Jump to content
G.T.

Prigovor na Rješenje o ovrsi

Preporučene objave

Poštovani,

 

upravo sam primio poštom od Javnog Bilježnika Prijedlog za ovrhu općenito na imovini, sastavljen od odvjetnika tvrtke XY za navodni dug po vođenju računa od prije cca 7 godina u tadašnjoj X banci, a sadašnjoj Y bank. U prijedlogu se spominje  XY kao prethodni vjerovnik.

Anyway, na izvadku iz poslovnih knjiga tog XY se ne vidi kada je dug nastao odnosno kada je banka zatvorila taj račun u banci i krenula u naplatu ovog navodnog duga ( dug iz ničega) preko tog XY.

Koliko mi je poznato prošlo je više od 5 godina te sam Vas htio pitati da li imam pravo na "Prigovor zastare" i ako da, da mi netko od Vas pošalje primjer za to, a ako ne da li postoji neki drugi pravni lijek protiv ovih parazita?

Imam još 8 dana od danas prema bilježniku da ili platim ili uložim prigovor, zato Vas molim brzi savjet s iskustvom u sličnoj situaciji

Zahvaljujem unaprijed,

G. T.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imate ovdje predložak prigovora koji bi se trebao prilagoditi da je poznato iz Izvatka iz poslovnih knjiga što i kada.

Ovako bez toga, i još ponekog podatka teško ga je kvalitetno prilagoditi. Eventualno bi se mogao izmjeniti tako da se u II izostavi "Iz izvoda iz poslovnih knjiga Tvrtke d.o.o. na koje se ovrhovoditelj poziva jasno je vidljivo da je ...",  a doda "koje je doneseno xy.xx.2018 a primljeno yx.xx.2018."

te u III prepravi u "U skladu sa odredbom čl.214 st.2 Zakona o obveznim odnosima nastupila je zastara potraživanja."

 

Je li i ovako sačinjen u skladu sa odredbom čl.58 st.1 da sadržava razloge pobijanja te je dovoljno obrazložen, čini se da je.

I još mala napomena, ukoliko ćete ga osobno nositi JB, sastavljate ga u tri primjerka od kojih dva ostavljate JB a na trećem će vam udariti prijemni datum, a ako šaljete poštom, šaljete dva preporučeno s povratnicom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru i evo upravo imam nove info iz  bank:

 

Dakle radi se o tome da je banka išla u utuženje 17.06. 2014. za koje ja nisam primio obavijesti. Nakon toga 24.10. 2014. XY kupuje potraživanje.

E sad zanima me da li imam osnove za prigovor zastare s obzirom da XY ide s Prijedlogom ovrhe sad, znači više od 3 godine od kupnje potraživanja, a manje od 5 godina od kupnje potraživanja?

Molim Vas ako vas ima nekoliko zbilja stručnih i s iskustvom da mi odgovorite.

 

Zahvaljujem još jednom.

 

T.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Evo u prilogu dokumenti koje imam od danas.

Dokumentaciju o utuženju iz 2014. od strane Banaka ne posjedujem.

Informacije o datumima utuženja odnosno kupnje potraživanja sam dobio u  banci danas, ali nisu htjeli printati.

 

Zahvaljujem unaprijed!

 

 

 

 

prig.jpg

prig2.jpg

prig3.jpg

prig4.jpg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , G.T. je napisao:

Dokumentaciju o utuženju iz 2014. od strane Banaka ne posjedujem.

Ovo mi baš i nije najjasnije. Naime, ne vidim da se radi o već provedenoj ovrsi gdje se novi vjerovnik stavlja u ulogu ovrhovoditelja, nego iz priloženog, samo da novi vjerovnik (primatelj ustupa) pokreće ovrhu.

Prema svemu navedenom čini mi se da je pitanje utuženja nekakav spin (jer je ustupatelj i dalje naveden samo kao vjerovnik..ako netko vidi drugačije neka me slobodno ispravi).

Stoga bih ja u prigovoru napisao otprilike ovako (kad bi vam bilo poznato točno od kada je dug, možda mrvu točnije),

 

 

 

Prigovor protiv rješenja o ovrsi2.docx

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na primjeru i odgovoru Spitfire!

 

Dug se gomilao malo po malo do 17.06. 2014. kada su se odlučili zatvoriti račun i na utuženje. Nisu se naplatili.

Nakon toga prodali su dug XY kao što sam naveo niže.

17.06. 2014. je zadnja transakcija.

prije 2 sati , G.T. je napisao:

Dakle radi se o tome da je banka išla u utuženje 17.06. 2014. za koje ja nisam primio obavijesti. Nakon toga 24.10. 2014. XY kupuje potraživanje.

E sad zanima me da li imam osnove za prigovor zastare s obzirom da XY l ide s Prijedlogom ovrhe sad, znači više od 3 godine od kupnje potraživanja, a manje od 5 godina od kupnje potraživanja?

Da li u ovoj priči kupnje duga od drugog vjerovnika, dug nastavlja teći od dana preuzimanja duga? Ako da onda je to 24.10.2014. što je više od 3 godine a manje od 5 godina. Molim Vas, da li je u ovom slučaju zastara 3 ili 5 godina.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam, da je već bio pokrenuti postupka od strane prijašnjeg vjerovnika odnosno banke, da bi tada XY raspolagao sa ovršnom ispravom, i ne bi morao podnositi prijedlog za ovrhu javnom bilježniku, već bi sa prijedlogom za ovrhu išao preko suda kao novi ovrhovoditelj, jer je bez suglasnosti ovršenika stupio na to mjesto.

Svakako uložite prigovor na način kako  je @Spitfire u svome privitku predložio, znači da je prijedlog za ovrhu izvan roka odnosno da je nastupila zastara potraživanja, kao i ako je iz prijedloga vidljivo da se radi o cesiji odnosno ustupu tražbine između Banke i XY, da nije jasno na osnovu čega je javni bilježnik izdao rješenje o ovrsi, jer Vam nije omogućen uvid u primjerak takvog ugovora odnosno dugovanja po tom potraživanju.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na uputama samo još jedno mi nije jasno, da li prema proteklom periodu od više od 3 godine od preuzimanja duga odnosno nastanka duga je zastara ili nije zastara?

Zahavljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vidite ovako, odgovor je zasnivan na onome što ste na početku napisali,

prije 13 sati , G.T. je napisao:

upravo sam primio poštom od Javnog Bilježnika Prijedlog za ovrhu općenito na imovini, sastavljen od odvjetnika tvrtke XY za navodni dug po vođenju računa od prije cca 7 godina u tadašnjoj X banci

i prema tome bi samo potraživanje bilo u zastari bez obzira što je potraživane ustupljeno i imali bi uspjeha sa priloženim prigovorom i općim zastarnim rokom od 5 godina.

U svijetlu ovoga što ste naknadno napisali, dvojim, posebno s toga što i dalje nije jasno što ste mislili pod,

prije 6 sati , G.T. je napisao:

Dug se gomilao malo po malo do 17.06. 2014. kada su se odlučili zatvoriti račun i na utuženje. Nisu se naplatili.

je li to već nekakova prijašnja ovrha ili što?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisam imao na Fini ovrhu od Banke ( niti od druge kao slijednika), a ni dobio ikakve info oko utuženja, odnosno rješenja i sl.

Znam danas da su završile transakcije po tom računu 17.06. 2018. te da je dug kupljen u 10. mjesecu 2014. od XY.

Ako prigovor ne bude adekvatan, imat ću cca 1000,00kn predvidivih troškova dodatno.    Što predlažete ?

Zahvaljujem unaprijed

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , G.T. je napisao:

Što predlažete ?

Nema tu puno filozofije. Ukoliko ste sigurni da je to dug koji je preko 5 godina, uspjeh pozivanja na zastaru je i više nego očigledan, bez obzira što je isti dug ustupljen agenciji za naplatu potraživanja. U tome slučaju će se dobiti rješenje da se postupa nastavlja kao u povodu prigovora na platni nalog. Nadalje, u tom slučaju ovrhovoditelj nema što drugo nego poslati podnesak sudu da povlaće tužbu, dobijete od suda samo troškove od 100 kn (ukoliko imate HRVI, s tom potvrdom oslobođeni ste i toga), dobijete rješenjeod suda da je tužba povučena i da se platni nalog sadržan u rješenju o ovrsi, i to je to.

Ukoliko sumnjate da je  moguće da dug nije u zastari te se bojite troškova, prije isteka roka od 8 dana za žalbu na rješenje o ovrsi platite dugovanje, troškove te isto dostavite JB i odvjetniku da bi stornirali isto rješenje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Evo dobio sam ipak isprint od jedne razumne osobe iz banke.

Vidi se da je većina potraživanja starija od 5 godina a ima nešto mlađe od 5 godina.

Da li se može to odijeliti i kako? Onda bih prigovorio za stariji dio od 5 godina , a za mlađi bi im platio ako naravno XY ne objedinjuje to u jedno potraživanje, odnosno u pravnom smislu da li je bitno kome sam dužan ( s obzirom na cesiju)

MAlo ipak filozofije možda uštedi nešto.

izvod iz addiko banke 1.jpg

izvod iz addiko banke 2.jpg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Podmirite dio koji nije u zastari (uplatu obavite po uputama iz rješenja o ovrsi), a za preostali dio uložite prigovor kako Vam je naprijed savjetovano, i uz taj prigovor dostavite javnom bilježniku i kopiju uplatnice za ovaj dio koji nije u zastari. Javni bilježnik će povodom Vašeg prigovora spis dostaviti sudu, a koji će za podmireni dio napraviti obustavu postupka, dok će Vas za ovaj sporni dio uputiti u parnicu gdje bi se ovrhovoditelj trebao podneskom povući obzirom na mogućnost uspjeha u sporu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Borbena7!

 

Ovaj dio mi nije jasan u samom primjeru prigovora od Spitfire-a:

"Nadalje, prema čl.84 st.2 navedenog zakona, dužnik (u ovome slučaju ovršenik) može isticati primatelju ustupa (u ovom slučaju ovrhovoditelju) i one prigovore koje je mogao istaknuti ustupitelju do časa kada je saznao za ustupanje, dakle do primitka rješenja o ovrsi."

Da li da to ostavim u prigovoru ili je to vezano za nešto dodatno ako bih imao, ne razumijem?

 

Možda smješno pitanje niže ali ako smo jednake strane u postupku onda i ne bi trebalo biti:

S obzirom da odvjetnik želi naplatiti sastavljanje prijedloga i pribavljanje potvrda te dodatne prema njoj predvidive troškove, da li ja kao građanin, čovjek , osoba, mogu naplatiti sastavljanje prigovora odnosno moje vrijeme i rad na ovome, prema nekom pravu ( stvarnom ili kojem)?

 

Sastavih prigovor pa molim za ispravke?

Hvala Vam svima na vremenu i volji!!!

Prigovor na prijedlog ovrhe.pdf

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jedino bi pod točkom IV. trebalo dodati, da predlažete da se rješenje o ovrsi u odnosu na podmireni dio obustavi, dok da se za preostali dio potraživanja stavi izvan snage, te da se postupak nastavi kao u povodu prigovora protiv platnog naloga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , G.T. je napisao:

Ovaj dio mi nije jasan u samom primjeru prigovora od Spitfire-a:

"Nadalje, prema čl.84 st.2 navedenog zakona, dužnik (u ovome slučaju ovršenik) može isticati primatelju ustupa (u ovom slučaju ovrhovoditelju) i one prigovore koje je mogao istaknuti ustupitelju do časa kada je saznao za ustupanje, dakle do primitka rješenja o ovrsi."

Da li da to ostavim u prigovoru ili je to vezano za nešto dodatno ako bih imao, ne razumijem?

Da, ostavit ćete jer je vezano uz to da imate pravo prigovarati na zastaru bez obzira na ustup potraživanja i promjenu vjerovnika.

Nadalje, iz izvatka je vidljivo da su u zastari sva potraživanja do 01.06.2013. Ostalo izračunate i uplatite.

I naravno da ćete izbaciti riječ "navodno" i "navodni", te mi nije jasno odakle izvukoste čl.84 Ovršnog zakona koji nema nikakove veze s ovime.

Čim uhvatim malo vremena ponovno ću vam sastaviti i priložiti. Lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Iako da se radi o meni osobno ne bih nešto posebno komplicirao nego se samo jednostavno pozvao na zastaru (i kad nije cijelo potraživanje u zastari) pa neka se oni misle na osnovu čega i kojih dokaza (te na što bi se eventualno još pozvao te s kojim dokazima pojavio u odgovoru na tužbu ili na pripremnom ročištu) + im je odnos troškova dolaska iz ZG u odnosu na potraživanja i izglede uspjeha u parnici takav da sam uvijek dobijao rješenje da povlaće tužbu prije ulaska u sami postupak (pa čak i jednom nekoliko dana prije ročišta), u vašem slučaju prigovor bi sačinio kao u priloženom. S time da ćete izračunati i uplatiti iznos naknada od 30.06.2013 do kraja, ne računajući kamate. Ukoliko netko ima nešto za dodati ili oduzeti, slobodno neka se priključi.

p.s jedino mi nije jasno što je onaj iznos od 300 kn i u koju svrhu.

 

 

 

Prigovor protiv rješenja o ovrsi2.docx

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Spitfire je napisao:

p.s jedino mi nije jasno što je onaj iznos od 300 kn i u koju svrhu.

To je token koji je vraćen 2014. ali nisu proknjižili povrat za što ja imam potvrdu.

 

Uređeno od G.T.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , G.T. je napisao:

To je token koji je vraćen 2014. ali nisu proknjižili povrat za što ja imam potvrdu.

 

OK, onda na temelju svega što ste napisali prigovor bi trebao izgledati kao što sam ga postavio jučer a prepravio upravo. Sretno. 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 12 sati , Spitfire je napisao:

OK, onda na temelju svega što ste napisali prigovor bi trebao izgledati kao što sam ga postavio jučer a prepravio upravo. Sretno. 

Hvala, svakako ću javiti ovdje što je s tim.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×