Jump to content
isirak10

Legalizacija objekta; vlasništvo stana

Preporučene objave

Poštovani, nasljedstvom smo od mog oca ja i sestra dobili svaki polovicu nekretnine koju je on posjedovao. Nekretnina se sastoji od dva stana u kojima već dvadesetak godina živimo ja i sestra, svaki u svome stanu. Kako je stan na 2. katu na kojem ja živim ilegalno izgrađen htio bih pokrenuti proces legalizacije, no sestra se sa time ne slaže i ne želi pokrenuti legalizaciju.  U slučaju da zahtjev ipak ne podnesem i da dođe do rušenja 2. kata koji je nelegalno izgrađen kako se dijeli vlasništvo onoga što ostaje? Da li ona koja već dvadesetak godina živi u stanu na 1. katu automatski postaje vlasnik ili se vlasništvo 1. kata dijeli na mene i nju?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , isirak10 je napisao:

no sestra se sa time ne slaže i ne želi pokrenuti legalizaciju.

Složila se ili ne, to upće nije bitno. Zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju može pokrenuti bilo tko pa tako i vi (za to imate rok od još samo 14 dana).

 

prije 2 sati , isirak10 je napisao:

kako se dijeli vlasništvo onoga što ostaje?

Niste naveli kako je opisana nekretnina niti kako su navedeni omjeri suvlasništva (I i II kat, no što je s prizemljem), no predmnjevam da ista kao takova nije etažirana, u ZK je upisan nekakov suvlasnički omjer na nekretnini pa se sigurno niti ne spominje drugi kat koji stvarno postoji ali pravno ne, te niti ste vi vlasnica stana na drugom niti sestra na prvom katu. Stoga, što u mogućem slučaju koji navodite? I dalje ostajete suvlasnici nekretnine u istim navedenim omjerima, no hoće li sestra nakon svega pokrenuti parnicu, kakvu i s kojim uspjehom pitanje je, ali je isto tako moguće. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×