Jump to content

nasljedstvo ili podjela


mirka matić

Preporučene objave

Poštovani,

moj vjenčani suprug živi u mojoj kući jedanaestu godinu.Svoje nekretnine je ostavio svojoj djeci. Za sve ovo vrijeme radili smo oboje ali namjerno na kući nije bilo nikakvih ulaganja ili investiranja. Zanima me da li u slučaju razvoda ili moje smrti moj suprug ima pravo na dio naslijeđa s mojim sinom. Napravila sam pismenu oporuku u kojoj je moj sin jedini naslijednik. Unaprijed hvala.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste kucu kupili prije braka, ili ste ju naslijedili (nebitno kad), onda prilikom razvoda nema pravo na kucu. Pogotovo sto nije ulagano nista.

U slucaju smrti, dijeli kucu sa sinom. Na oporuku ima pravo traziti nuzni dio, dobio bi 1/4.

Mozete sa sinom potpisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju, onda ne dobiva nista.

 

Zanimljivo pitanje za strucnjake, moze li se potpisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s maloljetnim djetetom? Dijete bi trebalo skrbnika na tom ugovoru do punoljetnosti, ali mu majka ne moze biti skrbnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , miroslav6 je napisao:

Zanimljivo pitanje za strucnjake, moze li se potpisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s maloljetnim djetetom? Dijete bi trebalo skrbnika na tom ugovoru do punoljetnosti, ali mu majka ne moze biti skrbnik.

Nedopušteno,ovo iz razloga što u konkretnom slučaju ispunjenje  ugovornih  obveza  nebi preuzela  stranka  koja  je  u  ugovoru  navedena  kao  davatelj  uzdržavanja (maloljetni),  nego  zakonski skrbnik kao  treća  osoba  koja  nije  ugovorna  stranka,  uslijed čega ugovor stječe obilježja prividnosti i nema učinaka (čl.  66.  st.  1.  Zakona o  obveznim odnosima)  jer obvezu  ne  preuzima  ugovorna  stranka, dok s druge strane maloljetnik nemože preuzeti obvezu uzdržavanja,obzirom da se u pravnom smislu nemože starati o samom sebi a kamo li o nekom drugom.

Samo po sebi preuzimanje  ispunjenja  moguće  je  ugovoriti  prema  odredbi  iz  čl.  453 Zakona  o  obveznim  odnosima,  no bitno istaknuti da je  to onda ugovor  između  dužnika  i  trećega  kao  njihov  zasebni  pravni  posao, a  ne  kao  sastavni  dio  ugovora  o  doživotnom  uzdržavanju,što u bitnom gubi pravnu bit odredaba čl.579 Zakona o obveznim odnosima.

Općenito na pitanje da li skrbnik u ime svog štićenika može sklopiti navedeni vid ugovora sa trećom osobom daju odredbe čl.261 st.6 Obiteljskog zakona,čije odredbe daju pozitivan odgovor uz napomenu nužnog odobrenja CZSS,no analizirajući članak 261 u cjelosti ,može se zaključiti da se u tom slučaju maloljetnik uz svog skrbnika u takvom ugovoru može pojaviti samo na strani primatelja uzdržavanja,obzirom da se odredbe istog članka odnose isključivo na zaštitu imovine maloljetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija