraju se posebno u ugovoru o zakupu, obično padaju na teret zakupnika. Ako zakupnik kao podzakupodavac ostvari prihod od podzakupa prostora, tada on plaća porez na dobit od tog prihoda. Međutim, obje pravne osobe zakup tog prostora moraju imati u svojim djelatnostima ili vezano uz svoje djelatnosti (dakle, je li to stan za stanovanje ili smještaj zaposlenika), u protivnom se moraju doregistirati za obavljanje usluga smještaja. Sve ovo po mom mišljenju, dakako, dopuštam da porezna uprava ima drugačije mišljenje nego ja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala lijepo na odgovoru. Zakup bi se vrsio za obavljanje djelatnosti, dakle da bi se moglo registrirati sjediste pravne osobe. Nadalje, ukoliko su pravne osobe u sustavu PDV-a, a jesu.. sto ide s tim? Te porez na dohodak? taj se porez ne odnosi na pravne osobe ili?
 

jos jednom hvala na odgovoru.

te molba, mozete li me uputiti na zakone gdje prouciti o predmetnim porezima te prekrsjanim i kaznenim odredbama ukoliko se nesto prekrsi.. hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×