Jump to content

Odluka o izvanrednom otkazu o radu


Katana Mirjana

Preporučene objave

Poštovani!

Imam jedno pitanje vezano za izvanredni otkaz ugovora o radu u kojem se navodi kao temelj članak 116 st. 1 Zakona o radu (NN93/14).

Radi se o sljedečem; 

suprug je zaposlen na neodređeno vrijeme kao izaslanik radnik u Njemačkoj.  Datuma 30.5. Na 31.5.koji je bio neradan radi praznika, na stanu gdje živi, popio je sa kolegama, jer drugi  dan nisu išli na posao. 31.05 .Oko 3 ujutro je pao i ozbiljno ozlijedio rame. Oko 9 sati strpali su ga u autobus  i poslali u HR pa se isti dan javio liječniku na hitnoj i naručen na daljnje liječenje u bolnicu sljedeči dan. O tome je bio obaviješten poslovođa, koji ga je i otpremio u HR a i vlasnik poduzeča. U razgovoru vlasnik daje do znanja mužu da mu on nema namjeru platiti bolovanje jer to nije nikad nikome. Potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad poslali smo na navedenu adresu koja je u dokumentima, preporučeno  sa povratnicima. No vratila se sa napomenama da nitko tamo ne boravi, da susjedi kažu  da su u Njemačkoj. No bojeći se problema istog dana po dobijanju potvrde mi smo je slikali i poslali putem vibera  odgovornoj osobi firme. Vlasnik je tada nazvao muža i rekao mu da će mu platiti  bolovanje samo koliko je naznačeno u toj potvrdi.Trazimo da nam da ispravnu adresu da možemo slati doznake no on to izbjegava.I tako do danas ,kad muž preporučeno  prima gore navedenu odluku o otkazu sa kojekakvim lažnim  navodima. Potvrda je kao pisana 15.6. A predana na poštu 21.6. Povratna adresa je ona na kojoj nitko ne živi i na koju smo mi slali potvrdu. Muža zanima jedno. Bio je slobodan to popodne i slijedeći cijeli dan i noč.Jesu li to opravdani razlozi za takav postupak i jer je poštivan rok od 15 dana pri donošenju  te odluke. I normalno što dalje poduzeti.

Hvala na savjetima  i odgovorima ako tko ima saznanje o takvim stvarima.

LP

uređeno: od Katana Mirjana
Par nerazumljivo napisanih rijeci
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišite poslodavcu zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, pošaljite je putem Vibera i putem pošte (imate li adresu njegovog računovođe, pošaljite i tamo ako imate), poslodavac je tu pogriješio u nekoliko koraka - prvo, jer nije bilo razloga za izvanredni otkaz, jer nije htio primiti doznake, jer nije radniku dao mogućnost da se očituje i da iznese svoju pisanu obranu prije otkazivanja ugovora i sl.

Taj zahtjev morate poslati poslodavcu u roku od 15 dana od primitka otkaza, i onda ako poslodavac ne odgovori pozitivno u daljnjem roku od 15 dana, opet u roku od 15 dana morate podnijeti tužbu nadležnom sudu radi nezakonitosti otkaza. Po onome što pišete, trebali biste dobiti taj spor, a poslodavac je onda dužan isplatiti i sve zaostale plaće. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Dragi moji,evo opet mene vezano za temu izvanredni otkaz,gdje sam dobila upute od Ruby_Danderfluff. Puno su nam pomogle jer smo zauzeli određeni stav. Firma povlači izvanredni otkaz i pristaje na  obračun i isplatu bolovanja.Danas je bila prva isplata za 6 mj.ove god.u iznosu od 831 kn. Molim one koji znaju da mi odgovore jel taj iznos po zakonu. Odnosno jel postojala koja druga mogučnost obračuna osim ovog iznosa koji je izračunat na temelju proračunske osnovice od 25% ako se ne varam.Muž se u firmi zaposlio 19.3.2018. Prije toga nije bio u radnom odnosu.Odmah je počeo raditi kao izaslani radnik u Njemačkoj. Kad se povredio bio je neradan dan. Znam da za izračun bolovanja treba prosjek zadnjih 6 mj.što on nema. No ima kao izaslani radnik u HR osnovicu na koju su se obracunavali i uplačivali doprinosi .

Ništa mi nije jasno osim da je ovo stvarno jako malo pa bi ipak htjeli znati jel u redu taj obračun.

Hvala svima koji se razumiju u taj dio priče. LP

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija