Jump to content
Pearl99

Pokretanje ostavinske rasprave

Preporučene objave

Mama mi je umrla nedavno i slijedi pokretanje ostavinske rasprave. Mama je ostavila kucu, naslijednici smo brat i ja. Moj problem su ovrhe, blokirana sam zbog velikog duga i zanima me da li ce ovrsitelji moci automatski sjesti na moju naslijedjenu imovinu, radi se o pola kuce koju bih po mami trebala naslijediti. Da li se ovrsitelje moze sprijeciti da ovrse dio kuce koji trebam naslijediti?  Hvala.

Uređeno od Pearl99

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ukoliko prihvatite naslijeđenu imovinu, ona postaje Vaša i kao takva može biti predmet ovrhe. Nije baš da to ide automatski, na način da ovrhovoditelj može odmah ˝sjesti˝ na Vaš dio. Međutim, ide na načina da ovrhovoditelj zatraži promjenu premeta i sredstva ovrhe na Vašu nekretninu ili dio nekretnine, naravno ukoliko je dug veći od 20.000,00 kn.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve ovisi sto Vi zelite i gdje zivite.

- Mozete se odreci nasljedstva, onda gubite sve sto Vam inace pripada: pola kuce, novac iz banke i ostale stvari sto je majka imala, a niste spomenuli (od skupljih stvari npr. auto, veca kolicina zlata). Ako zivite u toj kuci, tamo mozete biti sve dok Vam brat dopusta, tj. moze Vas izbaciti, prodati kucu. Ako su odnosi OK, onda OK, ali u buducnosti se to moze promjeniti.

- Mozete naslijediti sto Vam pripada, u dogovoru s bratom prodati kucu i ostale stvari, otplatite dug ili bar dio duga da Vam se smanji glavnica i kamate.

(- Moze i brat sve naslijediti ako zeli kucu, a Vas isplatiti u novcu pa vi isplatite ili umanjite dug, platite 5% (ili koliko vec) poreza na dar u novcu)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Obzirom da je već pokrenut ovršni postupak i da ste blokirani, ovrhovoditelji samo čekaju priliku da promjene predmet i sredstvo ovrhe, u Vašem slučaju bi to bila nekretnina. Ukratko, ta nekretnina ne smije biti u Vaše vlasništvu ili smije biti u Vašem vlasništvu, ali na jako, jako kratko vrijeme. Možete na ostavinskoj raspravi ne prihvatiti se nasljednog dijela u pogledu te nekretnine, odnosno odreći je se tako da je brat dobije u vlasništvu  1/1, a potom da je on sa sebe taj Vaš dio prenese na nekoga koga Vi odaberete, npr. supruga, dijete… Ili druga opcija da se ostavinskoj raspravi prihvatite svog nasljednog dijela i za tu 1/2 nekretnine, da se brat i Vi odreknete prava na prigovor i da to rješenje o nasljeđivanju odmah postane pravomoćno, te da što prije Vi osobno prenesete taj svoj dio nekretnine na nekoga.  U prvom slučaju je rizik da Vas brat ne prevari, a u drugom je rizik da ovrhovoditelj dostavi sudu prijedlog za promjenu predmeta i sredstva ovrhe na nekretnini, za vrijeme dok je taj dio nekretnine još uvijek u Vašem vlasništvu odnosno suvlasništvu sa bratom.

Uređeno od Borbena7
ispravak

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Borbena7 je napisao:

a u drugom je rizik da ovrhovoditelj dostavi sudu prijedlog za promjenu predmeta i sredstva ovrhe na nekretnini, za vrijeme dok je taj dio nekretnine još uvijek u Vašem vlasništvu odnosno suvlasništvu sa bratom.

U ovom drugom slučaju postoji i rizik tužbe od strane ovrhovoditelja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×