Jump to content
amoretto

Naplata odštete po više polica

Preporučene objave

Pozdrav, zanima me, ukoliko imam dvije ili više polica osiguranja koje pokrivaju iste štetne događaje, mogu li po svakoj polici tražiti naplatu štete? Npr. kupim dvije police auto kaska jer jednostavno mogu ili imam izljev u stanu i štetu na parketu, a jednu policu ima zgrada koja to pokriva, a drugu imam ja jer sam osigurao stan u svom aranžmanu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mislim da se po takvim policama isplaćuje samo stvarna materijalna šteta, jedino ne znam na koji način se utvrđuje da već niste izvršili isplatu kod drugog osiguravajućeg društva jer koliko znam, osiguravajuća društva ne dijele među sobom podatke o klijentima po dobrovoljnim osiguranjima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 8 sati , amoretto je napisao:

Na temelju kojeg članka, kojeg zakona?

Mislim da će takva odredba prije biti dio Općih uvjeta i svih drugih dijelova Ugovora na koje pristaje ugovaratelj ili korisnik osiguranja.

 

Ruby je napisao/la da se "isplaćuje samo stvarna materijalna šteta", koju osiguravajuće društvo svakako provjeri prije isplate osigurnine, a dvostruko popravljanje/naknada iste štete je zabranjeno ZOO-om.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zanimljivo kako se osiguravatelji ne ustručavaju dvostruko osiguravati. Npr. unatoč tome što je opće poznata činjenica, a nisam siguran nalaže li i zakon to da se sve stambene zgrade osiguravaju putem upravitelja od osnovnih rizika požara poplave itd. i dalje kod davanja kredita pri čemu je se nekretnina stavlja u zalog banke traže policu osiguranja te nekretnine. Pri tome ne upozoravaju tražitelja kredita da takva polica vjerojatno već postoji.

 

Dakle love u mutnome. Naravno bitno je za napomenuti da ovu spomenutu opće poznatu činjenicu znaju ljudi iz struke, banke i osiguravatelji (njihove tvrtke kćeri) i npr. upravitelji, no to ne vrijedi za prosječnog korisnika kredita. Prosječna osoba jedva zna ime upravitelja stambene zgrade, a kamoli da je zgrada osigurana i da mu ne treba dodatno osiguranje ako je već osigurana.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Posebno napominjem da treba razlikovati osiguranje kuće (građevinska vrijednost, zidovi, krovište) od osiguranja kućanstva, odnosno predmeta kućanstva. Neću tvrditi, ali predmnijevam da su zgrade osigurane kroz osiguranje kuće, a banke traže osiguranje kućanstva, pa onda to nije isti osigurani predmet.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×