Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

ANA90

Prednost kod upisa invalidnog djeteta u Glazbenu školu

Preporučene objave

Ispričavam se ako je tema upučena na krivo mjesto.

PITANJE: Dali djete sa posebnim potrebama koje je prošlo inkluziju u redovno školstvo. Učenik 2 razreda redovne osnovne škole uz pomoč asistenta i  koji  pohađa nastavu po osobnom kurikulumu ima pravo prvenstva upisa u redovnu glazbenu školu?

Moja nečakinja očito je ocjenjivana kao i sva ostala zdrava djeca i za samo "pola boda "stavljena ispod crte na čekanje.

Dali postoji kakav zakonski okvir na koji se možemo pozvati kod bodovanja  djeteta sa pos.potrebama?

Radi se o  nečakinji koja je slijepa a koja ima predznanje u sviranju i prije zahtjeva za  upis u 1 razred glazbene škole. 

Malenoj sam  plačala privatni tečaj od 40 sati u kojem je ona uz pomoč profesora  u našem lokalnom učilištu več savladala i naučila kako pravilno izvoditi  glazbenu ljestvicu na klavijaturi.

Također malena je naučila i cjelu C-dur ljestvicu prema naprijed i nazad .Sama svira par dječih pjesmica. Ne svira samo jednom rukom več sa obije i uz to i pijeva. Njezin profesor iz učilišta mi je objasnio da je to naj teži dio. Dakle  da se uključi i lijeva ruka u sviranje.Malena je več imala jedan javni nastup i natupala je na školskoj priredbi.

Otac   njenog prijatelja iz razreda nije mogao vjerovati da ona  nije upala u upis za glazbenu školu koja pripada našoj osnovnoj školi zbog činjenice da njegov sin nema nikakvo predznanje a 4 je na listi i upao je u glazbenu .Nečakinja se nalazi ispod "crte" te je na čekanju.

Kada  smo zvali ponovno voditelja glazbene  zbog čega je netko tko nema nikakvog predznanja a i ima druge opcije za druge instrumente stavljen ispred malene kao i druga djeca  počeo se opravdavati " da on nije rekao da mala nije upala te da je malena 95% upala u glazbenu te da če on nama objasniti što je znao ovaj iznad crte a malena ne". Do škole manje od10 km,

Malena za manje od sat kreče pnovno na moguči upis u glazbenu i smatram da ovakav pristup kod upisa i njegovo opravdavalje vrjeđa  kako malenu tako i nas a da negovorim za stres koji se stvara malenoj jer je to nešto što ona žarko želi i jako se trudi. Vinko B. isto stoji iza toga da je mala talentirana i da ju tu treba usmijeriti. Putovanja u Zagreb30-40 km u Vinko B.  uz OŠ bila bi prenaporna za djevojčicu.

Jedna druga škola prihvatila je da malu upiše kod sebe i ako smo profulali upis.Opet putovanje 30 km.Surađuju sa kazalište slijepih itd itd ...Super opcija  ,mala toplo prihvačena uz razumjevanje ali predaleko.Oni su nam rezerva  i definitivno bolja opcija zbog samog početnog pristpa škole ali nažalost možda čemo morati opteretiti malu putovnjem.

 

 

Tečaj smo baš sa ciljem i plačali da netko spozna njezine mogučnosti i da ne vide samo njezin hendikep koji malenu sputava a malena je izrazito inteligenta samo treba više truda,razumjevanja i pronači način kako joj nešto objasniti

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 Nečakinja upala u glazbenu.

Razgovarali smo sa voditeljem . Odustajanja za klavir nema u školi . Previše učenika a primali su još samo 5 učenika. Otvoreno smo izrazili mišljenje da je nečakinju stavio ispod crte jer se ne želi potruditi da radi sa slijepim djetetom a koje je dokazalo da može i želi. Ni malo mu nije bilo drago kad smo spomenuli "da je raniji profesor našao način i uvidio muzikalitet a i talen  za glazbu .Rekli su nam prijatelji da je bilo burnih reakcija od roditelja koji znaju da mala več na velikom svira a da nije upala u glazbenu .Nisam upoznata dali se netko i od njih direkno žalio voditelju zbog takovog pristupa prema nečakinji .Mala smo sredina i svi žele da mala uspije.

Dali se glazbena vodi kao redovito školstvo?

Tada po zakonu ima prednost.

Pitat ču stvarno negdje možda če netko imati sličnu situaciju pa da znamo na čemu smo.

Hvala na odgovoru.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, ANA90 je napisao:

 Dali se glazbena vodi kao redovito školstvo?

Što se tiče pohađanja nastave, mislim da ne - u glazbenu se školu ide paralelno s osnovnom školom. Srednja glazbena škola postoji (samo, barem u gradovima koji su mi poznati, sama glazbena škola nema svoj kadar za redovne predmete, već se organizira poseban glazbeni razred unutar neke druge škole).

Ali mislim da niste to pitali, već da li su glazbene škole unutar sustava odgoja i obrazovanja - mislim da jesu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tako je baš to. Također mislim daglazbena šklaa pripada sustavu odgoja i obrazovanja ...Pitat ču u ministarstvu ima poseban tel. za upite u sustavu osnovno školskog obrazovanja.

Pa se čujemo kad dobim odgovor...za ubuduče ako se netko nađe u sličnom problemu.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×