Jump to content

Odgovornost prodavatelja


Wanksta

Preporučene objave

Nadam se da je tema u ispravnom odlomku.

Zanima me u slučaju kupnje proizvoda (auta), dali prodavatelj po načelu savjesnosti, poštenja ima obvezu upozoriti kupca za nedostatke na autu za koje zna da su kritični za sigurnost vožnje ?

Ako prodavatelj prešuti te informacije, a desi se štetni slučaj upravo radi tih prešutnih podataka, treba li i on odgovarati za štetu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To su vidljivi nedostaci, po mom mišljenju. Ako se radi o skrivenim nedostacima koji nisu mogli biti uočeni uobičajenim pregledom prilikom preuzimanja stvari, kupac je dužan o tome u roku od 2 mjeseca obavijestiti prodavatelja, a u trgovačkim ugovorima bez odgađanja (pod prijetnjom gubitka prava na raskid ugovora i naknadu štete), time da trgovac ne odgovara za skrivene nedostatke nakon isteka dvije godine od predaje stvari, a kod trgovačkih ugovora nakon šest mjeseci (kod rabljenih stvari godinu dana, kod trgovačkih ugovora i kraće, rokovi se mogu produljiti), ali je odgovornost vremenski neograničena ako se pokaže da je prodavatelj za taj skriveni nedostatak znao ili mu nije mogao ostati nepoznat.

Ograničenje i isključenje odgovornosti za materijalne nedostatke stvari (bilo vidljive ili skrivene) se može ugovoriti, ali ne ako je:

- prodavatelj znao za nedostatke, a o njima nije obavijestio kupca,

- prodavatelj nametnuo odredbu o ograničenju ili isključenju odgovornosti svojim monopolskim položajem,

- kod potrošačkih ugovora.

U konkretnom slučaju, ako je prodavatelj autosalon, a kupac fizička osoba, potrošač, onda nema isključenja i ograničenja odgovornosti, po mom mišljenju. Također, ovisi o nedostatku, je li ga bilo moguće uočitiuobičajenim pregledom ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od puste teorije, gdje se ovo pitanje vec dosta puta provlacilo po forumu, jos nisam vidjeo presudu/iskustvo da je netko uspio "natjerati" prodavatelja na ponistenje ugovora/povrat novca/djelomicno/u potpunosti...

Eventualno neka ozbiljnija auto kuca, koja radi ugleda popusti, pa izglade stvar... ali kod ovakovih svercera/pojedinaca - nemoguca misija...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija