Jump to content

tužba za nadoknadu štete ili kaznena prijava


viky viktorija

Preporučene objave

Poštovani, molim pomoć ! otac mi je bio suvlasnik zajedno sa svojim bratom na obiteljskoj kući nasljeđenu od roditelja. Kad je brat podizao kredit za svoju tvrtku otac mu je potpisao suglasnost da se stavi hipoteka na kuću, budući je tvrtka propala kredit nije vraćen , niti je brat pokušavao pokrenuti drugi posao ili naći bilo kakav drugi posao kako bi otplatio dug . Banka je kuću kupila na dražbi , da bi je na kraju prodala sinu od brata.Kuću koristi najviše brat i njegova žena i bave se najmom apartmana budući se kuća nalazi na moru. Naglašavam, otac  mi otplaćuje još jedan bratov kredit kao jamac ( ovrha već stavljena na nekretninu u kojoj živi)isto brat uzeo za svoju  firmu , brat ne želi sudjelovati u plaćanju. Čuli smo da možemo podignuti tužbu za nadoknadu štete za gubitak imovine sad ne znamo da li  ide krivična prijava za prevaru ili tužba . Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tema je premještena u PF Obvezno pravo jer se radi o naplati dugovanja.

Što se tiče odgovora na Vaše pitanje, ne znam što bih Vam mogla savjetovati, jer se bojim da je Vaš otac legalno preveslan. Trgovačko društvo kojem je Vaš otac bio jamac više ne postoji? A dao je suglasnost da se hipoteka stavi i na njegovu polovicu kuće? Kad se sve to događalo?

Jedina šansa da se odgovornost prebaci s nepostojećeg trgovačkog društva na odgovornu osobu je tužba za proboj pravne osobnosti pred trgovačkim sudom ili kazneni postupak, recimo za onemogućavanje naplate, odnosno povredu tuđih prava ili zloupotrebu u postupku stečaja, ali za sve to morate imati dokaze: u slučaju tužbe morate imati konkretnu radnju kojom je direktor umanjio imovinu društva tako da ono nije moglo podmirivati obveze prema vjerovnicima pa je propalo, a u slučaju kaznene prijave također morate reći koju je točno zloupotrebu odgovorna osoba počinila, što je u praksi vrlo teško dokazivo, iako očigledno iz aviona. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ste Vi na dražbi bili u mogućnosti kupiti tu kuću od oca i strica po povoljnijoj cijeni, vjerojatno ne biste tako mislili. 

Nije, ako je sin vlastitim novcem kupio kuću svojim roditeljima, onda to nije nelegalno. 

Naime, što - da bi postojala prijevara, mora postojati prijevarna namjera na strani počinitelja. Prijevarna namjera mora postojati od početka, od samog dovođenja u zabludu. Stoga, u konkretnom slučaju, trebalo bi da je Vaš stric još kod ishođenja suglasnosti od Vašeg oca za stavljanje hipoteke na zajedničku kuću, znao i namjeravao svoju firmu upropastiti i dovesti u stečaj, kako bi onda za tek dio vrijednosti kupio kuću u sudskom postupku. Možda je Vaš stric zločinački veleum, ali igrati tako dugu igru kroz dvadeset godina ukazivalo bi najmanje na Machiavellija. Više mislim da je ovdje slučaj da su se nosili s okolnostima kako su mogli u datom trenutku.

No ako smatrate da tu nečega ipak ima, nitko Vas ne sprječava i ništa Vas ne košta da podnesete kaznenu prijavu nadležnom općinskom državnom odvjetništvu, pa možda oni nešto nađu (neku utaju poreza, neku drugu zlouporabu), a ako ipak odbace Vašu kaznenu prijavu, barem ćete biti mirni da ste učinili sve što ste mogli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija