Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

mirka matić

nasljedstvo ili podjela

Preporučene objave

Poštovani,

moj vjenčani suprug živi u mojoj kući jedanaestu godinu.Svoje nekretnine je ostavio svojoj djeci. Za sve ovo vrijeme radili smo oboje ali namjerno na kući nije bilo nikakvih ulaganja ili investiranja. Zanima me da li u slučaju razvoda ili moje smrti moj suprug ima pravo na dio naslijeđa s mojim sinom. Napravila sam pismenu oporuku u kojoj je moj sin jedini naslijednik. Unaprijed hvala.  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako ste kucu kupili prije braka, ili ste ju naslijedili (nebitno kad), onda prilikom razvoda nema pravo na kucu. Pogotovo sto nije ulagano nista.

U slucaju smrti, dijeli kucu sa sinom. Na oporuku ima pravo traziti nuzni dio, dobio bi 1/4.

Mozete sa sinom potpisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju, onda ne dobiva nista.

 

Zanimljivo pitanje za strucnjake, moze li se potpisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s maloljetnim djetetom? Dijete bi trebalo skrbnika na tom ugovoru do punoljetnosti, ali mu majka ne moze biti skrbnik.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 8 sati , miroslav6 je napisao:

Zanimljivo pitanje za strucnjake, moze li se potpisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s maloljetnim djetetom? Dijete bi trebalo skrbnika na tom ugovoru do punoljetnosti, ali mu majka ne moze biti skrbnik.

Nedopušteno,ovo iz razloga što u konkretnom slučaju ispunjenje  ugovornih  obveza  nebi preuzela  stranka  koja  je  u  ugovoru  navedena  kao  davatelj  uzdržavanja (maloljetni),  nego  zakonski skrbnik kao  treća  osoba  koja  nije  ugovorna  stranka,  uslijed čega ugovor stječe obilježja prividnosti i nema učinaka (čl.  66.  st.  1.  Zakona o  obveznim odnosima)  jer obvezu  ne  preuzima  ugovorna  stranka, dok s druge strane maloljetnik nemože preuzeti obvezu uzdržavanja,obzirom da se u pravnom smislu nemože starati o samom sebi a kamo li o nekom drugom.

Samo po sebi preuzimanje  ispunjenja  moguće  je  ugovoriti  prema  odredbi  iz  čl.  453 Zakona  o  obveznim  odnosima,  no bitno istaknuti da je  to onda ugovor  između  dužnika  i  trećega  kao  njihov  zasebni  pravni  posao, a  ne  kao  sastavni  dio  ugovora  o  doživotnom  uzdržavanju,što u bitnom gubi pravnu bit odredaba čl.579 Zakona o obveznim odnosima.

Općenito na pitanje da li skrbnik u ime svog štićenika može sklopiti navedeni vid ugovora sa trećom osobom daju odredbe čl.261 st.6 Obiteljskog zakona,čije odredbe daju pozitivan odgovor uz napomenu nužnog odobrenja CZSS,no analizirajući članak 261 u cjelosti ,može se zaključiti da se u tom slučaju maloljetnik uz svog skrbnika u takvom ugovoru može pojaviti samo na strani primatelja uzdržavanja,obzirom da se odredbe istog članka odnose isključivo na zaštitu imovine maloljetnika.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×