Jump to content
Tatjana Bell

Briga o djetetu nakon razvoda

Preporučene objave

Molim pomoć.Majka sam 5godišnjeg sina koji je rođen u izvanbračnoj vezi i s čijim sam ocem živjela  5 god u kući njegovih roditelja,koja mu je ustupljena.Bilo je nekoliko ekscesa zbog nasilja u obitelji s njegove strane prema meni,intervenirala je i policija,kažnjavan je uvjetno i zabranom viđenja od mjesec dana,a prije 6 mjeseci smo se i konačno razdvojili, kad sam ja dobila posao na određeno i s djetetom odselila kod svojih roditelja.Obzirom da je ugovor o radu istekao a i roditeljski stan je vrlo neprikladan za duži život djeteta-narušeni odnosi i svađe ukućana,neadekvatan,podrumski stan sa štetnim zračenjem podzemnih voda,vlaga na zidu i sl-u najboljem interesu djeteta odlučila sam dati ga bivšemu da živi s njim dok ne nađem trajniji smještaj i posao.On se, međutim,zainatio i nije ga htio prihvatiti dok nisam pristala kod javnog bilježnika sastaviti i ovjeriti izjavu da "mu ustupam dijete na uzdržavanje zbog loših trenutnih stambenih uvjeta(ali se ne odričem prava majčinstva,kao ni viđanja djeteta itd)". Znači li ova izjava automatski da nikad u budućnosti,kad se poprave moje životne okolnosti, neću moći opozvati ovu odluku i da će sin živjeti kod oca do svoje 18.god. kako je otac i naumio a ja ću ga moći viđati samo vikendima,ili ipak ostavlja mjesta i za promjenu aranžmana,tj da dijete dođe živjeti kod mene kad to bude moguće a da ga on viđa vikendom kao što je to i dosad radio? Hvala i lijepi pozdrav!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne,nismo išli na sud po tom pitanju već smo na saslušanju prilikom davanja izjave vezano za zadnji incident dogovorili da će dijete živjeti sa mnom.Sutkinja je odredila da se bivši udalji iz stana na mjesec dana pa da nakon toga vidimo kako ćemo dalje,ali s obzirom da je riječ o stanu njegovih roditelja,iz stana smo otišli ja i dijete..

Naknadna pomirba,u smislu da bismo nekad opet živjeli zajedno je vrlo neizgledna(neću reći nemoguća samo zato što ne vjerujem u nemoguće) jer me on,uz sve one probleme što smo imali,sad krivi i za to što "sam ga htjela strpati u zatvor".Nikad nije znao preuzeti odgovornost za svoje greške a svaku,ma kako konstruktivnu kritiku,shvaća kao napad.Nikakve radionice i savjetovališta ga nisu zanimali  jer "nije on pamet izgubio da mu netko govori kako se živi"..Malo sam skrenula s pravnog aspekta situacije,čisto da dobijete širu sliku..

 

 

Uređeno od Tatjana Bell

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imali smo nekoliko odvojenih posjeta Centru za socijalnu skrb, i kad su vidjeli da smo se oko svega sami dogovorili (dijete meni,njemu posjete vikendom,plaćanje alimentacije itd),zatvorili su slučaj.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Iskreno, nije mi jasno ovo "zatvorili su slučaj", pa ne mogu oni donijeti odluku o skrbništvu nad djetetom, može jedino sud temeljem Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi nad malodobnim djetetom (čl. 106. ObZ) ako ste ga sastavili i potpisali (obadva roditelja)...

Da li ste sastavili i potpisali takav plan?

..ako ste ga sastavili i potpisali, trebate ga, u izvanparničnom postupku, zajednički dostaviti sudu, kako bi sud provjerio sadržaj, tj. utvrdio da li je isti sastavljen u interesu djeteta, te ga odobrava sukladno odredbama članaka 461. do 467. ObZ, i isti, samim tim, stiče svojstvo ovršne isprave (obvezujuće),

...uz plan morate obavezno dostaviti i izvješće o obveznom savjetovanju provedeno u CZSS, a ako to izvješće ne dostavite sud će Vas pozvati da ga dostavite u roku od osam dana i to ne stariji od šest mjeseci (čl. 465. st. 1. ObZ) ...

Nakon toga sud donosi sudsku odluku (rješenje) o odobravanju plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi (čl. 466. ObZ), te samim tim isti stiče svojstvo ovršne isprave kojeg se oda roditelja, potpisnici plana, moraju pridržavati (obvezujući za oba roditelja)...

 

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postovani,

evo novih detalja,molim vas za pomoc i hvala od srca! Od kad je sin kod bivseg cuva ga njegova majka,zena od 73 god koja slabo vidi zbog mrene i koja skrbi i o slabo pokretnom suprugu s dijagnozom psihoze vec nekoliko desetljeca.Dijete mi se zali kako ga udara po straznjici a i na svoje sam oci vidjela kako mu prijeti sibom kad je mislila da ne vidim.Njeno "batina je iz raja izisla" ne odobravam niti zelim da mi se tako odgaja dijete ali bivsi je na njenoj strani i jos zna reci kako sin izmislja i laze.On je odgajan na takav nacin pa mu je sad nasilje prihvatljivo i nema samopouzdanja,ne zelim to za svoje dijete.I dijete i ja patimo jer zeli da je vise sa mnom a ne ovako,od petka od 18 h do ponedjeljka 13.30 (preuzimanje i odvodjenje u vrtic).Bivsi mi ne zeli dati dijete na 5 dana tjedno a njemu vikend, tako da nismo sastavili plan zajednicke roditeljske skrbi(dat nam je rok jos 10 dana). Sinu jako tesko pada rastajanje sa mnom,kad dodje dan odlaska uznemiren je i placan.Prije mjesec dana je legao na cestu i odbio se dignuti vristeci.Kaze da zeli jedan dom kao i drugi ljudi i da zeli zivjeti sa mnom.Kako je moguce da centar nimalo prednosti ne daje meni kao majci nego otac,koji je u 11.mj prosle godine pred djetetom pijan napao mene pa sakom razbio staklo toaleta u koji sam se zatvorila s djetetom(za to je dobio uvjetnu kaznu i trebao se udaljiti mjesec dana ali posto stan pripada njegovim roditeljima otisli smo ja i dijete kod mojih) moze postavljati uvjete?  (Dalju pricu znate). Zar je jedino rjesenje parnicenje i mogu li,kad se smjestim u svoj stan, traziti od centra da se dijete vrati meni dok se ne donese neko pravomocno rjesenje?Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

P.s. s obzirom da je bivsi,nakon prve prijave za nasilje u obitelji,dobio mjeru obaveznog jednogodisnjeg psihosocijalnog tretmana,unatoc kojem je ipak nastavio sa slicnim postupanjem, a ima i problema s alkoholom (uslijed pijenja lako postane razdrazljiv i nasilan) i pusi 2 kutije cigareta dnevno,ne znam kako moze inzistirati na pola pola skrbnistvu u takvom okruzenju,tj. da dijete bude kod njega od pon 17h (uzima ga iz vrtica) do pet 14h(ostavlja ga u vrticu).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dakle, nije donesena nikakva sudska odluka o skrbi nad djetetom?

Ako je tako, morati ćete pokrenuti postupak za donošenje iste....

No, sada sam malo bolje pregledao Vaše postove, pa Vas molim da malo pojasnite oko čega ste se dogovorili, da li ste sačinili Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, da li ga je sud provjerio i odobrio, koliko sam shvatio Vi ste se dogovorili da dijete bude sa Vama, a vikendima odlazi ocu, kako se onda dijete nalazi kod oca, temeljem čega je dijete kod oca, kakvu ste to Vi izjavu potpisali, dajte, molim Vas, malo pojasnite?

Da, jedino rješenje je da sud donese odluku o roditeljskoj skrbi, naravno, ako se Vi sami ne možete dogovoriti, a iz Vaših navoda (postova), osuđivanost oca za nasilje u obitelji, alkoholizam, razdražljivost,  idr., on nema nikakve šanse da u sudskom postupku dobije skrb nad djetetom (da dijete živi sa njim)...

Molim Vas da malo pojasnite, oprostite al je sve nekako "pobrkano"...

 

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Evo bit cu preciznija:s partnerom sam zivjela u izvanbracnoj zajednici u stanu njegovih roditelja, skupa s njegovim bratom, od 2.mj. 2013.  U 6.mj. iste godine rodio nam se sin,a 3 mjeseca kasnije zbog napada na mene i odmah potom odlaska k mom ocu i napada na njega u njegovu stanu,u alkoholiziranom stanju,odredjen mu je jednodnevni pritvor i jednogodisnja mjera psihosocijalnog tretmana.. Odselila sam od njega s djetetom u podstanare ali je nakon pola mjeseca dosao po nas i cinilo se da se sabrao(drukciji je kad nije pijan). Bilo je nakon toga jos prijetnji i udaraca ali ih nisam prijavljivala,gurala sam tako.

Posao mu je nefleksibilan, tako da je radio od 5 ipo do 14h-20h,a ja sam se brinula za dijete, dojila ga do 3.god.tako da je izrastao u zdravo i napredno dijete. Prosle godine  je krenuo u vrtic a ja sam potrazila posao i zaposlila se na 6 mj odredjeno,pocevsi od 12.mj.  U 11. mj. iste godine sam pozvala policiju jer je partner,dosavsi s posla pijan,na nikakav povod poceo me tuci a kad sam se sklonila s djetetom u toalet,sakom je razbio staklo i pokusao uci.Svemu je tome dijete svjedocilo,razbijanju,psovanju i krvi.Njegov brat je samo mrmljao zbog nereda i nije mi htio otvoriti ulazna vrata da izidjem vani s djetetom pa sam bila prisiljena zvati policiju.Pustili su ga sutradan iz pritvora.Sve je negirao,tucu i vrijedjanje,da bi na upozorenje sutkinje ipak priznao,i to mu je uzeto kao olakotna okolnost i primjerno ponasanje pa je dobio 6 dana uvjetno.

Zbog ukljucenosti malog djeteta pozvani smo na czss,gdje je bilo blacenja s njegove strane ali dogovorili smo,neformalno,da dijete zivi sa mnom a on da ga vidja vikendom i placa alimentaciju i czss nas je ostavio na miru nekoliko mjeseci,tj nisu nas zvali.Ja sam u 12. mj. odselila s djetetom roditeljima,tim vise sto je sutkinja odredila da se razdvojimo jedan mjesec pa sto odlucimo.Dijete sam uredno vodila u vrtic a dok sam radila cuvali su ga moji roditelji. Cijelo to vrijeme otac mi je spocitavao kako podzemne vode stete zdravlju i kako dijete u tom stanu ne bi smjelo predugo ostati,tj davao mi je do znanja da moram djetetu naci prikladniji smjestaj,da ga dam ocu kad on ima bolje uvjete itd. Probala sam naci stan ali ljeti prednost imaju turisti i nisam nista nasla tako da sam bila prisiljena traziti od bivseg da uzme dijete sebi dok mu ne osiguram bolje uvjete a on je to ucinio tek nakon sto me primorao da kod javnog biljeznika potpisem izjavu da mu ustupam dijete zbog trenutnih neodgovarajucih stambenih uvjeta ali da se time ni u kom slucaju ne odricem svog roditeljskog prava na vidjanje djeteta vikendom itd. Dijete sam nastavila redovno vidjati srijedom od 16-20h i od petka u 16h do ned u 20h.(otac nije imao nista protiv ovakvom skracenom prenocivanju djeteta).Dakle,dijete je kod bivseg zavrsilo krajem 6.mj. 

Brigu o njemu kod bivseg je preuzela svekrva,zena od 73 god s mrenom i slabo pokretnim muzem koji desetljecima uzima terapiju zbog psihoze.Toj je zeni siba bila glavno odgojno sredstvo a cula sam od sina da ga zna jako udariti po straznjici.Takve metode ne odobravam jer to ponizava mog sina i jer ne zelim da udaranje shvati kao nesto normalno,a pogotovo da ima posljedice zbog toga.Bivsi ne zeli cuti nista protiv majke,koju je uvijek idealizirao i radije rece da ja i sin lazemo i izmisljamo!! A na svoje sam oci vidjela kad mi je sinu zaprijetila sibom misleci da sam vec otisla pa ne vidim. 

Prilikom jedne primopredaje u srijedu navecer ja i bivsi smo se sporjeckali i odbila sam mu dati sina na sto je on rekao da ce na policiju.Rekla sam mu da ide spavati a da cu sina dovesti sutra,pa ionako nemamo sudsko rjesenje o tocno odredjenim terminima vidjanja a meni moje dijete kao i ja njemu neopisivo fali. Ispalo je da je on ipak otisao na policiju i prijavio me,a to sam saznala kad me nakon tjedan dana nazvao czss i dogovorio termin da vidimo sto cemo s djetetom. 

 

 

Dakle,bivsi je jedva docekao da me prijavi zato sto sam ja njega prije prijavljivala zbog nasilja. Czss nam je dao naputak da sastavimo plan zajednicke roditeljske skrbi ali nismo se uspjeli dogovoriti jer bi bivsi da dijete ostane ovako kod njega a ja da ga vidjam kao i dosad od pet 18h-pon 14h. Ja na to ne pristajem jer dijete zeli biti sa mnom i hoce da je svaki dan petak,ljepse mu je sa mnom,hoce zivjeti tamo gdje sam ja itd. Zivci su mi se istrosili i srce mi se kida zbog tih bolnih rastanaka.Sin treba korijenje i sigurnost,osjecaj da negdje pripada a to nece dobiti seljakajuci iz jedne kuce u drugu.I sam kaze da zeli jednu kucu,ko i drugi.Zato bih ja pristala da je kod mene pon-pet a ostatak kod bivseg.Takav je bio aranzman prije i dijete je uglavnom bilo sretno,makar je i tada znao odbijati otici od mene.

Ne zelim da mi dijete vene u takvoj sredini kad moze biti s mamom koja mu se maksimalno posvecuje.Bivsi sad valjda manje pije kad mu je majka tu ali ipak pije jer vidim po napadackim porukama punim pravopisnih gresaka. Problem je sto on sve sto kaze i ucini u pijanstvu sutradan negira i zaista se cini da nema pojma ni o cemu. Uz to,pusi 2 kutije cigara dnevno,a pusi mu i brat,a to nikako nije dobro za dijete.Najgore mi je sto znam kako agresivan zna biti kad dodje napit s posla,tad se lako isprovocira pa je jednom i dijete izudarao po guzi. Osjecam uzasnu krivnju sto sam se spetljala s takvim nezrelim covjekom i sto sam sina dovela u ovakvu situaciju.

Bivsi hoce na sud i namjerava me prikazati u najgorem svjetlu,i on i njegova majka,da sam ga napadala,da sam ovakva i onakva.(Usput,nikad nije preuzeo odgovornost niti se ispricao zbog nasilja nego je jos meni spocitavao "sto sam ga htjela strpati u zatvor".Kolike su im sanse na sudu? Prije 15 god sam isla na psihoterapiju zbog depresije,hoce li to predstavljati problem? Htjela bih svakako izbjeći razvlacenje po sudu sebe i djeteta.Kako vi gledate na ovaj slucaj? 

 

 

P.s. u jednom intimnom pismu na pocetku veze,dok jos nije bilo sina na vidiku i nismo zivjeli skupa,htijuci da me bolje razumije i htijuci potaci bliskost medju nama,napisala sam bivsem o svom problematicnom odnosu s ocem.To pismo je procitao ali ono je vise  zanimalo njegovu majku,koja ga je nasla cisteci mu sobu i procitala,pa je poslije jos i pricala o tome!! Koliko mi ono moze nastetiti,kao moja intimna proslost i pokusaj ocrnjivanja mene i obitelji? Hvala na odgovoru i lp!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovana, sad sam shvatio bit Vašeg problema...

Ako nije prošlo šest mjeseci od pokušaja dogovora oko roditeljske skrbi pri nadležnom CZSS, zatražite od njih zapisnik (potvrdu) da je pokušan dogovor, ali isti nije uspio...

To će Vam biti temelj za pokretanjem sudskog postupka radi donošenja odluke o roditeljskoj skrbi, a gotovo sam siguran, po Vašem navodima, da sud neće dozvoliti (donijeti odluku) da dijete živi sa ocem u tako nezdravoj sredini, jer je sud taj koji procjenjuje i donosi odluku što je najbolje za dijete, tj. siguran sam, naravno, ako je točno što navodite, da će sud donijeti odluku da Vaše zajedničko dijete živi sa Vama, a njemu, kao ocu, odrediti kontakte i viđanje sa djetetom, naravno i plaćanje uzdržavanja za dijete...

No, ako je prošlo više od šest mjeseci od pokušaja dogovora pri CZSS, morate se ponovo obratiti njima kako bi Vas pokušali privoljeti na dogovor i sastavljanje Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi...

Da rezoniram, dakle, ništa bez sudske odluke, nažalost, ne možete učiniti, morate pokrenuti sudski postupak za donošenje odluke o roditeljskoj skrbi i u istom iznijeti sve činjenice koje ste ovdje naveli, te zatražiti od suda donošenje odluke po kojoj će dijete živjeti sa Vama, a ocu će se odrediti kontakti i viđanja sa djetetom, naravno, i plaćanje uzdržavanja za dijete, ali prije toga morate proći u CZSS kako bi dobili zapisnik (potvrdu) da ste se pokušali dogovoriti kod njih, ali dogovor nije uspio, jer, pošto se radi o mld. djetetu, to ste dužni učiniti prije pokretanja sudskog postupka, a koji zapisnik (potvrda) će Vam biti osnov za pokretanjem sudskog postupka...

Dakle, ako dogovora nema, ništa se ne može učiniti bez suda i sudske odluke, a dijete može u postupku dobiti tzv. posebnog skrbnika koji će zastupati dijete u tom postupku i štititi prava i dobrobit djeteta (postavlja ga sud ili CZSS kada postoje kolizije interesa roditelja) ...

Možda bi Vam bilo pametno obratiti se Uredu državne uprave u Vašoj županiji i zatražiti besplatnu sekundarnu pomoć (zastupanje i pisanje podnesaka od strane odvjetnika), vjerujem da će Vam je i odobriti...

Sretno Vama i Vašem djetetu i držite se....!

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Formulari su nam dati prije nešto manje od 2 tjedna,trebali smo ih danas popunjene dostaviti,ali posto bivsi nije pristao na ono sto sam vam napisala da zelim a ja sam htjela izbjeci sud,zatrazila sam odgodu dok konzultiram psihologa u Obiteljskom centru da vidim kakav je aranzman najbezbolniji za dijete.Receno nam je da se moramo odluciti u roku iducih 10 dana,a dati su nam i tel brojevi czss-a.Sad me zanima,posto bih ja pokrenula sudski postupak znaci li to da sav trosak istog pada na mene? Koliko utjecaja na sud ima tko pokrece postupak,tj da li su naklonjeniji inicijatoru ili je to nebitno?Da li bih mogla zatraziti da dijete prijedje živjeti kod mene dok se postupak ne okonca? Svakako ne namjeravam cekati istek ovih 10 dana kad je ishod jasan.Moram li prethodno obavijestiti bivseg o pokretanju postupka ili je dovoljno samo obratiti se czss-u? Napominjem da jos trazim stan,a bivsi uporno podstanarstvo zeli prikazati kao nestabilnu soluciju za dijete "jer,tko zna,koliko cu se morati seliti u buducnosti",dok on "djetetu moze pruziti stabilnost",s obzirom da zivi u roditeljskom stanu..

 

Znaci prvo na centar po potvrdu pa onda u Ured drzavne uprave..U Splitu sam,imate li mozda nekoga za preporuciti komu bih se obratila u Uredu drzavne uprave? Hvala i svako dobro!

Uređeno od Tatjana Bell

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kao što sam Vam i napisao u prethodnom postupku, ako se ne uspijete dogovoriti i sastaviti plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi (čl. 106. ObZ), pokrećete sudski postupak za donošenjem sudske odluke...

Ne morate izvjetiti bivšeg o pokretanju sudskog postupka, bitno je da od CZSS dobijete zapisnik da dogovor nije uspio što će Vam biti temelj za pokretanjem sudskog postupka....

Možete zatražiti na prvom ročištu da dijete dođe živjeti kod Vas do završetka postupka, o tome će odlučiti sud...

Ne znači da ako Vi pokrenete sudski postupak da ćete Vi snositi i troškove istog...

Da, a kod njega je "stabilna" situacija i adekvatna za život djeteta, naravno, ako je tako kako navodite...

Kažem, bilo bi Vam najbolje zatražiti od Ureda državne uprave u svojoj županiji odobravanje sekundarne pravne pomoći, vjerujem da će Vam biti i odobrena, a onda nećete plaćati ništa, niti odvjetničke usluge niti bilo što drugo, a biti će Vam puno lakše i jednostavnije...

Još jednom sretno...!

 

 

prije 3 sati , Tatjana Bell je napisao:

Znaci prvo na centar po potvrdu pa onda u Ured drzavne uprave..U Splitu sam,imate li mozda nekoga za preporuciti komu bih se obratila u Uredu drzavne uprave? Hvala i svako dobro!

Potvrda (zapisnik) Vam vrijedi šest mjeseci u kojem roku trebate, naravno, ako mislite, pokrenuti sudski postupak...

U Ured državne uprave možete otići odmah i zatražiti besplatnu pravnu sekundarnu pomoć (možete je zatražiti prije pokretanja postupka, kao i za vrijeme trajanja samog postupka)..

U Uredu državne uprave se obratite djelatniku (pravniku) koji radi na BPP-u, mislim da je jedan jedini sa svojom tajnicom, te kod njega podnosite zahtijev za dodjelom besplatne pravne pomoći, no, bude Vam on sve razjasnio kad dođete kod njega...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dobra vecer.Muci me jos nesto.Iduci tjedan će se pokrenuti parnica.Da li da dijete sad kad dodje kod mene i zadrzim kod sebe(normalno bih ga vodila u vrtic kao sto sam i prije dok je zivio kod mene),a bivsem ga nastavim davati da ga vidi subotom i nedjeljom,kao sto je i bilo prije nego smo samoinicijativno potpisali gore spomenutu izjavu kod javnog biljeznika?Izjava nema pravne tezine,a prije ovih 2.5 mjeseca sto dijete zivi kod bivseg i njegovih roditelja dijete je zivjelo sa mnom kod mojih 7 mjeseci.Bi li mi sud uzeo za zlo da sad uzmem dijete k sebi,tim vise sto je sutkinja na saslusanju zbog pocinjenog nasilja u obitelji odredila da se ja i dijete maknemo od bivseg? Ja i dijete patimo,sin bi zelio biti sa mnom,neizdrzljivo mi je vise ovako,tim vise sto ne znam ni koliko ce spor trajati.. Hvala na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sad se, što se tiče državnih institucija, nalazite u zrakopraznom prostoru, i Vi i bivši partner, pa vrijedi ono što je u najboljem interesu djeteta, po mom mišljenju...Ali svakako, kao što kaže Željac, tražite na prvom ročištu da sud donese privremenu mjeru da se do okončanja postupka dijete povjeri Vama, tako da nema daljnjih problema i razmirica.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×