Jump to content
mak18

Opomena pred ovrhu - pričuva

Preporučene objave

Pozdrav,

Dobila sam obavijest o opomeni/stanju duga na 13+ tisuća kuna na zajedničku pričuvu za stan u Makarskoj.

Stan sam naslijedila prije malo više od godinu dana nakon smrti majke, koja je pak isti naslijedila nakon smrti bake prije 5 godina.

Za postajanje duga ne znam. Pretpostavljam da su placali sve račune ali ne mogu biti sto posto sigurna jer je stan kupljen prije cca 25 godina i također zbog seobe i majčinog liječenja možda nismo ni dobili sve račune.  

U obavijesti mi piše da podmirim dugove ili će pokrenuti ovršni postupak (ne piše ni u kojem roku). 

Pitanja:

1. Mogu li prije nego oni pokrenu bilo kakav postupak tražiti točno koje pričuve (mjesec, godina) nisu uplaćene?

2. Što ako mi ne odgovore? (Pretpostavimo da neće) 

3. Mogu li se pozvati na zastaru? (Nisam sigurna vrijedi li rok od tri godine, 5 godina, 10 godina).  Pretpostavljam da zastara ne vrijedi za račune unutar tog roka? 

4. I mogu li se pozvati na zastaru ako ne znam koji točno računi oni smatraju da nisu placeni?

5. Koliko sam shvatila moram uputiti prijedlog za zastaru (ili nešto slično) njima? Ili na sud?

Molila bih pomoć.

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1. Možete, no u tome dopisu ćete naglasiti da ne znate za postojanje ikakovog duga niti isti priznajete, te da ukoliko oni smatraju da isti postoji neka vam dostave izvod iz poslovnih knjiga prema kojem smatraju da imaju nekakova potraživanja. Šaljete preporučeno s povratnicom.

2. Ništa, vjerovatno ćete dobiti Prijedlog s Rješenjem o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave uz koji će biti i priložen izvod iz poslovnih knjiga te će vam iz toga biti poznato o kojem se dugu radi i za koje razdoblje.

Za sve ostalo (3, 4 i 5), zastarani rok za račune za pričuvu je tri godine i sve oko toga možete se pozvati na zastaru, odnosno prigovarati na rješenje o ovrsi u dijelu ili u cijelosti. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bok,

hvala na info.

Čula sam se telefonski s njima da li imaju podatke po kojem tvrde da je dug. Pa su mi otprilike rekli da navodno od 2009 nisu dobili uplate. Ali mi je naglasila da su oni pokrenili dvije ovrhe navodno, jednu 2012 godine, kako ne bi došla zastara.

Sad ne znam jel to standard sto kažu jer me čudi da nije dospjela nikome obavijest o tome već 6 godina.

H&P su mi se javili u roku 3 mjeseca od ostavinske za neki dug u banci od 300kuna po majci. 

Zašto ako su pokrenuli ovrhu kažu u pismu da će pokrenit ovrhu ako se ne podmire dugovi?

Navela mi je da imaju opciju otplate u ratama pri čemu se onda ne plaćaju sudski troškovi...ali ako je vec pokrenuta ovrha...zar onda ne moram ionako platit troškove toga neovisno, ako se pokaže da dug postoji? 

Hvala unaprijed

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , mak18 je napisao:

Pa su mi otprilike rekli da navodno od 2009 nisu dobili uplate. Ali mi je naglasila da su oni pokrenili dvije ovrhe navodno, jednu 2012 godine, kako ne bi došla zastara.

Sad ne znam jel to standard sto kažu jer me čudi da nije dospjela nikome obavijest o tome već 6 godina.

Zašto ako su pokrenuli ovrhu kažu u pismu da će pokrenit ovrhu ako se ne podmire dugovi?

Paze oni na zastarne rokove, ali bilo bi dobro provjeriti da li je postupak pokrenut prije smrti bake ili poslije. Ako je pokrenut prije njene smrti, onda je u tom predmetu trebalo napraviti prekid postupka, a potom ovrhovoditelj tako čeka da kamate rastu dok određenog momenta, dok ne predloži nastavak postupka na nasljednika na način da uz podnesak dostavi rješenje o nasljeđivanju, a temeljem kojega sud donosi rješenje o nastavku u odnosu na nasljednika.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Malo sam tražila po papirima starima.

Nemam nikakvu obavijest o pokretanju postupka.  

Našla sam samo jednu opomenu za dug iz 2010 u 12tom mjesecu gdje kažu da će pokrenut ovrhu ako se ne plate dugovi (cca 4k kn). I to na ime od djeda koji je umro 1998.

Baka je umrla 2011 i to na početku godine. 

Nemam dokaza o pokretanju ovrhe. Nije mi jasno kako 8 godina nitko nije došao s opomenom ili obavijesti o pokrenutom postupku. Nego tek sad mi šalju opomenu na 13k kn na djedovo ime (u koju je ubrojen i ovaj prvi iznos što su slali opomenu od 4k) ako je vjerovati podacima o uplatama (i nedostatku istih) koje mi je dala djelatnica telefonski.

Nisam sigurna što mi je tu najpametnije činiti. Teško da ću naći dokaze o uplati za tako stare račune i pretpostavljam da ću morati to platiti, ali ne bih htjela plaćati nešto za što oni nisu pravovremeno obavijestili ili imat dodatne troškove  zbog čudnog vođenja postupka (ako se vodi). 

Ona mi je rekla da ako se dogovorimo o plaćanju da onda platim samo taj dug bez troškova suda (ali ja iskreno nemam nigdje papir koji kaže da je to pokrenuto). I zbog 3 nasljeđivanja u međuvremenu ne znam koji je najbolji način to odraditi. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, mak18 je napisao:

I zbog 3 nasljeđivanja u međuvremenu ne znam koji je najbolji način to odraditi. 

Najbolje Vam je ne žuriti s plaćanjem, jer kad je toliko čekalo može još koji dan. Pođite na sud i provjeriti, da li od tog ovrhovoditelja postoje pokrenuti postupci na ime Vaših predaka i ukoliko postoje u kojim su fazama. Na ovu informaciju imate pravo kao nasljednica, pa kad to utvrdite, možete biti puno pametniji za daljnje postupanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×