Jump to content

Prava i dužnosti na povlasnoj nekretnini


mandolina

Preporučene objave

Naša čestica zemlje je druga po redu od glavne ceste, ispod nas nalaze se susjedi preko čijeg zemljišta prolazimo mi i još 30-tak vlasnika zemljišta poviše nas, u početku vjerujući da je to „općinski put“ koji se „oduvijek“ koristio ( sa lijeve strane naših dviju čestica).

 Općina je propustila osposobiti pristup putu u donjem dijelu a s glavne ceste na kojem se nalaze hridine ,  već su ih  „zaobišli“ tako da jedini ulaz sa ceste do mjesta faktički stvarnog puta, prolazi preko zemljišta u privatnom vlasništvu ( cca 10-tak m dužinski ). Dakle, put postoji u nacrtu, ali faktički ne postoji u donjem dijelu odakle bi se sa ceste trebalo njemu pristupiti !

 U međuvremenu, zemljišteje prodano i 70-tih godina i tek tada smo saznali da se taj dio nalazi na njihovoj zemlji a ne na općinskoj. Tada su  izgradili prizemnicu,  vlasnik nije imao primjedbi već je dozvolio daljnji prolazak. Nakon njegove smrti njegovi nasljednici nisu se protivili dok nisu izgradili i kat kuće, za koju su zatražili naš pristanak koji smo im, kao dobri susjedi bez prigovora dali.

 Na našoj čestici je također zgrada izgrađena ranih 70-tih godina od strane naših prednika, ( čestica je naša djedovina ) te su oni ranije, kao i mi kasnije nastavili prolaziti tuda (mi preko 40 godina ).

 Nakon što su završili radove na svojoj zgradi, susjedi  su se tek sada sjetili da mi „prelazimo preko njihove čestice“ i smatraju da nemamo pravo prolaza, te isto tako da nemamo pravo ni sklanjati veće kamenje, kositi „njihovu“ travu i sl., te prijete da će postaviti ogradu.

 Koliko smo shvatili, pošto faktički prolazimo tuda preko 40 godina ( naši prednici preko 100 godina ), mi smo DOSJELOŠĆU stekli pravo stvarne služnosti u korist naše ( naših ) nekretnine (a) !?

 U tom slučaju nam je činiti što ? Treba li knjižiti to pravo ? Koja su naša prava na poslužnoj nekretnini ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, mandolina je napisao:

U tom slučaju nam je činiti što ?

Po svemu kako ste opisali bi morali tužiti radi utvrđenja stvarnog prava služnosti

 

, mandolina je napisao:

Treba li knjižiti to pravo ?

Za knjiženje je nužna isprava u vidu ugovora o osnivanju prava služnosti ili presuda kojom se utvrđuje da ste služnost stekli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija