Jump to content
Bizgulica

Promjena prezimena

Preporučene objave

Pozdrav, 

Punoljetna sam osoba i želim promijeniti prezime(razlog nije udaja). Može li me molim vas netko uputiti kako se to radi? Koliko se plaća? Koliko proces traje? Koje dokumente da mijenjam(samo domovnicu, zdravstveno, osobnu ili moram i svjedodžbe iz osnovne i srednje škole, s tečajeva stranih jezika itd.)? Također, znam da moram u molbi navesti razlog pa me zanima koje razloge obično prihvaćaju a koje odbijaju? (Moj pravi razlog je jednostavno to što mi se prezime zaista ne sviđa a i selim uskoro u inozemstvo pa će mi smetati ovako dugačko i teško izgovorljivo prezime). 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala puno, ali tu ne piše koliko to točno košta(sumnjam da sve ukupno košta samo 35 kn), koji se dokumenti mijenjaju, koliko traje proces ni koji se razlozi odobravaju. Ima li netko možda odgovore na ta pitanja? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 4 minuta, drot13 je napisao:

Pročitaj Zakon, jer odmah na početku čl. 2. kaže: Osobno ime se sastoji od imena i prezimena.

Znači, vrijedi i za jedno i za drugo.

da to sam vidio ali onda dalje u zakonu se spominje samo kako promijeniti osobno ime, a promjena prezimena se spominje samo nakon braka, kakvi su uvjeti/kriteriji za promjenu prezimena, a da to nije na račun braka?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 5 minuta, drot13 je napisao:

Sve dalje gdje piše osobno ime se odnosi i na ime i na prezime. Odmah na početku to objedine pod osobno ime da ne moraju kasnije posebno navoditi jedno i drugo.

aha, tako znači. sad mi je sve jasno, iznenađuje me koliko je jednostavno, samo treba dati uvjerenje o nekažnjavanju a čitam da i ne treba navesti nikakav razlog zašto mijenjaš ime i prezime, odlično

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako se odlučite promjeniti prezime, to možete učiniti kad god hoćete i nikada netrebate navoditi razloge radi čega ga želite promjeniti, jedino Vam će Zahtijev biti odbijen u slučaju da se predloženim osobnim imenom (prezimenom) vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih osoba, pravni poredak i javni moral...ako predloženo osobno ime (prezime) ne predstavlja osobno ime i ako se protiv Vas vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×