Jump to content

Uknjižavanje otočića


čudo

Preporučene objave

Situacija je slijedeća, otočić (površina od 0.01 do 1 km2) kao vanknjižno vlasništvo, dokazivo slijedom pravomoćnih rješenja o nasljeđivanju u obitelji zadnjih 86 godina.
U z.k. izvatku, na temelju Rješenja Ministarstva kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, zabilježeno je svojstvo kulturnog dobra, kao i pravo prvokupa u korist RH, Županije, i Općine. Vlasništvo je 1/1 Republika Hrvatska. Otočić je generacijama u posjedu, obitelji, na njemu su trajni nasadi, koji se obrađuju dan danas, kao i legaliziran objekt-kuća. Posjed se uredno u katastarskom operatu vodi 1/1, koji se poviješću promjena posjeda na česticama može dokazati od 1960. godine a upisani vlasnik nikada nije nikom od pravnih prednika današnjeg posjednika a ni njemu osporavao posjed niti ičim ometao kroz sve godine fizičke radnje, odnosno intervencije bilo koje vrste u prostoru na otočiću. Mislio sam da zbog upisanog kulturnog dobra, nije moguća uknjižba, ali pregledavanjem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, članka 19. st. 2.ukoliko se smatra da se ima pravo uknjižbe na kulturnom dobru, može se podići tužba za dokazivanje prava vlasništva, ako ja to dobro tumačim.

Mišljenje, jesu li svi ovi navedeni dokazi, dovoljni za upustiti se u “bitku” dokazivanja prava vlasništva otočića a protiv RH?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Po onome što pišete, ja također bih, samo se prvo treba obratiti Općinskom državnom odvjetništvu, Građansko-upravnom odjelu (na području gdje se nekretnina nalazi) radi prethodnog pokušaja mirnog rješenja spora, možda postoji način da se i bez sudskog postupka prizna pravo vlasništva vanknjižnim vlasnicima, jer država zna biti pasivni tuženik u ovakvim situacijama. U svakom ćete slučaju saznati kako dišu, jer oni će zastupati državu i u sporu, ako ne dođe do mirnog rješenja spora (sve po čl. 186.a ZPP-a).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , čudo je napisao:

Hvala Ruby.

To je ono čega se ja plašim, ali na žalost, oni koji trebaju pokrećati postupak ne razumiju to, još su na onom "...to je moje, ma tko to meni može uzesti..."  :palacdolje: 

Slažem se s Vama, i ja sam radije za proaktivnost u rješavanju problema prije nego što postanu nerješivi, no što ćete...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija