Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Crispin

Upis promjena u registar udruga

Preporučene objave

Udruga bi htjela upisati neku promjenu u registar udruga (sjedište). Odluku je donijelo Predsjedništvo (koje je Statutom ovlašteno za donošenje takve odluke većinom glasova) na način da je predsjednik poslao odluku poštom na adrese većine članova predsjedništva koji su istu ovjerili svojim potpisom (kao ovlaštene osobe). Je li navedena potpisana i pečatirana odluka dovoljna za upis promjene ili je potrebno održati i fizički sjednicu predsjedništva na kojoj se donose onda takva odluka (zapisnik sjednice predsjedništva traži Središnji državni portal: https://gov.hr/moja-uprava/aktivno-gradjanstvo-i-slobodno-vrijeme/udruge/prijava-promjena-i-prestanak-djelovanja-udruga/444  )

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pitanje: U trenutku kada predsjednik udruge da ostavku, sve obveze preuzima dopredsjednik udruge. Da li sam u pravu? Koji su daljnji postupci ? Izbor novog predsjednika? Unos promjena u registrima jer se mijenja ovlaštena osoba? Sazivanje izvanredne sjednice Skupštine? Da li sve te radnje oko promjena obavlja dopredsjednik ili novi predsjednik?   Ne znam kojim redom...U statutu udruge nije točno definirana takva situacija. Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Saziva skupštinu i bira se novi predsjednik i ostali članovi izvršnog/upravnog odbora (zavisi hoće li koji od njih bit predsjednik).Nakon toga izvrše se izmjene u registru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znači da je tako trebalo postupiti i kada je član izašao iz udruge, a taj član je bio član jednog od tijela udruge, da li je bilo potrebno sazivati Skupštinu, tj. sve članove ili je dovoljno na sastanku aktivnih članova (ima i onih koji su članovi samo na papiru pa se za dogovore oko aktivnosti sastajemo samo aktivni) predložiti novog člana? U statutu udruge nije to najjasnije definirano. Ako se ne postupi tako, da li je to grubo kršenje Zakona ili Statuta i da li za to postoje sankcije?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne mogu govorit napamet kad ne znam što piše u statutu (obično je manje više svagdje jednako).Saziva se skupština jer oni odlučuju o tijelima.Piše u statutu koliko članova je dovoljno.

Naravno da se može kršit i statut i zakon.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×