Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

boki8384

Pravomoćna presuda, što učiniti?

Preporučene objave

Poštovani,

molim pomoć. Ovako, pravomoćna presuda Županijskog suda je iz 2012. Revizija Vrhovnog suda ju potvrđuje 2015. Prva osoba je tužila drugu osobu zbog duga, građanska parnica. Druga osoba diže protutužbu na temelju papira, potpisanog 4 puta od strane prve osobe, gdje je vraćen dio duga. Pravomoćna presuda donosi se na temelju ta 4 potpisa i sad ono zanimljivo, na temelju izmišljenih, navodno vraćenih, iznosa, bez ijednog potpisa prve osobe. Izmišljeni iznosi su doslovno napisani na jednom papiru, istog datuma u mjesecu, od kojih prva osoba nije niti mogla davati toliki novac jer nije bila u gradu. Sutkinja prihvaća papire, s izmišljenim iznosima, bez ijednog potpisa (osim prva 4) i dosuđuje da prva osoba mora vratiti cjelokupan izmišljeni iznos, sudske troškove itd.. Laiku je jasno da prva osoba ne bi dizala tužbu ako je višestruko preplaćena. Druga osoba upisuje založno pravo na stan, od kojih sam ja jedan od suvlasnika i nemam veze s ičim. Ono što mene zanima, jer odvjetnici govore drukčije, može li se nakon pravomoćne presude i nakon tolikog protoka vremena podignuti tužba za kazneno djelo izmišljanja dokaza, tj. tih ispisanih papira s izmišljenim iznosima? Jasno mi je da se ne može ništa jer je pravomoćna donesena, nitko ne bi poricao presudu sada jer je nemoguće, nego može li se taj dio s izmišljenim iznosima tužiti kako kazneno djelo, neovisno o donesenoj pravomoćnoj presudi, koju nitko ne bi pobijao, nego samo podignuti novi postupak? Ili je jedino rješenje dati sve u medije i dokazati još jednom pravdu našeg sudstva?? Unaprijed puno hvala, ovo je već uzelo previše maha, temeljeći presudu na neistinama i izmišljenim papirima, bojim se kako će završiti. Za što je moguće i je li moguće dizati novu tužbu?? I ima li smisla otići predsjedniku Suda, nakon toliko vremena? Vrijeme je prošlo jer je prva osoba, na žalost, vjerovala u pravdu, i nije znala da Ustavni sud ne sprječava postupke po donesenoj ranije pravomoćnoj presudi.. Molim Vas, bilo kakav savjet je dobrodošao, hvala!!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

nakon potvrđene presude s Vrhovnog, tata je, vidjevši da je vrag odnio šalu i da pravda i istina neće pobijediti, prepisao stan, po sugestiji odvjetnika. Oni su digli novu tužbu kojom su tužili i mene i drugu suvlasnicu, da smo mi svjesno to učinili kako bi tata postao insolventan i ne imao mogućnosti platiti "dug". To je prošlo na sudu i dobili su dozvolu da se upišu, jer je u biti Ugovor o darivanju proglašen nevažećim. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Joj. Krivotvorenje isprave i davanje lažnog iskaza su kaznena djela za koja biste Vi podignuli kaznenu prijavu (apsolutna zastara nastupa nakon 15, odnosno 10 godina, pa nije nastupila), ali s obzirom na opis, teško bi to prošlo kao kazneno djelo, jer ocjena dokaza je na prvostupanjskom sudu, nitko drugi ne može o nekom dokazu donijeti odluku bolje nego sudac koji sudi u tom predmetu, pa se čak ni županijski sud neće upuštati u ocjenjivanje dokaza... Kako ćete dokazati da je taj papir krivotvoren? Grafološkim vještačenjem ne možete, jer se ne radi o tome da smatrate da je krivotvoren, nego da je njegov sadržaj neistinit, a to je na sudu da ocijeni.

Jeste li išli u ustavnu tužbu i postupak prema ESLJP-U?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam od srca na odgovoru i savjetima. Ustavna tužba je u tijeku, tj. podnesena je i čekamo rezultate, ESLJP još nismo, može li se to već sada ili se mora čekati rješenje ustavne tužbe? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×