Jump to content

Spor oko održavanja nekretnina


ANA90

Preporučene objave

Molim Vas brzi odgovor.

Moj otac redovito godinama održava međnu parcelu koja pripada njegovoj sesti koja je u Njemačkoj. Njezine dvije  pacele zapravo te iste parcele mislim da su još uvijek i pod ovrhom.

DALI SU ONE ONDA NJEZINO VLASNIŠTVO? Koje su njene ovlasti i prava nad nekretninom pod ovrhom?

Jedna je bočno do naše međe Zapuštena livada koju moj otac održava u opsegu košnje nekih 3 metra od međe. Druga pak nekretnina je u tolikoj mjeri zapuštena da je šikara i drveče zaraslo staru ruševnu kuču i štalu te i tu parcelu moj otac godinama održva u gornjem našem djelu međe nekih 5-7metara cjepajuči šikaru. Da to ne čini do naše nekretnine nebi mogli  lako doči zbog zaraščene livade a gornja strana do međe  i zarasla bi  u šumu. ČIščena je od očeve strane više od 13 godina. NE tražimo nikakva prava na njezinoj nekretnini niti smo išta potraživali u gruntovnici.

Dok su odnosi bili uredu sa njegovim dvijema sestrama ona ga je stalno moljakala da joj održava cjelu parcelu koja ima nekih 2 jutra.   Pogotovo za ova koja je šikara. Što je i moj otac u više navrata činio i čistio čak i cjelu parcelu.

U KOJEM OMJERU OD MEĐE  MOJ OTAC SMIJE PO ZAKONU ODRŽAVATI TUĐU PARCELU AKO SU SUSJEDNE PARCELE ZAPUŠTENE;NAPUŠTENE?

Sada kada odnosi več 3 godine nisu uredu i to zbog činjenice da su mu se obije sestre raspisale na imovinu  na koju nemaju zakonsko pravo ove sad "kuhaju i kopaju" te glume ugrožene.

Moj otac im je godinama slijepo vjeraovao i sad kada je uvidio kakve su mu sestre i više ih ne sluša te  nisu u kontaktu ove nemaju mira jer bi  on trebao on biti po starom njihov slijepi poslušnik.

Oba dvije sestre znaju da čistimo zemlju .Prva sestra iz HR nije željela dogovor tj njezina kčer  podnjeli smo tužbu i vlasnički spor dobili. Nažalost ima još njenih krivih upisa prava na našim nekretninama.

Sestra iz Njemačke koja je danas malo prije prijetila" da što on čisti njezinu zemlju i što si radi put itd itd"..... Sljedeča za vlasnički postupak za druge nekretnine a ne ove zbog kojih ona sad prijeti mom ocu.

Moj otac je na počišeni dio  posadio dvije vočke  negdje recimo iznad naše parcele na dio koji niti nismo sigurni dali pripada toj njegovoj sestri ili nama  jer međa nije utvrđivana.

TRAŽILA SAM OD OCA DA VOĆKE PORUŠI....Što je on upravo i učinio .
Dali smo dobro postupili?...Velim ovdje se radi o čistom inatu njegove sestre.

Moj otac prvobitno nije želio maknuti vočke ali je to ipipak radi vlastita mira i našeg učinio.

Sestri je  otac samo u razgovoru kad je ova prijetila ...REKAO:"da ona znade kud se treba obratiti ako smatra da on radi štetu na njezinim parcelama i da bi mu ona ustvari trebala biti zahvalna što joj održava   parcele . Dasi on ne radi nikakav put več hoda kud je i ona hodala kad je bila mala jer je tu "stara služnost puta" za cjelu obitelj još prije valjda 100 godina.

Imam stari vlasnički list za put  na kojem je put evidentiran ali je kod parcelacije naše  nove nekretnine  izostavljen njegov ponovni upis u gruntovnicu ,greškom nekoga.Rekao  sestri također da je on njoj odavno mogao pozvati komunalnog redara i poslati joj račun a što on kao brat nikada nije učinio i da to mu je hvala što čisti njezine nekretnine. NARAVNO I PREKINUO TELEFONSKI RAZGOVOR :)

DALI MOJ OTAC ZBOG SVEGA NAVEDENOG AKO SAD PREKINE"" RECIMO PRISILNO ODRŽAVANJE NJENE NEKRETNINE MOŽE ZVATI KOMUNALCA DA POČISTI  NJENE PARCELE?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Spor oko održavanja nekretnina
Prije 35 minuta, ANA90 je napisao:

DALI SU ONE ONDA NJEZINO VLASNIŠTVO? Koje su njene ovlasti i prava nad nekretninom pod ovrhom?

Ukoliko se radi o zabilježbi ovrhe nad nekretninom, je. Ovlasti i prava su ista kao da nema zabilježbe osim u dijelu što je ne može prodati bez suglasnosti ovrhovoditelja.

 

Prije 37 minuta, ANA90 je napisao:

U KOJEM OMJERU OD MEĐE  MOJ OTAC SMIJE PO ZAKONU ODRŽAVATI TUĐU PARCELU AKO SU SUSJEDNE PARCELE ZAPUŠTENE;NAPUŠTENE?

Samo ono što prelazi među s tuđe nekretnine. Regulira Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u čl.105

Prije 42 minuta, ANA90 je napisao:

DALI MOJ OTAC ZBOG SVEGA NAVEDENOG AKO SAD PREKINE"" RECIMO PRISILNO ODRŽAVANJE NJENE NEKRETNINE MOŽE ZVATI KOMUNALCA DA POČISTI  NJENE PARCELE?

Može, ukoliko se ovome radi i zna koje su mu ovlasti. A to je sve regulirano Odlukom o komunalnom redu ili sličnom Odlukom o uređenju naselja, što god je JLS donijela. Tim aktom komunalni redar ima pravo rješenjem narediti vlasniku nekretnine uređenje iste , ukoliko ne postupi po rješenju izvršiti isto putem treće osobe te vlasniku i spostaviti račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru...Znači moj otac je odžavao nekretnine NA ZAHTJEV RANIJI NJEGOVE SESTRE ali van zakona i izvan prava  omjera širine koju smije dirati susjednu nekretninu ali pošto je to ranije njegova sestra sama tražila da održava i on je nastavio održavanje bez obzira na odnose između njih (a i odgovaralo nam je jer je bilo čišče)...Zar ga ona ima pravo sada tužiti ??

Dakle što u slučaju da se  njegova sestra sad za inati i idemo na sud ?

Mi nemamo  nesmetani prilaz svojim nekretninama ako to moj otac ne održava i dalje.

Sama je tražila ranije da održava nekretnine u slučaju  postupka možemo se pozvati na te činjenice?

Ovo sa komunalcima ,odlično.

Dalje če mo tako rješavati stvari :) s obzirom na njezino "sestrinsko ponašanje".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

 

 

 

 

Pisani trak nažalost nemam sve se dogovaralo usmeno kad je ona kupila tu parcelu ,dok je drugu dobila kao naknadu za sudske troškove za sud koji je dobila u RH

Mislim  da negdje u kompu imam sliku od ekipe od prije 5-6 godina kad su susjedi pomagali čistiti njezinu šikaru .

Iskreno se nadam da ču  iskopati tu sliku  jer oba sudionika akcije čiščenja sad pokojni. Ostali susjedi  ko susjedi inače vole vodit tuđu brigu a sad ovi naši baš i nisu takvi i pitanje tko če biti željan svijedočiti.

POSTUPAK iz jučer dobivenog podneska od njenog odvjetnika je i te kako moguč.

PIŠE: u zastupanju naše stranke ,vaše sestre......koja nas je izvijestila da ste na njezinu česticu zasadili više stabla....

VOČKE JE OTAC ODMHA POCJEPAO .

Nadalje  ona izjavljuje da si je moj otac na njenoj parceli "napravio put"

MI NEZNAMO NA ŠTO ONA MISLI....Bočno uz našu nekreninu  moj otac je  kosio  za dvije širine kosilice i to je to...Sad dali njoj to izgledalo kao put ne znam.

Donja strana kako njezine parcele tako i  naše te  ostalih raspodjeljenih nekretnina unutar sudske diobe  od uvijek je postojao put koji se preko 100 godina koristio od svih i tako je bio upisan u ZK" služni put " do nekretnina sa javnog puta a uz koji se proteže potok.

Protekom godina a tek sad smo uvidjeli da je kčbr izbrisana u gruntovnici kao zasebna nekretnina???

Traži da nekrenine dovede u prvotno stanje i da če inače pokrenuti postupak.

1)VOČKE JE ODPiLIO

2) MORAMO PRESTATI KOSTI BOČNO DO NAŠE NEKRETNINE;OK.

Što je sa košnjom djela koji vodi i preko njene nekretnine do naše i ostalih nekretnina...DONJA STRANA SLUŽNI PUT a za koji ne znam zašto je izbrisan iz ZK?

Imam stari poseban ZK iz kojeg je vidljivo da se preko naše čestice također spominje "PUT I POTOK"

Ne spominje nikakve brojeve čestica al prema tel.razgovoru u globalu zanmo o čemu se radi al nam put nije jasan.

MORAM PROSLJEDITI ODGOVOR U NEPREKORAČIVOM ROKU OD 15 DANA...To znaći od primitka pošte ili kako je navedeno u dopisu?

ZANIMA ME AKO JE NEKRETNINA NJEZINA OD NAŠE GOSPODARSKE ZGRADE UDALJENA SAMO NEKIH 3METRA A OD KUČE 4-5 KAKO SE ONDA PREMA TOME ODNOSI ZAKON  O ODRŽAVANJU NAPUŠTENE _ZAPUŠTENE NEKRETNINE???

Mislila sam njenom odvijetniku poslati slike odpiljenih vočki,sliku šikare i onog što je moj otac kosio te tražiti da nam objasni u kojem omjeru mi možemo ili nemožemo čistiti te zarasle nekretnine očeve sestre.

Dali po takvom mogu tražiti da se očeva sestra izjasni preko odvjetnika o suglasnosti ili ne suglasnosti održavanja nekretnine?

Nadalje misla sam i navesti da uprotivnom ako ona nije suglasna da u  nekoj određenoj mjeri moj otac čisti njezine nekretnine da smo primorani da tražimo rješenje od grada tj gradskog  komunalnog redara .Ono koje ste vi gore spomenuli.

DALI SMATRATE DA TO MOGU NAVESTI U OGOVORU.

Koje je vaše mišljenje ?

Što da pošaljem njenom odvijetniku?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija