Jump to content
drag0

Neplaćanje pričuve- predstavnik stanara skriva tko ne plaća pričuvu

Preporučene objave

Već 4 godine u zgradi ne dobivamo izvještaj o osobama koje ne plaćaju pričuvu. Dobivamo samo godišnju bilancu o zgradi gdje se vidi da preko 20% stanara ne plaća pričuvu cijelu godinu.

Predstavnik stanara samo usmeno kaže tko ne plaća pričuvu "samo par mjeseci" ali po bilanci je različita priča, kaže da je nešto i u zastari.

Upravitelj zgrade je posebna priča, on citat  pregled dugovanja za pričuvu Vam možemo dostaviti isključivo za Vaš stan. Te da se obratimo predstavniku koji ili štiti određene stanare ili sam ne plaća jer je iznimno netransparentno.

Postoji li kakav članak zakona koji regulira da suvlasnici zgrade mogu dobiti navedeni pregled/dokument o dugovanju pričuve ostalih suvlasnika?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Članak 93. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kaže da je Upravitelj osobito dužan položiti svakom suvlasniku uredan račun o poslovanju u prethodnoj kalendarskoj godini i staviti mu na prikladan način na uvid isprave na kojima se temelji (npr. opomene po dugovanju, pokrenuti ovršni postupci...), i to najkasnije do 30. lipnja svake godine. Međutim, nema zapreke da na osobni zahtjev suvlasnika ovako postupi bilo kada, a ne samo jednom godišnje.

Dugovanje u zajednički pričuvni fond zgrade nije dugovanje prema Upravitelju, nego prema ostalim suvlasnicima zgrade – sredstva pričuve nisu sredstva upravitelja zgrade, nego zajednički fond svih suvlasnika neke zgrade.

Svi u suvlasničkoj zajednici imaju pravo uvida u sve poslove koji se vode u ime i za račun suvlasničke zajednice. U to pravo spada i uvid u stanje i naplatu pričuve.
Ovakve informacije mogu se koristi sa osobne potrebe i mogu se međusobno razmjenjivati kao informacije između suvlasnika, ali se ne mogu javno isticati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

(predstavnik stanara je nekad imao zaduženje)

mjenjajte predstavnika suvlasnika.

otkažite ugovor upravitelju zbog nevršenja dužnosti. izaberite drugog upravitelja. 

 

Uređeno od bovu

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 7 sati , bovu je napisao:

mjenjajte predstavnika suvlasnika.

otkažite ugovor upravitelju zbog nevršenja dužnosti. izaberite drugog upravitelja. 

E, da je to tako jednostavno provesti. U pravilu ovo je jako teško napravit, jer se takav predstavnik stanara i upravitelj jako lijepo slažu, a za podršku imaju grupu stanara koji su u tome pronašli svoje interese (zastara na njihova potraživanja i slično), a sve skupa na štetu ostalih suvlasnika i zgrade općenito.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Brokenwave
   Poštovani;
   ljubazno molim da mi odgovorite na pitanje da li dolje navedeno spada u elemente za podjelu bračne stečevine, kako slijedi:
   1. Ukupno obračunati iznos za plaćanje pričuve za održavanje zgrade u kojoj se nalazi stan u vlasništvu bivše supruge tijekom 20 godina braka (ulaganja u povećanje vrijednosti stana)
           - Da li se ukupno obračunati iznos umanjuje za neku vrijednost i temeljem čega?
   2. Troškovi za kupovinu i ugradnju PVC stolarije, plinskog bojlera i prateće instalacije te ulaznih protuprovalnih vrata u stanu tijekom braka (ulaganja u povećanje vrijednosti stana)
           - Da li se ukupno obračunati iznos umanjuje za neku vrijednost i temeljem čega, obzirom da je PVC stolarija i vrata još uvijek u dobro očuvanom i uporabnom stanju?
   3. Stvari u stanu koje su kupljene zajedničkim sredstvima od zarađenih plaća tijekom braka (bijela tehnika, namještaj, kućanski aparati i sl.)
           - Da li se njihova vrijednost računa prema cijeni kupnje ili prema procjeni vještaka sukladno trenutnoj tržišnoj vrijednosti?
           - Da li sud po tužbi samo utvrđuje elemente za podjelu bračne stečevine ili i ukupnu vrijednost te nalog za isplatu bračne stečevine u određenom roku?
    
   Unaprijed zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i potrebnim pojašnjenjima.
   lp
    
  • objavio vucifer
   Molim vašu pomoć,
   Radi se o zgradi sa četiri stana u kojem su suvlasnici u prizemlju i potkrovlju "stekli"i i legalizirali dodatne kvadrate stana.
   Zgrada je bila etažirana, upisana u ZK  prije legalizacije.
   1. Da li nakon legalizacije osobe koje su stekle dodatne kvadrate stana i koje žele novo etažiranje mogu prisiliti ostale koji to nisu činili na novo etažiranje ? Naime, time se umanjuju prava i suvlasnički udjeli onih koji nisu stekli nove kvadrate .
   2. Što je sa pitanjem pričuve (trenutno imamo prinudnu pričuvu), odnosno da li su korisnici novih stambenih kvadrata temeljem rješenja o izvedenom stanju dužni plaćati veću pričuvu (kao i kn,vn). Što ako npr. vlasnik stana u potkrovlju traži sanaciju krova na dijelu koji je legaliziran, a za koji ne plaća pričuvu već plaća po starom stanju prije legalizacije ? 
   Hvala na odgovorima.
  • objavio MeetDave
   Poštovani.
   U ugovoru o upravljanju zgradom između suvlasnika zgrade i upravitelja stoji kako:
   Međutim, u Zakonu o vlasništvu stoji (čl. 93, st. 2):
   Zanima nas, u ovakvoj situaciji u kakvoj ugovor kaže jedno a zakon o vlasništvu drugo, čemu se daje prednost?
   Hvala
  • objavio vplecko
   Postovani,
    
   Vlasnik sam stana u kuci, ispod je poslovni prostor od drugog vlasnika, meni kao vlasniku stana naplacuju zajednicku pricuvu. Pitanje da li sam obvezan kao jedan od dvaju vlasnika objekta (ja stan na katu, firma prizemlje za poslovni prostor) placati zajednicku pricuvu. Koliko 'vlasnika' mora objekat imati da bi se placala zajednicka pricuva? Ako ne, kojim zakonom se to utvrduje, i kome se zaliti kada firma vrsi ovrhu za neplacenog istog? Stan je kupljen 2003. godine.
    
   Hvala
 • Online korisnici×