Jump to content

Biranje nasljedstva i prioritet nasljeđivanja


Sve-N

Preporučene objave

imam dva pitanja:

1.na ostavinskoj kod bilježnika,pokojnica je ostavila 3 nekretnine a jedna je pod hipotekom,2 su nasljednika.mogu li oni birati tko će koju (njihovi skrbnici, 2 oca samohrana,svi maloljetni nasljednici),ili svako dobije udio?ne mogu se dogovoriti. za jednu nije plačen porez,no kupljena je prije rođenja jednog polubrata kojeg zastupa otac. nastupa li czss tu?

2.ako umre maloljetnik koji živi sa ocem, da li ga nasljeđuje otac samo ili i polubraća? sa polubraćom otac nema veze,to su po majci djeca.

uređeno: od Sve-N
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, ali što ako naknadno stignu neki dugovi,a nasljednik je preuzeo mali dug prihvativši se nasljedstva.npr nasljedio kuću koja vrijedi 100-200 jedinica a otplatio porez 20.kasnije dolaze porezi i dugovi na 100 jedinica.jel onda treba procjenu kuće raditi da se toliko plati porez i dug? onda ispada da nasljednik kupuje kuću po cijeni procjene.

 

matrix,hvala na uputi no nejasno mi je. da budem konkretniji:

maloljetnik (ili punoljetnik) ima oca s kojim živi i polubrata od majčine strane.kome koliko ide ako umrre maloljetnik (ili punoljetnik)? koliko sam shvatio,ocu ide sve,a ništa polubratu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 39 minuta, Sve-N je napisao:

da, ali što ako naknadno stignu neki dugovi,a nasljednik je preuzeo mali dug prihvativši se nasljedstva.npr nasljedio kuću koja vrijedi 100-200 jedinica a otplatio porez 20.kasnije dolaze porezi i dugovi na 100 jedinica.jel onda treba procjenu kuće raditi da se toliko plati porez i dug?

Kuca moze vrijediti ili 100 ili 200 jedinica, ne moze 100-200. Ako mislite da vrijedi 100, a postoje dugovi od 150, pretpostavljam da vjestak mora napraviti sluzbenu procjenu u tom slucaju i Vi u tom slucaju morate platiti samo 100.

Prije 48 minuta, Sve-N je napisao:

onda ispada da nasljednik kupuje kuću po cijeni procjene.

Gledajte to ovako: ako pokojnik ima nekretninu i dug u vrijednosti nekretnine, onda ustvari nema nista pa tako nista ni ne naslijedujete, kao sto bi bilo da je pokojnik za zivota prodao nekretninu i otplatio dug, nasljedstvo ne bi postojalo. Imate svoja prava i obveze, pravo na nasljedstvo i obvezu placanja duga, bilo bi super kad bi mogli naslijediti samo "dobre" stvari, a one "lose" ostaviti.

Ako Vam nekretnina kao takva ne treba, onda je u tom slucaju jednostavnije odreci se nasljedstva, naravno, prvo pokusajte doznati koliki su dugovi i vidite sto Vam je isplativije. I dugove podijelite prvo u istim omjerima u kojima ste ih naslijedili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija