Jump to content
mandolina

Prava i dužnosti na povlasnoj nekretnini

Preporučene objave

Naša čestica zemlje je druga po redu od glavne ceste, ispod nas nalaze se susjedi preko čijeg zemljišta prolazimo mi i još 30-tak vlasnika zemljišta poviše nas, u početku vjerujući da je to „općinski put“ koji se „oduvijek“ koristio ( sa lijeve strane naših dviju čestica).

 Općina je propustila osposobiti pristup putu u donjem dijelu a s glavne ceste na kojem se nalaze hridine ,  već su ih  „zaobišli“ tako da jedini ulaz sa ceste do mjesta faktički stvarnog puta, prolazi preko zemljišta u privatnom vlasništvu ( cca 10-tak m dužinski ). Dakle, put postoji u nacrtu, ali faktički ne postoji u donjem dijelu odakle bi se sa ceste trebalo njemu pristupiti !

 U međuvremenu, zemljišteje prodano i 70-tih godina i tek tada smo saznali da se taj dio nalazi na njihovoj zemlji a ne na općinskoj. Tada su  izgradili prizemnicu,  vlasnik nije imao primjedbi već je dozvolio daljnji prolazak. Nakon njegove smrti njegovi nasljednici nisu se protivili dok nisu izgradili i kat kuće, za koju su zatražili naš pristanak koji smo im, kao dobri susjedi bez prigovora dali.

 Na našoj čestici je također zgrada izgrađena ranih 70-tih godina od strane naših prednika, ( čestica je naša djedovina ) te su oni ranije, kao i mi kasnije nastavili prolaziti tuda (mi preko 40 godina ).

 Nakon što su završili radove na svojoj zgradi, susjedi  su se tek sada sjetili da mi „prelazimo preko njihove čestice“ i smatraju da nemamo pravo prolaza, te isto tako da nemamo pravo ni sklanjati veće kamenje, kositi „njihovu“ travu i sl., te prijete da će postaviti ogradu.

 Koliko smo shvatili, pošto faktički prolazimo tuda preko 40 godina ( naši prednici preko 100 godina ), mi smo DOSJELOŠĆU stekli pravo stvarne služnosti u korist naše ( naših ) nekretnine (a) !?

 U tom slučaju nam je činiti što ? Treba li knjižiti to pravo ? Koja su naša prava na poslužnoj nekretnini ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, mandolina je napisao:

U tom slučaju nam je činiti što ?

Po svemu kako ste opisali bi morali tužiti radi utvrđenja stvarnog prava služnosti

 

, mandolina je napisao:

Treba li knjižiti to pravo ?

Za knjiženje je nužna isprava u vidu ugovora o osnivanju prava služnosti ili presuda kojom se utvrđuje da ste služnost stekli

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 21 sati , virtalni je napisao:

I pripaziti na rok od 30 dana od dana smetanja/onemogućavanja prolaza za podizanje iste...

Ovaj rok je isključivo za slučaj zaštite posjeda prava služnosti,tako da ne bi bilo zabune oko tužbe za utvrđenje i zaštitu stvarnog prava služnosti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×