Jump to content

Neplaćanje pričuve- predstavnik stanara skriva tko ne plaća pričuvu


drag0

Preporučene objave

Već 4 godine u zgradi ne dobivamo izvještaj o osobama koje ne plaćaju pričuvu. Dobivamo samo godišnju bilancu o zgradi gdje se vidi da preko 20% stanara ne plaća pričuvu cijelu godinu.

Predstavnik stanara samo usmeno kaže tko ne plaća pričuvu "samo par mjeseci" ali po bilanci je različita priča, kaže da je nešto i u zastari.

Upravitelj zgrade je posebna priča, on citat  pregled dugovanja za pričuvu Vam možemo dostaviti isključivo za Vaš stan. Te da se obratimo predstavniku koji ili štiti određene stanare ili sam ne plaća jer je iznimno netransparentno.

Postoji li kakav članak zakona koji regulira da suvlasnici zgrade mogu dobiti navedeni pregled/dokument o dugovanju pričuve ostalih suvlasnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Članak 93. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kaže da je Upravitelj osobito dužan položiti svakom suvlasniku uredan račun o poslovanju u prethodnoj kalendarskoj godini i staviti mu na prikladan način na uvid isprave na kojima se temelji (npr. opomene po dugovanju, pokrenuti ovršni postupci...), i to najkasnije do 30. lipnja svake godine. Međutim, nema zapreke da na osobni zahtjev suvlasnika ovako postupi bilo kada, a ne samo jednom godišnje.

Dugovanje u zajednički pričuvni fond zgrade nije dugovanje prema Upravitelju, nego prema ostalim suvlasnicima zgrade – sredstva pričuve nisu sredstva upravitelja zgrade, nego zajednički fond svih suvlasnika neke zgrade.

Svi u suvlasničkoj zajednici imaju pravo uvida u sve poslove koji se vode u ime i za račun suvlasničke zajednice. U to pravo spada i uvid u stanje i naplatu pričuve.
Ovakve informacije mogu se koristi sa osobne potrebe i mogu se međusobno razmjenjivati kao informacije između suvlasnika, ali se ne mogu javno isticati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , bovu je napisao:

mjenjajte predstavnika suvlasnika.

otkažite ugovor upravitelju zbog nevršenja dužnosti. izaberite drugog upravitelja. 

E, da je to tako jednostavno provesti. U pravilu ovo je jako teško napravit, jer se takav predstavnik stanara i upravitelj jako lijepo slažu, a za podršku imaju grupu stanara koji su u tome pronašli svoje interese (zastara na njihova potraživanja i slično), a sve skupa na štetu ostalih suvlasnika i zgrade općenito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija