Jump to content

Preraspodjela radnog vremena bez prethodnog upozorenja


Nomenomen

Preporučene objave

Poštovani,

molila bih savjet glede preraspodjele radnog vremena u radnom odnosu. Naime, u Ugovoru o radu za određeno radno mjesto navedeno je 40 sati rada tjedno, uz mogućnost preraspodjele dnevnih radnih sati od 6 do 8 sati. U praksi to znači da poslodavac u bilo kojem trenutku zahtijeva od radnika da rade prekovremeno, tj. zahtijeva da nastave raditi i drugu smjenu nakon odrađenih osam sati, jer se drugi radnik ili student razbolio, jer mu se povećao obujam posla (napunio se restoran) i to tumači preraspodjelom radnog vremena. Radnik nikad ne zna kada će moći otići kući ili hoće li imati slobodan dan onako kako bi ga trebao imati po Ugovoru, a Poslodavac to tumači kao preraspodjelu ili prekovremene sate koje će naknadno platiti i prijeti otkazom, ako Radnik ne pristane raditi duže od osam sati, sve dok se posao ne odradi (jednom je radnik odradio drugu, noćnu i jutarnju u komadu). Postoji li neki članak u zakonu ili pravilnik koji sprječava Poslodavca da radno vrijeme pretvara iz sata u sat kako mu je volja? Na koji način Radnik može zaštititi svoje privatne obaveze, dok mu prijete otkazom? 

Zahvaljujem na odgovoru!

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preraspodjela kao takva se ne mora  posebno najavljivati, al vaš poslodavac krši mnoge propise iz zakona o radu i kolektivnog ugovora. Prvo, maksimalan broj preraspodijeljenih sati je do 8 tjedno bez vašeg posebnog pristanka (s obzirom da je u ugovoru naznačena preraspodjela) ,odnosno u ugostiteljstvu do 20, ali uz vaš izričiti pristanak na to. Naravno, mora se držati i pravila za dnevni i tjedni odmora... Evo link na kolektivni ugovor ugostiteljstva, https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_02_16_314.html, vidite od članka 19. pa na dalje.  Poslodavca možete prijaviti inspektoratu rada. Al mislim da vam je jasno s kakvom osobom imate posla, plus u kakvoj državi radimo, bilo kakav pomak na bolje teško da možete očekivati u neko razumno vrijeme. Jedno konkretno rješenje vam je isprintati životopis i molbu, podijeliti okolo i nadati se da će vrlo brzo naći drugi posao.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija