Jump to content
 1. čudo

  čudo

 • Similar Content

  • objavio ellen1234
   Pozdrav. 
   Bila bi zahvalna ako bi mi netko mogao odgovoriti na slijedeca pitanja. 
   Otac uskoro ide na ostavinsku raspravu, jos nije dobio poziv. Kako obiteljski odnosi nisu dobri, moj otac nije upoznat postoje li i novci koje je moj djed imao. 
   Prije 10ak godina, prodao je nekoliko terena i dobio pozamasnu svotu novaca po nasoj procijeni, sudeci po broju kvadrata i cijeni po kvadratu. 
   Medjutim, moj otac je od tih novaca dobio zanemarivo malo novaca.
   Isto tako,djed je bio sve do smrti u privatnom starackom domu, te moj otac nije upoznat niti od cega je umro niti je li bio lisen poslovne sposobnosti.
   Ono sto mene zanima je slijedece-
   1)Moze li moj otac podignuti osmrtni list?
   2)Pise li u osmrtnom listu koji su zakonski naslijednici?
   3) Moze li moj otac s osmrtnim listom ili nekim drugim dokumentom provjeriti postoje li novci na bankovnom racunu? (Nije upoznat u kojoj banci je imao racun)
   3) Moze li moj otac otici u centar za soc.skrb pitati za lisenost poslovne sposobnosti i tko mu je bio skrbnik ako ga je imao?
   4) Ukoliko je netko imao punomoc i baratao s njegovim novcima, mora li ta osoba ukinuti punomoc ukoliko vise nije prisebna? 
   5) Je li dokaz da netko nije priseban jedino pismena lisenost poslovne sposobnosti ili su dovoljni papiri lijecnika?
   6) Moze li se traziti da se uvrsti u ostavinsku i ukoliko je nesto darovano nekome od ostalih naslijednika, konkretno novci? 
   Puno hvala onome tko mi odgovori!
   Lijep pozdrav
  • objavio Dado88
   Poštovanje, 
   Za vrijeme dok je moj otac bio živ pokrenili smo postupak za nadogradnju obiteljske kuce, sva sredstva za taj postupak od projektanta geodeta itd placao sam ja, ali je otac naveden kao investitor jer je vlasnik 1\1. Otac je preminuo nedavno a građevinska dozvola nije izdata u međuvremenu. 
   Na ostavinsku raspravu smo pozvani ja ,sestra i majka. One će se izjasnit da se odriču te kuće u moju korist. Dali automatski i sve investicije i katastar i ti zahtjevi za građevinsku prelaze na mene kao nasljednika, ili se to mora navesti zasebno na ostavinskoj raspravi? 
   Pomoć vas molim jer vise odvjetnika mi nije znalo objasniti što će se desiti. A čak ni referenti ni šef njihov u mjestu gdje sam u ime oca podnio zahtjev za građevinskom dozvolom.
  • objavio Admila
   Dobro jutro, ja imam ovaku situaciju u Bosni. Mozda neko od vas se razumi u tome i odgovori. U zemljisnoknizi, u katasteru i na posjednovom listu ima umrlih suvlasnistva. Djed mi je umro, pa sada i otac. Na sudu je bilo rjesenje za nasljedstvo. Moj djed je imao 1/10 , ima raznih suma, njiva i 2 kuce kao nekretine na tom z.k.izvadaku. Svako od nasljednika od mog djeda je dobio po 1/5. Rjesenje sam predala u grutovnici, da se moj otac upise, pa cu kad se to zavrsi, predati u sud da se pokrene ostavinska rasprava.Sada sam od jednog biljeznika saznala, da se rjesenje za nasledljivanje mora isto izvaditi za te umrle osobe na vlasnickom listu. To su oko 4 osobe. Kako se to izvadi za njiha? Jednostavno u upisarnici u sudu da se podigne? Jel ja moram to i da predam u grutovnici? Hvala na odgovoru Admila
  • objavio liquor
   Poštovani,
   Pokojni otac bio je sudužnik u kreditu od 103.000 švicarskih franaka. Kredit je podignut 2006 godine te je kredit djelomično otplaćivan. U kreditu postoji još jamac koji je ujedino i dužnikov otac. Nakon smrti moga oca banka je prodala taj dug eos matrixu te smo 15.03. (3 mj. nakon smrti) dobili pismo od eos matrixa gdje ga obavještavaju da potražuju dug u iznosu od 870.000 kuna. S obzirom da još nije prošla ostavinska rasprava koje su moje mogućnosti pri nasljeđivanju imovine (kuća u slavoniji i kuća na moru) s obzirom na spomenuto dugovanje prema eos matrixu?
   Unaprijed hvala na pomoći!
   LP
  • objavio MeetDave
   Poštovani,
   Djedu je temeljem Ugovora o diobi iz 80-tih godina pripala jedno zemljište, međutim nikada mu nije uknjižio tj nije se upisao u zemljišne knjige. Djed je umro nedavno a ja sam njegov jedini nasljednik.U ostavinskom postupku utvrđeno je kako to zemljište predstavlja njegovo vanknjižno vlasništvo.
   E sad, što bi ja kao nasljednik trebao napraviti da upišem svoje vlasništvo?  Zemljište u vlastovnici Z.K. glasi na neke nepoznate ljude, moguće je da su i davno umrli.
   Da li trebam zahtjevati ispravni postupak ili jednostavno prijedlogom za upis tražiti upis vlasništva? Hvala
 • Online korisnici×