Jump to content

Pokretanje ostavinske rasprave


Pearl99

Preporučene objave

Mama mi je umrla nedavno i slijedi pokretanje ostavinske rasprave. Mama je ostavila kucu, naslijednici smo brat i ja. Moj problem su ovrhe, blokirana sam zbog velikog duga i zanima me da li ce ovrsitelji moci automatski sjesti na moju naslijedjenu imovinu, radi se o pola kuce koju bih po mami trebala naslijediti. Da li se ovrsitelje moze sprijeciti da ovrse dio kuce koji trebam naslijediti?  Hvala.

uređeno: od Pearl99
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko prihvatite naslijeđenu imovinu, ona postaje Vaša i kao takva može biti predmet ovrhe. Nije baš da to ide automatski, na način da ovrhovoditelj može odmah ˝sjesti˝ na Vaš dio. Međutim, ide na načina da ovrhovoditelj zatraži promjenu premeta i sredstva ovrhe na Vašu nekretninu ili dio nekretnine, naravno ukoliko je dug veći od 20.000,00 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ovisi sto Vi zelite i gdje zivite.

- Mozete se odreci nasljedstva, onda gubite sve sto Vam inace pripada: pola kuce, novac iz banke i ostale stvari sto je majka imala, a niste spomenuli (od skupljih stvari npr. auto, veca kolicina zlata). Ako zivite u toj kuci, tamo mozete biti sve dok Vam brat dopusta, tj. moze Vas izbaciti, prodati kucu. Ako su odnosi OK, onda OK, ali u buducnosti se to moze promjeniti.

- Mozete naslijediti sto Vam pripada, u dogovoru s bratom prodati kucu i ostale stvari, otplatite dug ili bar dio duga da Vam se smanji glavnica i kamate.

(- Moze i brat sve naslijediti ako zeli kucu, a Vas isplatiti u novcu pa vi isplatite ili umanjite dug, platite 5% (ili koliko vec) poreza na dar u novcu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da je već pokrenut ovršni postupak i da ste blokirani, ovrhovoditelji samo čekaju priliku da promjene predmet i sredstvo ovrhe, u Vašem slučaju bi to bila nekretnina. Ukratko, ta nekretnina ne smije biti u Vaše vlasništvu ili smije biti u Vašem vlasništvu, ali na jako, jako kratko vrijeme. Možete na ostavinskoj raspravi ne prihvatiti se nasljednog dijela u pogledu te nekretnine, odnosno odreći je se tako da je brat dobije u vlasništvu  1/1, a potom da je on sa sebe taj Vaš dio prenese na nekoga koga Vi odaberete, npr. supruga, dijete… Ili druga opcija da se ostavinskoj raspravi prihvatite svog nasljednog dijela i za tu 1/2 nekretnine, da se brat i Vi odreknete prava na prigovor i da to rješenje o nasljeđivanju odmah postane pravomoćno, te da što prije Vi osobno prenesete taj svoj dio nekretnine na nekoga.  U prvom slučaju je rizik da Vas brat ne prevari, a u drugom je rizik da ovrhovoditelj dostavi sudu prijedlog za promjenu predmeta i sredstva ovrhe na nekretnini, za vrijeme dok je taj dio nekretnine još uvijek u Vašem vlasništvu odnosno suvlasništvu sa bratom.

uređeno: od Borbena7
ispravak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:

a u drugom je rizik da ovrhovoditelj dostavi sudu prijedlog za promjenu predmeta i sredstva ovrhe na nekretnini, za vrijeme dok je taj dio nekretnine još uvijek u Vašem vlasništvu odnosno suvlasništvu sa bratom.

U ovom drugom slučaju postoji i rizik tužbe od strane ovrhovoditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija